изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 08:21 EEST
Първи банкер в затвора?    
Ред и сигурност
Състав на Софийски градски съд (СГС) осъди днес Бистра Димитрова - бивш председател на ДСК, на 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.


Бистра Димитрова беше подсъдима за това, че като председател на ДСК в периода 19 май 1995-15 юли 1996 година не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното й имущество и без надлежна проверка е сключила необезпечени договори с Първа частна банка АД, Агробизнесбанк, Бизнесбанк, Туристспортбанк и Добруджанска търговска банка.
В резултат на това е разпиляно имущество на ДСК за стойност 12 942 000 000 неденоминирани лева, равняващи се днес на 12 942 000 лева. По обвинението за сключване на неизгодни сделки с Фикс плюс – финансова къща АД като председател на ДСК Бистра Димитрова също беше призната за виновна за продажба на държавни дългосрочни облигации емисия 94/97, в резултат на което е настъпила загуба от 2 669 296 лева.
Димитрова е оправдана по обвинението, че като председател на ДСК е превишила правата си в полза на Първа източна международна банка с разрешение за необезпечени кредити на стойност (към 2008 година) 1,5 милиона лева.
Съдът лиши Димитрова за 11 години от заемане на следните държавни длъжности: управител, подуправител или член на УС на БНБ; член на управителния или надзорния съвет или съвет на директорите на Българската банка за развитие; заместник-министър; областен управител; председател на държавна агенция; председател на държавна комисия; изпълнителен директор на изпълнителна агенция; всички длъжности, определени като ръководни съгласно Единния класификатор на длъжностите в администрацията.
Магистратите определиха първоначален строг режим на изтърпяване на общото наказание от осем години. Подсъдимата трябва да заплати и направените по делото разноски в размер на 8846 лв.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Софийски апелативен съд.
dir.bg
 
 


Сходни връзки

Първи банкер в затвора? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди