изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:00 EEST
Днес е еврейският празник Ханука    
Празници „Празникът Ханука, установен от еврейските мъдреци, разказва история, случила се преди повече от две хиляди години. По онова време (втората половина на II в. пр. н. е.) Йерусалим както и цялата древна Йеудея се намирали под властта на гръцко-сирийски управители от династията на Селевкидите. Обстановката се изострила през 175г. пр. н. е., когато управител станал Антиох IV Епифан. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората.

Службата в храма била забранена, а Менората (седемсвещникът) – угасена и осквернена. Преданите на Тората (Стария Завет) евреи под предводителството на Йеуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска на Антиох. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново седемсвещника, но намерили само една малка стомничка със зехтин, който можел да послужи само за един ден. Тогава станало чудото. Олиото горяло в свещника цели осем дни (толкова били нужни, за да бъде приготвено ново, чисто олио).

Евреите честват този героичен подвиг на освобождението от робството, палят всяка година своята Ханукия (осемсвещника) и разказват историята на чудото.“

Това разказа на гостите г-жа Ахува Шарон – съпруга на посланика на Израел у нас. По повод на празника Ханука на 14 декември 2004 г., в навечерието на Коледа, г-жа Шарон бе домакин на една приказна благотворителна вечер, организирана със съдействието на отдел „Култура“ в Столичната община и списание „Български дипломатически преглед“. Децата от еврейското училище в София представиха в Еврейския дом специално подготвена програма и запалиха осемте свещи на Ханука. При запалването на всеки пламък те изричаха своето детско, невинно и съкровено пожелание за здраве, мир, доброта, успех, милосърдие, просвещение, щастие и светлина.

Изключително преживяване за присъстващите бе изпълнението на любимата и известна на българските евреи певица Лика.

Средствата от благотворителната вечер бяха предоставени на дома за актьори ветерани в София.

http://www.diplomatic-bg.com

Ханука


от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ханука (иврит:חנוכה) е еврейски празник. Започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември).

Празникът напомня на вярващите евреи за повторното построяване на Храма в Йерусалим през 3597 г.(168 г. пр.Хр.) по еврейския календар. Повторното освещаване храма в Йерусалим се свързва според преданието с бунта на макавейте срещу властта на селевкидите над Юдея и с отстраняването от храма на Йерусалим на езическия олтар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дена, всъщност докато било готово новото ритуално масло. Затова напомнят осемте свещи в свещника посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа хора - еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

В действителност свещника по случай ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Често вместо свещи се използва и маслиново масло.

Свещникът по случай Ханука не е идентичен с т.нар. "менора", тъй като менора има само 7 свещи.

Подобно на християнската Коледа Ханука минава сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата защото получават подаръци и лакомства. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Консумират се предимно ястия приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки "латкес" и "суфганиот".

Самата менора е излята от цял къс злато. Според легендата е украсена с цветя, клонки, птици и е неописуема със своята красота.

 


Сходни връзки

Днес е еврейският празник Ханука | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди