изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:16 EEST
БЪЛГАРСКА ЧУБРИЦА ЗА СВИНСКОТО ПЕЧЕНО И КОЛЕДАРСКИ ПЕСНИ ВЪВ ВИЕНА    
КоледаБългарска икона и дърворезба от "Старият Добрич" имат специално място в дома на Албена и Милен Милкови в австрийската столица. За първи път Коледа ще посреща най-малкият член на семейството на Албена и Милен Милкови Марио. Мама и татко са от Добрич, но живеят и работят във Виена. Малкият господин е едва на пет месеца. Той още не е бил в България.

Мама много се е постарала да намери елементи на български трикольор за предстоящите празници в дома им. Оказало се, че единственото, което е открила в австрийската столица е тоалет за малкия с бяло, зелено и червено. Разбира се, именно с него ще бъде малкият Марио на празника.
В дома на Албена и Милен за Коледа се спазва традицията на Бъдни вечер на трапезата да има постни ястия. И ако миналата година те са били седем на брой, то тази година ще са девет, уверява стопанката на дома. Причината е, че имат български гости в лицето на майката на Милен, която им гостува за празниците. В аванс стопанската на дома разказа за НДТ, че на празничната трапеза задължително ще има постна пита с паричка. Ще присъстват сушените плодове, чесън, орехи, мед, пълнени чушки с боб. Ще има и постни лозови сарми. Листата за тях са донесени от Добрич. За зелевите сарми на Нова година обаче ще се разчита на кисело зеле от Виена. От България са си донесли чубрицата. Подправката не може да се намери в Австрия, а е задължителна  за приготвянето на свинското месо за Коледа, казват семейство Милкови.
Таткото вече е започнал издирване на дрян във Виена, тъй като миналата годишна не успял да намери дрянови клонки не само за сурвакница, но дори и за късмети в празничната баница.  В Австрия коледари и сурвакари няма, но в семейство Милкови ще се пеят коледарски песни, защото мама знае и е решила да научи и малкия Марио. Специално място в дома им има икона на Света Богородица. Тя е дело на иконописец от Добрич и е копие на известна икона от Несебърската иконописна школа, осветена е в храм в Балчик. Семейството скоро е получило и подарък от Добрич - дърворезба от "Старият Добрич" с надпис Добрич-България, която също ще ги свързва с родното място не само по празниците.
Снимка: semejstvo

БАНИЦА С БЪЛГАРСКО СИРЕНЕ, НО БЕЗ СУРВАКНИЦИ В КАНАДА
Разликата на Коледа между България и Канада е, че тук купуваме по-големи елхи и имаме по-богата трапеза, разказва Павлета от Добрич, която живее със семейството си в Монреал

Павлета е от Добрич. Преди четири години тя, съпругът й Жозеф и сина им Холи, заминаха да живеят в Канада. Там се роди и малката Цвети, която все още не е била в България. Нищо не се е променило в начина на посрещане на Коледа в нашето семейство след преместването ни тук, споделя пред НДТ Павлета. И разказа: "Всяка година, както беше и в България, украсяваме коледна елха. Заедно приготвяме коледната трапеза. Разликата е, може би, тази, че тук в Канада купуваме по-големи елхи и имаме по-богата трапеза". Семейството не спазва традицията на трапезата на Бъдни вечер да има само постни ястия. Причината е, че мъжете не могат без месце, обяснява Павлета. И допълва, че за семейството Коледната пуйка си е дежурна. Прави и баница. За нейна, а и на цялото семейство, огромна радост, в Канада има както българско сирене, така и кори за баница. Една баница й излиза около 10 долара, тъй като сиренето е доста скъпо - 15 долара за килограм. Тази година предвижда да сложи в баницата и късметчета. "Докато бяхме в България, правехме и сурвакничка за Нова година за Холи, но тук не съм виждала дрянови храсти, може би, в Канада няма. Така, че и това отпадна", разказва още Павлета.
На 24-ти декември, по традиция, след като децата заспят им слагат подаръците под елхата, та като се събудят да си мислят че дядо Коледа им ги е оставил. "Големият вече започна да има подозрения, но малката Цвети, тя още милата нищо не разбира. Вчера украсявахме тазгодишната елха. И тя "помагаше" - всичките играчки на едно и също клонче ги сложи. А на дядо Коледа в началото му казваше "господин Мустак", разказва добричлийката.
И добавя, че и в Канада Коледа се  счита за семеен празник. На Бъдни вечер хората са си по домовете, а на 25-ти си ходят по гости. "Голяма разлика с България е обаче ТИШИНАТА по време на посрещането на Нова година, - разказва тя. - По нищо няма да разбереш че сме в очакване на Нова година. Навън е тихо, тихо, тихо... Посрещането на първата Нова година тук много ни беше впечатлила тишина, след прекараните няколко години в София, където гърмежите бяха много застрашителни". Купили си бенгалски огън и едно шампанско за да го "гръмнат" в 12 часа. Когато излезли навън и го отворили, може и да са говорили по-високо, но съседите излезли на балкона, си за да проверят какъв е този "шум".

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКА ЧУБРИЦА ЗА СВИНСКОТО ПЕЧЕНО И КОЛЕДАРСКИ ПЕСНИ ВЪВ ВИЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди