изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:21 EEST
Почина Иван Татарчев    
Новини Рано тази сутрин във ВМА на 78-годишна възраст почина бившият главен прокурор на България Иван Татарчев.

Иван Татарчев прекара тежка операция в края на ноември. Малко след това на 6 декември опериралият го хирург проф. Стефан Габровски, ръководител на Секцията по неврохирургията в "Пирогов" каза за БГНЕС, че Иван Татарчев е в задоволително състояние. Професорът напомни, че преди време Иван Татрчев е прекарал сърдечна операция и е с байпас, както и бъбречна за отстраняване на единия бъбрек. Според проф. Габровски на Татарчев предстои продължително лечение и рехабилитация след операцията, която ще продължи в началото на януари. Както сподели големият медик бившият главен обвинител е бил особен пациент и е пожелал да бъде изписан от "Пирогов" по-рано, отколкото са считали лекуващите го специалисти.
Иван Татарчев е роден на 29 август 1930 г. в София. Неговият дядо Михаил е брат на Христо Татарчев, един от създателите на ВМРО. През 1952 г. завършва право в Софийски университет "Свети Климент Охридски". От 1956 до 1961 г. работи като адвокат в Малко Търново, Разлог и Разград. От 1958 г. до 1961 г. е лишен от право да упражнява професията си по политически причини. През това време работи като каменоделец 5 години, след което му се възстановяват правата да практикува. През периода от 1966 г. до 1990 г. е адвокат в София. Реабилитиран е като репресиран от комунистическата власт. С указ на президента д-р Желю Желев от 19 февруари 1992 г. до 19 февруари 1999 г. Иван Татарчев заема длъжността главен прокурор на България. Неговият чичо, Асен Татарчев, е осъден на смърт през 1945 г. в Скопие като „великобългарски шовинист".
От 31 октомври 1999 г. Иван Татарчев е председател на Национална фондация за защита на животните. Председател е на политическа партия "Движение за национално единство и социална справедливост", предаде БТА.
 


Сходни връзки

Почина Иван Татарчев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди