изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 06:50 EEST
След гръцкото сиртаки, Македония скоро ще заиграе и българска ръченица    
Общество "Неслучайно авторът на статията, излязла в македонския в. "Време" е останал анонимен, защото сам съзнава какви върховни глупости е написал", каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ), в коментар на статия в македонския вестник със заглавие "Българинът винаги си остава черен българин".

 

"Лошото е, че това са тезите на съвременния македонски политически елит. Той не случайно стои изолиран и лишен от европейска и евроатлантическа перспектива", посочи Димитров.

"Докато Македония живее с едно фалшиво минало, докато Македония представя себе си като едно "малко агне, заобиколено от българи, гърци, сърби и арнаути", все така ще бъде", коментира проф. Димитров, допълвайки: "Опасявам се, че след гръцкото сиртаки Македония съвсем скоро ще заиграе и българска ръченица. Към гласовете, които ще я отхвърлят от Европа и НАТО, ще се прибави и българския".

На въпрос дали след статията във в. "Време" не е ли редно българската държава да предприеме действия, проф. Божидар Димитров коментира, че начинът на говорене по отношение на българския премиер е неприемлив.

"Те така го и посрещнаха при визитата му в Скопие - с подигравки, обявявайки го за македонец. Още преди премиерът да отиде в Македония, вестниците два дни изтъкваха македонския му характер. Там го обиждаха на всяка крачка - като концерта в чест на 100-годишнината на Българската Независимост го обявиха за концерт в чест на 15-годишнината на Македонската независимост. Задаваха му провокативни въпроси и на единственото му искане за възстановяване на българските военни гробища му отговориха, че световното законодателство е такова, но за българи то не важи", обясни директорът на НИМ.

Според него България трябва да престане с либералното отношение към Македония и да престанем да твърдим, че безусловно я подкрепяме.

"Докато не се оправят, да си стоят там - в средата на Западните Балкани и да си дерзаят. Това е една държава изцяло изградена върху фалшива доктрина. Съвършено ясно е, че ако скъсат с тази доктрина, българите престанат да нямат нищо общо с населението и българските войски престанат да се смятат за окупатори, то какво ще остане от македонизма като идея? Македония ще се превърне в една втора българска държава. Ето защо албанците могат да превземат и останалите 2/3 от Македония. 1/3 вече са я превзели, но българите остават главният враг", обясни проф. Димитров.

actualno.com

 


Сходни връзки

След гръцкото сиртаки, Македония скоро ще заиграе и българска ръченица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди