изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:08 EEST
Израел атакува Газа (ОБЗОР)    
По света Тел Авив/Газа. По последна информация най-малко 18 души са загинали след нападение на израелските военновъздушни сили срещу град Газа днес. Атаката срещу обекти на радикалното движение “Хамас”, което контролира Ивицата Газа и срещу пристанището на града, е нанесла сериозни щети. До момента няма коментар от страна израелската армия.


По-рано президентът на Израел Шимон Перес одобри провеждането на ограничена военна операция срещу радикалното движение. “Когато спрете да стреляте, ще спрем и ние. Ако не бъде направено това, ще трябва да прибегнем до предприемането на нужните стъпки”, каза Перес.
Палестинската ислямистка групировка “Хамас” беше поставена под сериозен политически натиск през изминалите дни след ескалирането на насилието в региона на контролираната от фракцията Ивица Газа.
Израелският външен министър Ципи Ливни обяви на 25 декември, че ще прекрати контрола на “Хамас” над Ивицата Газа след ескалацията на насилието в Палестинската автономия.
“За съжаление има едно решение на ситуацията и това е “Хамас”. Те контролират Газа и те взеха решение да атакуват Израел. Това трябва да бъде прекратено и ние ще направим именно това”, каза Ливни.
“Хамас” трябва да разбере, че нашето желание за мир не означава, че Израел ще продължи да приема подобна ситуация”, добави министърът по време на посещение при своя египетски колега в Кайро.
От своя страна египетският външен министър Ахмед Абул Гейт призова израелци и палестинци да работят за сключване на ново примирие между Израел и Ивицата Газа.
Междувременно израелският премиер Ехуд Олмерт призова палестинците в Ивицата Газа да отхвърлят управлението на “Хамас”, като предупреди, че няма да се поколебае да използва сила за прекратяване на ракетния обстрел срещу Южен Израел.
Същия ден президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова “Хамас” да възобнови преговорите за обединение с водената от него светска партия “Фатах”. Преговорите между двете страни бяха преустановени през ноември.
“Искаме (“Хамас”) да се върнат към разума. Не искаме да се отърваваме от тях, те са част от палестинския народ, каквито и да са идеите им и колкото и да са различни от нас”, заяви Аббас по време на свое посещение в град Хеброн на Западния бряг.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Израел атакува Газа (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди