изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:13 EEST
Словакия става първата източноевропейска страна, приела еврото    
Европейски съюз

Словакия става от днес първата източноевропейска страна, приела еврото за своя валута, предаде Франс прес. Така страните от еврозоната стават 16, с население от общо 323 милиона души. Бившата комунистическа страна се присъедини към Европейския съюз преди по-малко от пет години. Тя става член на еврозоната в деня, когато единната европейска валута отбелязва десетата годишнина от въвеждането си на 1 януари 1999 година.



Гражданите на Словакия ще могат да теглят първите си евробанкноти от банкоматите от днес в 1 часа по Гринуич (3 часа българско време). В продължение на две седмици разплащанията ще стават в евро или в крони, а рестото ще се връща в евро при курс от 1 евро = 30,126 крони.

Словашката крона, въведена след разделянето на Чехословакия на 1 януари 1993 година, ще бъде изтеглена от обращение след 16 януари 2009 година. Двойното обявяване на цените в евро и в крони ще продължи през цялата 2009 година.

За да се улеснят гражданите, Словашката централна банка и търговските банки ще бъдат отворени днес и в събота и неделя. По изчисления на експерти, за подмяната на кроните в обращение ще бъдат необходими 188 милиона евробанкноти и 500 милиона евромонети.

В началото словаците бяха доста недоверчиви към приемането на еврото, но сега вече 58 процента от тях се обявяват "за", а 35 процента "против". 65 на сто обаче се опасяват, че новата валута ще доведе до покачване на цените въпреки отчетеното през ноември понижение на инфлацията с 4,9 на сто на годишна основа.

За да избегне неконтролируемо поскъпване, правителството на премиера Роберт Фицо следи изкъсо цените на енергията. През цялата 2009 година цената на газа и водата ще останат без промяна, а електричеството ще поскъпне само с 0,11 процента.

През май 2008 година Словакия получи зелена светлина от Брюксел да приеме еврото за своя валута, след като изпълни критериите за конвергенция от Маастрихт.

Икономиката на страната, в която най-голям дял имат автомобилостроенето и електрониката, досега успява да устои на кризата, като през третото тримесечие на 2008 година отчете растеж от 7 процента - един от най-бързите в Европа. За 2009 година правителството очаква завиден растеж от 4 на сто.

actualno.coma

 


Сходни връзки

Словакия става първата източноевропейска страна, приела еврото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди