изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:27 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН, БОГОЯВЛЕНИЕ    
ПразнициНа този ден православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. В някои краища на страната празникът е наричан още Водици

На 6 януари православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Според религията, по време на кръщенето небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се чува глас: "Това е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Христос се потапя трикратно във водите на Йордан и излиза от тях. Това символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението": умира земният човек, умира грехът му и се ражда, възкръсва одухотвореният човек.
Според народния календар на българина с Йордановден завършват т. нар. Мръсни дни. Според народното вярване през нощта срещу Йордановден "небето се отваря" и който успее да види това, всичко, което си пожелае - се сбъдва.
Според запазената във вековете традиция на този ден се извършва освещаване на водата. След водосвета свещеникът хвърля кръста във водата, а мъже го изваждат. Този, който пръв стигне до кръста и го извади, се вярва, че ще бъде здрав и щастлив през годината. Вярва се още, че ако кръстът замръзне на Йордановден, годината ще бъде здрава и плодовита. Счита се още, че водата, в която е бил хвърлен кръстът е лековита и затова хората на Йордановден си измиват лицето и ръцете за здраве с водата от кръста.
На днешния ден рано сутринта момите измиват домашната икона и палешника от каденето на реката или чешмата. В някои краища на страната празникът е наричан още Водици или Мъжки Водици. Името му идва от това, че на Йордановден се къпят само младоженците и момченцата до едногодишна възраст. На места извършват и т.нар. хаскане, при който 5-6 мъже обикалят къщите и къпят пеленачетата, младоженците и годениците . Ако този, който ще къпят е мъж, подхвърлят го три пъти и викат: "Х-а-а-а-са!" - от тук и името на обичая. На Йордановден на празничната трапеза трябва да има прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, боб, орехи, вино.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН, БОГОЯВЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди