изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:13 EEST
МОМЧЕНЦЕТО, ОЦЕЛЯЛО 12 ЧАСА В ТОАЛЕТНА, СИ НАМЕРИ СЕМЕЙСТВО    
Новини

Малкият Васил, който оцеля след 12-часов престой във фекалиите в селски клозет в с. Овчарово, вече има семейство. С него той посрещна новата година. Момченцето е осиновено от българско семейство, съобщиха от отдела за закрила на детето в Добрич.



На 8 август 2007 г. пожарникари извадиха новородено бебе  при аварийно-спасително мероприятие от селска тоалетна в село Овчарово. Лекари бяха изненадани, че дете, което е престояло 12 часа сред фекалиите е оживяло, а не се е удавило. Имаше и опасения, че фамилната обремененост на момченцето, ще е пречка за неговото осиновяване. Очевидно малкият Васко е роден с късмет, макар и в селски клозет. НДТ научи, че детето е осиновено през 2008 г. от българско семейство, с което живее и с което е посрещнало първата си извън социална институция новата 2009 година.
Осиновителите на Васко са хора на средна възраст, които много добре се грижат за детето, казаха от отдела. Това са констатациите на социалните работници, които наблюдават развитието на момченцето в новото му семейство.
Намирането на ново семейство на Васко е станало възможно, благодарение на подписаната от майката декларация, с която тя дава съгласие за осиновяването.
След като новороденото момченце бе открито в селския клозет, то бе прието в Отделението по неонатология към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Първоначалната информация от майката и близките й бе, че бебето изпаднало, докато майката ходела по физиологична нужда в тоалетната на двора в дома си в село Овчарово и то е престояло 12 часа след раждането си сред фекалиите. Според друга версия, болната от олигофрения 37-годишна Димитричка Йорданова го е изхвърлила в дупката след като се родило. По тялото на детето имаше травми и синини. Според патолозите, раните били от ожулване, получено при падането на детето в тоалетната. Момченцето бе с ръст 47 сантиметра и тегло 2,480 килограма. Кръстено бе Васил.
Когато роди момченцето Димитричка живееше с 62-годишната си майка и 40-годишния си брат. Тогава хора от селото, а и самата майка, разказаха, че това е второ раждане за психично болната жена. Първото си дете тя оставила на държавата.
При разговор с журналисти в болницата 37-годишната Димитричка обясни, че мъж от селото я поканил в дома си, дал й алкохол и след това правили секс. Така забременяла. Болната жена обясни, че няма как да гледа детето си, защото живеят с пенсията на майка й. Получава 36 лева помощи, но те не стигали дори за лекарствата й.
Седмица след като малкият Васил бе изваден от селския клозет, той бе изписан от болницата и настанен в Дома за медико-социални грижи в Добрич. Бебето бе с инфекции в резултат на това, че е родено в нестерилна среда, пъпната връв не е отрязана стерилно и с часове е престояло с прясно отворено пъпче сред изпражненията. Димитричка подписа декларация, че се отказва от момченцето. Това даде възможност то да бъде осиновено. 
Първоначално имаше опасения, че фамилната обремененост ще е пречка при осиновяването на детето. Данните от Дома за медикосоциални грижи бяха, че положените грижи в болницата са гарантирали добро здравословно състояние на детето. Васко е бил здрав. Единственият му проблем останала утежнената фамилна анамнеза.
От отдела за закрила на детето в Добрич казаха, че семейството осиновители са били напълно запознати с историята и състоянието на малкия. Всички, които са проявили интерес към осиновяването му, са били напълно информирани.
От началото на 2008 година специалистите от отдела "Закрила на детето" в Добрич са подали 10-12 искания до съда за отнемане на родителските права на майки, които не са потърсили децата си не половин, а повече от година. Половината от делата вече са решени и шест деца на възраст от 3 до 7 години са вписани в регистрите за осиновяване. От отдела уверяват, че и през следващата година ще продължат да водят такива дела, за да могат повече изоставени деца да намерят семейства.

 


Сходни връзки

МОМЧЕНЦЕТО, ОЦЕЛЯЛО 12 ЧАСА В ТОАЛЕТНА, СИ НАМЕРИ СЕМЕЙСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди