изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 15:44 EEST
ДКЦ II СПЕЧЕЛИ КОНКУРС ЗА ИТ ПРОЕКТ НА 2008 ГОДИНА    
ЗдравеДиагностично-консултативен център II в Добрич стана победител в конкурс за ИТ проект на 2008 година на списание "Computerworld", съобщи за НДТ управителят на лечебното заведение д-р Силвия Демирева.

В един от последните броеве на списанието е публикувана статия "ДКЦ II Добрич с подобрена ИКТ инфраструктура и единна информационна система". От нея става ясно, че центърът е сред заведенията за доболнична медицинска помощ у нас, които залагат на модернизирана ИКТ инфраструктура и информационна система, обхващаща всички бизнес процеси, за да бъдат ефективни и конкурентоспособни, улеснявайки и лекарите, и пациентите.
От месец април 2008 г. лечебното заведение работи със системата Хипократ S на фирма Контракс, която се ползва от близо 30 компютъра, свързани в надеждна мрежа, пише още в публикацията. Целите на проекта, реализиран в ДКЦ II, са оптимизация и модернизация на съществуващата мрежова структура и внедряване на софтуерната система Хипократ S, създадена от фирма Контракс.
Работата по проекта е стартирала в началото на март м. г. и е приключила през април. Контракс е доставила оборудването и софтуерната система при най-добри условия, като е осигурила разсрочено плащане и по този начин не е натоварила бюджета на ДКЦ II. По отношение на ИКТ инфраструктурата наличната мрежа е реконструирана, като е изградена структурна кабелна система FTP категория 5. В сградата са инсталирани един 24–портов и осем 8-портови комутатора, подсигуряващи гигабитова връзка, категория 6. Компютрите, свързани в мрежа, са около 30. Компютърните конфигурации са доставени от Контракс, като са съобразени изцяло със системните изисквания на медицинския софтуер. Сървърният модул на Хипократ S e инсталиран на сървър, базиран на процесор AMD Dual Core 4.8 GHz и с оперативна памет 2Gb. Платформата на сървъра е MS Windows Server 2003, клиентските работни места са базирани на AMD Sempron LE 1150 2,1 GHz, a операционната им система е MS Windows XP.
Проектът обхваща всички бизнес процеси в ДКЦ II, пише списание "Computerworld". Модулното структуриране на информационната система със специфична ориентация на всеки модул създава условия за оптимизиране на процесите по обслужването на пациентите в различните звена. В кабинета на лекаря Хипократ S е негов основен помощник. Чрез информационната система всеки лекар създава част от медицинското досие на пациента, което се поддържа в електронен вид. За всеки свой пациент, освен прегледи, лекарят има възможност да поддържа диспансерно досие, досие на профилактичните прегледи, досие „Майчино здравеопазване”. Информационната система предпазва лекаря от грешки чрез множество вградени контроли. В медико-диагностичната лаборатория се въвеждат данните от медико-диагностичното направление и резултатите от изследванията в информационната система. Поради факта, че цялото лечебно заведение използва обща база от данни, информацията е достъпна от всеки кабинет. Така лекарите, назначили изследвания, имат възможност да проследят резултатите още преди пациентът да ги е донесъл „на ръка”.
Ефектът от реализацията на проекта се изразява във възможността за обслужване на по-голям брой пациенти в резултат на оптимизираните бизнес процеси. Рязко е подобрено качеството на отчетите, подавани към РЗОК. До момента са предадени 8 отчета за 8 отчетни периода, в които е сведен до минимум процентът на грешки. Подобрени са събираемостта на плащанията и контрол върху приходите. НДТ
 


Сходни връзки

ДКЦ II СПЕЧЕЛИ КОНКУРС ЗА ИТ ПРОЕКТ НА 2008 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди