изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:04 EEST
С 50 НА СТО ПО-МАЛКО СА ВЪЗПИТАТЕЛНИТЕ ДЕЛА СРЕЩУ ДЕЦА    
НовиниПроблемите тръгват от семейната среда, категорична е Росица Добрева - секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

- Г-жо Добрева, какво сочи статистиката за работата на ръководената от Вас комисия през изминалата 2008 г.?
- През 2008 г. отчитаме 54 възпитателни дела с участието на 110 малолетни и непълнолетни. 86 от тях са момчетата, а 24 - момичета. Определени са общо 163 възпитателни мерки. Най-често прилаганата мярка е предупреждението. В три от случаите е издадена най-тежката възпитателна мярка - настаняване във възпитателно училище-интернат. Две момчета - на 13 и 15 години, са изпратени там заради скитничество, просия и бягство от дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, "Дъга" в Добрич. Взето е решение също във ВУИ да бъде настанено едно 13-годишно момиче от Добрич - за бягство от семейството, скитничество и проституция. Това дете е от изключително проблемно семейство - бащата е в затвора, майката често си сменя приятелите и т.н. Момичето ще отиде във възпитателното училище-интернат в с. Подем /община Плевен/, а двете момчета са изпратени във ВУИ в с. Керека, община Дряново.
- Каква е тенденцията по отношение на възпитателните дела?
- Много е радостен фактът, че в последните пет години се отчита намаление на възпитателните дела с 50 процента. За сравнение мога да посоча, че през 2003 г. те са били 107, а, както вече стана ясно, през миналата година са 54. Намалява, разбира се, и броят на малолетните и непълнолетните, които са извършили противообществени прояви.
- Какви са причините за тези добри резултати?
- На първо място бих искала да посоча нашата превантивна работа. Непрекъснато се ходи в училищата и се провеждат срещи и разговори с учениците. Вече четвърта година реализираме програмата "Детска полицейска академия", която дава много добри резултати точно в превантивен аспект. За това време в инициативата са участвали над 1500 ученици. Проведени са обучителни семинари по различни теми - насилие и агресия, трафик на хора, наркотици, уважение към органите на реда, спазване на обществения ред и т.н. През ваканцията пък организирахме лятно училище за тийнейджъри, в което не участваха само деца с наложени възпитателни мерки, но и други. През месеците юли и август обществените възпитатели ежедневно се срещаха с тийнейджърите, провеждаха консултации, организирани бяха различни спортни мероприятия и т.н. Съвместно с Клуба на родителите се проведоха озеленителни и залесителни мероприятия. Също през 2008 г. бе спечелен проект пред община Добрич за осъществяването на "Лятна детска полицейска академия", в рамките на която децата бяха обучавани в самоотбрана и самозащита - като алтернатива на насилието и агресията. През м.г. бе реализирано и Училище за родители. Продължава също активната работа на Общинския младежки съвет по наркотични вещества. Добър резултат дава и провеждането на Открити дни на местната комисия. Често организираме информационни кампании, издаваме брошури и различни образователни материали.
- Как стои въпросът с наложените мерки спрямо родители, които не упражняват контрол върху децата си?
- Миналата година са наложени седем мерки по чл. 15 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Става дума за родители, които не упражняват контрол върху децата си. В шест от случаите родителите са получили предупреждение. В единия случай пък става дума за полагане на обществено полезен труд в полза на обществото. Майката на едно момиче трябваше в продължение на един месец да участва в хигиенизирането на Добрич.
- Какво предвиждате през настоящата година?
- На нашето първо за 2009 година заседание предстои да бъде обявена програмата за работа на комисията. Възнамеряваме, разбира се, да утвърждаваме нашите добри практики. Отново имаме намерение да кандидатстваме с проектни предложения - не само пред общината, но и пред други институции. Програмата "Детска полицейска академия" продължава в училищата "Хан Аспарух" и "Любен Каравелов".
- На каква е най-малкото дете, което е регистрирано в комисията за противообществена проява?
- Най-малкото е на 10 години - касае се за счупване стъклото на автомобил. В момента в едно добричко училище психолог работи с цяла паралелка второкласници. Проблемът там възниква от това, че децата са от смесен произход - българчета и ромчета.
- Какви са резултатите от работата на обществените възпитатели?
- Миналата година работиха осем обществени възпитатели, като всеки от тях се занимаваше с пет деца. Трябва да отбележа, че в близо 90 процента от случаите, малолетните и непълнолетните не извършват отново противообществени прояви. От общо 40 деца, само четири са предложени за удължаване на възпитателния надзор.
- Откъде тръгват причините за агресивно поведение сред подрастващите, за противообществени прояви и т.н.?
- Основният проблем е в семейството. Случаи, в които и двамата родители отсъстват, и детето е оставено на баби и дядовци, разведени родители, както и такива, на които просто не им пука какво се случва с децата им. Става дума за тотално липсващ контрол, за незаинтересованост, липса на общуване и диалог в семейството, на каквито и да било правила. Децата попадат в лоши компании и така се увличат. Отделно от това влияние оказва и липсата на ангажираност извън училището. Точно поради тази причина ние се стараем по всякакъв начин да ангажираме децата.
- Предполагам, че след като ежедневно се занимавате с различни съдби, работата Ви е доста натоварваща. Как се справяте?
- Не знам какво ни спасява. Това е ежедневие и се свиква. Важното е да помагаме на децата. Но има и един друг момент - на нашата институция вече се гледа с друго око. Вече не се смята, че ние наказваме, глобяваме и т.н. Хубавото е също, че има родители, които сами ни търсят и се възползват от нашите безплатни психологически консултации.
- Имате ли регистрирани случаи на домашно насилие над деца?
- През миналата година нямаме такива случаи. В предходни години обаче сме имали. Проблемът обаче е, че децата не говорят на тази тема. Ние сме правили проучване, което показа, че насилие в семейството има - физическо и психологическо, но децата не го коментират.
- Как си сътрудничите с полицията и прокуратурата? Какво е взаимодействието ви с Централната комисия?
- Бих искала да отбележа много доброто ни взаимодействие с полицията и прокуратурата. А иначе, нашата структура е подчинена на Централната комисия. Годишните си отчети представяме пред нея, както и пред община Добрич и Общинския съвет на града.
Тази година ще бъдат отбелязани 50 години от създаването в страната на тези структури на национално ниво. През това време те са имали различно наименование, били са към полицията, прокуратурата и т.н. Навършват се и 40 години от основаването на Детската педагогическа стая. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Добрич е създадена през 1995 г.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

С 50 НА СТО ПО-МАЛКО СА ВЪЗПИТАТЕЛНИТЕ ДЕЛА СРЕЩУ ДЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди