изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:08 EEST
Развръзка на газовата криза    
Новини
Кога точно руският природен газ ще достигне до европейските потребители в голяма степен зависи от състоянието на газотранспортната система на Украйна.


Това заяви днес в Брюксел вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев след подписването на окончателния вариант на Протокола за мониторинг на транзита на газ през Украйна. Последен документа подписа еврокомисарят за енергетиката Андрис Пи***гс, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Според него Русия е готова да възобнови подаването на газ в 08:00 часа централно европейско време или 10:00 часа московско време във вторник, ако не възникнат никакви проблеми при изпълнението на условията на подписания протокол за мониторинг.
“Присъствието на наблюдатели също е необходимо, за да могат те да помогнат на Газпром да оптимизира работата на газопроводите“, каза Александър Медведев. Той изрази надежда, че престоят на украинската газотранспортна система в условията на ниски температури не й е нанесъл значителни повреди, които да възпрепятстват възобновяването на транзита.
Руски експерт поясни, че обстановката се определя на практика от наличието на газ в тръбопроводите на територията на Украйна.
“Ако Украйна просто е спряла да транзитира и, според собствените й твърдения, не е отклонявала газ, то в тръбите би трябвало да има газ под налягане. Така, веднага след като Русия възобнови подаването на газ, той на практика ще започне веднага да достига до Европа. Ако обаче Украйна е отклонявала без разрешение газ, то нейните тръбопроводи са празни и ще бъде необходимо допълнително време“, отбелязва неназованият руски експерт, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Вината за газовата криза е изцяло украинска и именно на Украйна й предстои да компенсира преките и косвените щети от срива в транзита на руския газ за Европа, заяви още Александър Медведев. Той напомни, че само Газпром е понесъл щети през първите 10 дни на 2009 година за 800 млн. долара заради спирането на транзита и принудителното спиране на работата на редица сонди.
"На юристите им предстои много работа", подчерта Медведев.  dir.bg
 


Сходни връзки

Развръзка на газовата криза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди