изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:05 EEST
НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ ВОДИ ДО ОТЛИВ ОТ КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ    
КултураТова е изтъкнато на провелия се през уикенда Конгрес на българските музикални и танцови дейци. За председател е преизбрана професор Жени Захариева


Четирима делегати от Добрич взеха участие в 19-ия конгрес на Съюза на българските музикални и танцови дейци, който се проведе през този уикенд в столицата. Това са Стоян Господинов, Александър Александров, Стоян Монов и Росица Бояджиева. В организацията членуват 95 дружества с 1918 души от 25 града на страната.
За председател е преизбрана професор Жени Захариева, за която това ще бъде четвърти мандат. В своя доклад пред делегатите тя е подчертала, че Добрич е първата община в България, която е повишила заплащането на работещите в културните институти - с 40 процента в началото на 2008 г. Това сподели след завръщането си от столицата Стоян Господинов, главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл "Добруджа". По време на конгреса на СБМТД категорично е било изтъкнато, че ниското заплащане води до отлив от културните институти в страната и е необходимо да се вземат мерки в тази насока. Обърнато е внимание и на възрастта за пенсиониране. Музикалните и танцовите дейци искат танцьорите да се пенсионират на 45 години, а духачите - на 55, и това е свързано с тяхното пълноценно представяне на сцената, подчерта Ст. Господинов. Изтъкната е и необходимостта от тясно сътрудничество с новоучредената организация БАРОК - Българска асоциация на работещите в областта на културата. От своя страна Стоян Господинов е предложил в ангажиментите на ръководството на СБМТД  да залегнат ежегодни посещения в градовете, където организацията има членове, с цел запознаване на място с проблемите и лични срещи с кметовете и кметските екипи.
Четири са дружествата в Добрич, които членуват в Съюза на българските музикални и танцови дейци - Дружество на артистите-балетисти към ПФА "Добруджа" с председател Иван Иванов, Дружеството на хореографите с председател Стоян Господинов, Дружеството към Духовия оркестър, ръководено от Росица Бояджиева, и дружеството на хореографите към сдружение "Хорце" с председател Александър Александров.
 


Сходни връзки

НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ ВОДИ ДО ОТЛИВ ОТ КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди