изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:24 EEST
Сергей Станишев: Неприемливо е цяла Европа да се превръща в заложник на газовия спор между Украйна и Русия    
НовиниНеприемливо е цяла Европа да се превръща в заложник на газовия спор между Русия и Украйна, подчерта министър-председателят Сергей Станишев след приключването на срещата между премиерите на България, Русия, Молдова и Словакия в резиденция Ново Огарьово, продължила повече от един час, съобщиха от правителствената информационна служба.

Не можем да бъдем посредници в търговския спор между Русия и Украйна, между техните взаимоотношения. Това беше ясно заявено и от целия Европейски съюз, защото и едната и другата страна имат конкретни ангажименти по договорите и трябва да намерят начин да ги изпълняват, каза още министър-председателят. Видях добра воля и желание от руския министър-председател Владимир Путин да се търсят конкретни технологични решения за страните от Югоизточна и Централна Европа, защото те са най-засегнатите от газовата криза, допълни той. Премиерът отбелязаq че Словакия е в по-леко положение, тъй като към нея може да се доставя газq който минава през Беларус, Полша и Германия. Срещата в Газпром ще продължи с конкретните разговори за възможностите. Руската страна е готова да се осъществяват суапови сделки. Тези количества, които Украйна би била готова да доставя като свое задължение по транзита ще й бъдат доставени.
Министър-председателят Сергей Станишев посочи, че най-важният въпрос сега е осигуряването на доставките на газ за страната – за хората, за болниците, учебните заведения и българската индустрия. Според него спорът между Украйна и Русия трябва да се реши максимално бързо защото и двете страни губят от политическия си образ на надежден доставчик и транзитьор. Това без съмнение ще се анализира от целия Европейски съюз, каза премиерът.
Министър-председателят и водената от него делегация ще посетят Централния диспечерски център на Газпром. След това в резиденцията Майндорф е срещата с руския президент Дмитрий Медведев. След приключването на разговора им премиерът Сергей Станишев и водената от него делегация ще отпътуват за Киев, за продължаване на разговорите с украинския премиер Юлия Тимошенко. Пътувам за Киев защото те са длъжни да изпълняват своите транзитни задължения. Ние не сме посредници и не можем да контролираме, особено в предишен период, кой какво не е изпълнил, каза министър-председателят Сергей Станишев. От страна на руския премиер видях добра воля и ангажимент. Разбира се нещата опират до технически решения защото по-голямата част от украинските подземни хранилища се намират в Западна Украйна и не са свързани с транзитния тръбопровод, който е между украинската граница и „Орловка”, откъдето получава газ България, уточни премиерът.
Екипът на министър-председателя е в постоянна телефонна връзка със съветника на Председателя на ЕК Жозе Барозу – Анна Мартиньо, която своевременно го информира за хода на разговорите. Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Сергей Станишев: Неприемливо е цяла Европа да се превръща в заложник на газовия спор между Украйна и Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди