изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:40 EEST
Софийски градски съд ще заседава по делото срещу бившия земеделски министър Васил Чичибаба    
Ред и сигурностСофия. Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу бившият земеделски министър Васил Чичибаба. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от СГС. Чичибаба е обвиняем с Кирил Цочев, Мария Бозукова, Димчо Попов, Маньо Манев и бившия директор на Нефтохим Стефан Неделчев. Срещу тях има обвинение за безстопанственост в особено големи размери и за нанесени щети за над 66 милиона долара от износ на 990 хиляди тона пшеница през 1996 година.

Делото ще се гледа от 19 състав на СГС от 9,30 часа.

Агенциш “Фокус” припомня:
Васил Чичибаба и още петима души са обвиняеми по делото за зърнената криза от 1995-1996 година.
Освен министъра на земеделието и хранителната промишленост от правителството на Жан Виденов, обвиняеми са още неговите заместници Маньо Манев, Димчо Шопов и Мария Бозукова, тогавашният изпълнителен директор на "Нефтохим" Стефан Неделчев и вицепремиерът Кирил Цочев.
Всички те са обвинени за стопански престъпления с последици в особено големи размери, за което законът предвижда лишаване от свобода до 10 години.
Шестимата подсъдими са обвинени заради износа на близо 990 000 тона пшеница, с което според прокуратурата са ощетили държавната хазна с над 66 млн. долара. По процеса има граждански иск от страна на Министерството на финансите срещу петимата висши чиновници за нанесени щети на държавата.
На 19 декември 2008 г. Софийският градски съд отлага делото срещу бившия земеделски министър Васил Чичибаба за 15 януари. Причина за отлагането на делото става неявяването на трима от вещите лица. Очаква се на следващото заседание да бъдат представени и последните експертизи по делото.
На 14 октомври 2008 г. делото се гледа отново от 19-ти състав на Софийски градски съд /СГС/, но е отложено поради неявяване на свидетели.
На 19 юни 2008 г. делото за безстопанственост срещу бившия земеделски министър от кабинета „Виденов" Васил Чичибаба е отложено заради наложителен отпуск на председателя на съдебния състав.
На 22 април 2008 г. Софийски градски съд отлага делото срещу бившия министър на земеделието Васил Чичибаба и още петима обвиняеми.
На заседанието се явява само един свидетел - Бисер Славков, зам.-министър на финансите в периода 1995-96г.
Разпитът му продължава кратко, защото свидетелят не си спомня много, предвид изминалото време от проектите, в които тогава министерството му е участвало.
Последните трима свидетели по списък не се явяват. Най-важни за съдебното решение остават трите експертизи - агрометеорологична, съдебносчетоводна и техническа.
На 24 юни 2007 г. съдът заседава по делото срещу бившия министър на земеделието Васил Чичибаба и още петима обвиняеми, но делото е отложено за 22 април 2008 г.
На 19 декември 2003 г. Софийският градски съд дава ход на делото за зърнената криза от 1995-1996 година. На заседанието съдът приема за разглеждане граждански иск от Министерството на финансите като представител на държавата за 11 милиарда неденоминирани лева срещу Чичибаба, Манев, Шопов, Бозукова и Цочев.
Съдът отхвърля иска на Министерството на финансите срещу Стефан Неделчев на стойност 16 милиарда неденоминирани лева за причинени щети на “Нефтохим” Бургас и държавата.
През годините, в които се води делото се събират 75 тома материали, призовани са 43-ма свидетели. Делото е отлагано поради неявяване на някой от свидетелите.
 


Сходни връзки

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу бившия земеделски министър Васил Чичибаба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.46 секунди