изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:37 EEST
ДИГИТАЛЕН КАТАЛОГ СЪХРАНЯВА АРХИТЕКТУРАТА НА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК    
НовиниВ продължение на една година ръководството на "Двореца" и екипи от специалисти са разработили дигитален каталог с описание на всички елементи на културния център.

 Идеята е провокирана от факта, че през годините много ценни елементи от бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария са изчезнали, каза директорът на центъра Тошко Гяуров. Това се е случило основно в периода от 1940 до 1990 г. Няма ги цели колонади от Древна Гърция, които са били донесени в двореца, както и ценни делви и кръстове. Въпреки изчезналите експонати, са останали още много други ценни елементи както в парка, така и в сградите по техния екстериор и интериор. Има кръстове от ранното християнство, които са много ценни, каза Т. Гяуров. Те са донесени от Бесарабия. Има съхранени елементи, които са изкупени и пренесени от Арабските страни, делви, които са от ІV век и са донесени от Мароко. Много ценен е тронът, който се намира в параклиса на "Двореца". Той е от 1721 г. и е със символите на трите основни религии  - будизъм, мюсюлманство и християнство. Донесен е от остров Крит.
Около 1000 елемента са заснети от специалисти и информация за тях е съхранена вече на електронен и хартиен носител. Така ще има готовност при изчезване или разрушаване на някой от тях, той след това да бъде напълно възстановен. 
 


Сходни връзки

ДИГИТАЛЕН КАТАЛОГ СЪХРАНЯВА АРХИТЕКТУРАТА НА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди