изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:08 EEST
Брюксел даде три дни на Москва и Киев    
Европейски съюз
Ако до края на тази седмица няма решение за възобновяване на руските газовите доставки за Европейския съюз, от другата седмица ще започне преразглеждане на отношенията на съюза с Русия и Украйна точка по точка и да преценява дали те могат да продължат.


Това заяви ръководителят на Групата на говорителите на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер. „Тук вече не става дума само за проблема с газа”, каза говорителят, цитиран от БНР. Все пак главното в този момент е доставките да бъдат възобновени. Руският газ трябва да потече отново към Европейския съюз, добави той.
Изключително добре информиран източник от Европейската комисия заяви за БТА, че в комисията се разработват мерки за съдействие на България за справяне със сегашното кризисно положение. България ще получи европейски средства за изграждане на междусистемни връзки с други страни като Гърция за използване на втечнен газ, но все пак това ще изисква известно време за реализиране, а важното сега е да се посрещне създалата се кризисна обстановка, изтъкна източникът.
Надеждите в Европейската комисия са газовият спор между Русия и Украйна, заради който страните в Европейският съюз не получават договорен руски газ, да бъде решен на предложената от Русия газова конференция в Москва, насрочена за 17 януари.
Комисарят по енергетиката Андрис Пи***гс и чешкият министър на индустрията и търговията Мартин Ржиман са готови да тръгнат за Москва днес, посочи Йоханес Лайтенбергер. И тъй като резултатът от московската среща не може да се предвиди, Европейската комисия е свикала за понеделник следващата седмица заседание на Газовата координационна комисия.
Целта на заседанието, за което не са поканени представители на Русия и Украйна, е да се оценят последните развития в обстановка и да се задейства Механизмът за солидарност на Европейския съюз за оказване на помощ на най-засегнатите европейски страни от газовата криза. Според Европейската комисия тези страни са България и Словакия.  dir.bg
 


Сходни връзки

Брюксел даде три дни на Москва и Киев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.84 секунди