изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:09 EEST
Обвиниха бивш кмет за измама в стил ”Батко”    
Ред и сигурност
Срещу бившия кмет на Доспат Красимир Долев е повдигнато обвинение за престъпление по служба и умишлена безстопанственост, във връзка с проект, финансиран по програма ФАР. Това съобщи заместник-окръжният прокурор на Смолян Даниела Ангелова, цитирана от БТА.


Долев облагодетелствал с европейски средства своята семейна фирма ЕТ "Долчо- К.Д.- Е.Д." в нарушение на изискванията за провеждане на процедурите по европейски проекти. През 2006 г. тогавашният кмет на Доспат съдействал за сключване на неправомерни договори с две фирми, които били привлечени като подизпълнители на финансиран по ФАР проект. Бенефициент на проекта за изграждане на еко пътека в Западните Родопи е община Доспат, а съгласно процедура в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изпълнител официално е избрана фирмата "Бетонстрой"- Мадан.
Впоследствие фирмата изпълнител сключва договори с други две като подизпълнители -"Екоинвеста" и "Долчо". "Екоинвеста" е регистрирана само ден преди да се подпише договора за подизпълнител, а управител на "Долчо" е Ефрем Долев - брат на кмета.
Подписването на договорите с подизпълнителите противоречи на изискванията за договорните процедури по ФАР и други европейски програми, посочват от прокуратурата.
Според първото повдигнато обвинение Долев е използвал служебното си положение, за да набави на своя брат противозаконно облага в размер на 162 000 лева. Вторият пункт от обвинението е за проявена от Красимир Долев умишлена безстопанственост. Тогавашният кмет не е упражнил контрол при изпълнението на проекта за изграждане на еко пътеката. Финансовите проверки установили, че при отчитане на европейските средства са представени документи с невярно съдържание. В отчетите фигурират средства за неизвършени строително-монтажни дейности, а нанесената щета се изчислява за близо 90 хил. лева.
Фирмата "Екоинвеста" е използвана за прехвърляне на средствата към "Долчо". Собственикът на "Екоинвеста" Я. Жеков също е обвинен, включително и за присвояване на средства чрез документи с невярно съдържание. Обвинителният акт е внесен в Окръжен съд-Смолян.
 


Сходни връзки

Обвиниха бивш кмет за измама в стил ”Батко” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди