изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:02 EEST
В полунощ започва годината на жълтия бик    
Любопитно
От сутринта из китайските градове и села гърмят бомбички и фойерверки, за да се прогонят злите духове. В Китай текат последните приготовления за посрещането на Новата година по лунния календар. В полунощ ще настъпи годината на жълтия бик.


Цялата последна седмица транспортната система в страната работи в усилен режим заради т.нар. временна миграция - милиони китайци се завръщат по родните си места, за да посрещнат празника със семействата си, както повелява традицията.

Министерството на транспорта съобщи, че само в събота са осъществени 63 млн. пътувания.

От сутринта из китайските градове и села гърмят бомбички и фойерверки, за да се прогонят злите духове. Смята се, че те привличат бога на благополучието.

Премиерът на страната Вън Цзябао посети оцелели от земетресението миналия май, което отне живота на повече от 80 хил. души. По традиция в навечерието на Новата година премиерът посещава обикновени хора от цял
Китай - от болни от СПИН до миньори.

"Минаха осем месеца от земетресението и аз много се радвам, като виждам, че вие всички възстановявате домовете си", каза Вън при срещите си с хора от Съчуан, оцелели от стихията, цитиран от "Ройтерс".

Въпреки сянката на световната икономическа криза, все още мнозина китайци предпочитат да посрещнат нова година извън страната. В Шанхай търсенето на ваканции за Европа и Австралия се е увеличило многократно. Това, според туроператорите показва, че кризата е засегнала хората с по-ниски доходи, но не и богатите.

Традицията при посрещането на китайската нова година гласи, че преди полунощ къщите трябва да са добре почистени. Приготвя се едно от традиционните за случая блюда - пелмените, които са символ на богатството и благополучието.

На входните врати, особено по селата, се окачват хартиени ленти в различни цветове, на които с черни или златни йероглифи се изписват пожелания за късмет и щастие през новата година. Децата получават червени пликчета с пари за сладкиши и подаръци.

Днес китайците се въздържат да плачат, защото съществува поверие, че ако някой плаче на Нова година, сълзите и мъката ще го съпровождат през всички дванадесет месеца. Миенето на косата в този ден пък се смята за зла поличба за благополучието.

Днес китайците избягват да произнасят и думата "четири", тъй като тя звучи подобно на думата за "смърт". Не се използват и ножове и ножици, защото се смята, че те могат да "прережат" късмета през Новата година

Легендата разказва, че в древни времена Буда поканил всички животни на посрещането на китайската нова година. Дошли само 12 и той кръстил на всяко от тях една година.

Освен това обявил, че хората, родени в годината на дадено животно, ще притежават някои от качества, типични за неговия характер. Така родените в годината на Бика, се славят като добри художници, инженери, архитекти, хирурзи.

Те са стабилни, безстаршни, твърдоглави, упорити и дружелюбни. Говорят малко, склонни са към ексцентричност и лесно се разгневяват. Освен това са наблюдателни и помнят с големи подробности всичко, което им е направило впечатление. Държат на семейството, консервативни са, но са и много предани.

Годините на бика са 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 и така през 12.

Годината на бика е благоприятна за нови постижения. Тя предоставя възможност натрупване на нови богатства или възвръщане на изгубеното състояние. Ще бъде свързана с успехи, които са резултат от упорита работа и търпение.

netinfo.bg

ТВОИТЕ ХОРОСКОПИ ЗА 2009 ГОДИНА - ГОДИНАТА НА ЖЪЛТИЯ ЗЕМЕН БИК

 


Сходни връзки

В полунощ започва годината на жълтия бик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди