изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:11 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: САМО 25 % СЕ УВЕЛИЧАВА ТАКСА “СМЕТ”    
НовиниТаксите за детски ясли и градини ще се индексират с инфлационния индекс до 15 февруари всяка година. Стоматологията вече има концесионер. В три общински училища ще се развиват частни школа. Таксата за твърди битови отпадъци в община Добрич тази година е ще е с 25% повече спрямо досегашната. Решението бе взето на вчерашното заседание на Общинския съвет.

 

Общинските съветници не приеха предложението на местната администрация за запазване на досегашния размер на таксата от 1,8 промила, което би довело до 50-процентно увеличение на дължимата от гражданите сума. Председателят на Постоянната комисия по бюджет, финанси и данъчна политика Ваня Донева внесе предложението на комисията за намаление на таксата от 1,8 на 1,7 промила. След емоцианални изказвания и съгласуване между съветниците от различните групи по време на 15-минутната почивка, В. Донева внесе предложението таксата да се намали на 1,5 промила, с което поскъпването на налога ще е с 25 процента. Заради намалението на промила общината ще разполага с 256 000 лева по-малко за чистота на града, изчислиха финансистите. За осигуряване на нужните средства ще се разчита на по-добра събираемост на задълженията от налога от предходни години. Преди това общинските съветници не приеха предложената план-сметка за дейност “Чистота” през тази година. Общата сума, която е необходима, според разчетите на общинските специалисти, е 4 002 388 лева, което е 157,71 % увеличение спрямо 2008 г., когато сумата е била 2 537 832 лева. Посочено бе, че основна причина за увеличението е завишената дължима сума за дейностите са сключените в края на миналата година договори за почистването на града, в които са заложени допълнителни райони от града за чистене, както и от актуализацията на концесионния договор за сметопочистване и сметосъбиране. Един глас не достигна точката да бъде приета.

Вчера общинските съветници приеха и промени в размера на местните данъци и такси.  Бе намален размерът на данъка върху недвижимите имоти от 1,5 на 1,3 промила. Намалени бяха ставките на данъка върху наследството, данъка върху даренията, а данъка при възмездно придобиване на имуществото се променя от 3 на 2,6 %. Решено бе за 2009 г. първата вноска върху данъка върху недвижимите имоти и първа вноска от данъка за превозните средства да се внася от 1 март до 30 април, при което ще се ползва 5 % отстъпка. С решението си от вчера общинските съветници дадоха съгласие всяка година до 15 февруари със заповед на кмета да се актуализира размерът на таксата за детски ясли и градини в съответствие с отчетения от НСИ индекс на инфлацията. Въведени бяха и нови такси. Сред тях са таксата от 1 лев за разходка с лама-алпака или магаре в Центъра за защита на природата и животните, или по 0,50 лева за разходка с количка, теглена от магаре или пони. На заседанието си вчера общинските съветници от Добрич приеха Програма за управление на общинската собственост. Утвърден бе и отчетът за изпълнение на Програмата за управление на община Добрич за първата година от мандата 2007-2011 г. Посочено бе, че само за 2008 г. в общината са привлечени инвестиции за 35 млн. лева. Изготвени и депозирани са 17 проекта по оперативни програми и други донорски организации на обща стойност 55 млн. лева. Отчетено бе, че през годината общината е била финансово стабилна и е повишила кредитния си рейтинг.

Общинските съветници вчера утвърдиха  “Скиптър” ООД за концесионер на бившата стоматологична поликлиника. Фирмата предлага да вложи в обекта 1 млн. лв., без ДДС, а размерът на концесионното плащане ще е 250 000 лв. , като първата година е гратисна. Срокът на договора се предвижда да е 25 години. Бе открита процедура за предоставяне на концесия на пешеходните подлези под бул. “Добруджа” и ул. “Отец Паисий”, както и между бул. “Добруджа” и ул. “Цар Петър”. Бяха прекратени договори за концесия на “Млекарница” в АЕМО “Старият Добрич” и на спирката срещу Летния театър.

Бе приет отчет за работата по приватизационната програма на общината през 2008 г. и план за работа за 2009 г. Общинските съветници след дебат решиха да предоставят помещения в три училищни сгради за нуждите на частни училища. Както НДТ предварително писа, исканията бяха за помещения в СОУ “Дора Габе”, в ОУ “Хан Аспарух” и ОУ “Отец Паисий”.На вчерашното си заседание местният парламент прие отчет за дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2008 г. НДТ

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: САМО 25 % СЕ УВЕЛИЧАВА ТАКСА “СМЕТ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди