изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:21 EEST
Откриха мемориал в памет на сестри Белнейски    
Новини
Мемориал в памет на сестрите Росица и Христина Белнейски беше поставен днес в местността "Грамадите" край Пещера. На това място преди три години бяха открити телата на убитите момичета, съобщи БТА.


Близо 300 души от цяла България се събраха на откриването на паметника. Двете каменни морени, които символизират момичетата, са открити наблизо и са композирани от скулптора Цвятко Сиромашки, съобщи Дарик.
Заупокойна молитва и едноминутно мълчание съпътстваха откриването на монумента, на което присъстваха и родителите на сестрите – Фани и Стоимен Белнейски. Над 100 са дарителите, финансирали проекта на общинското ръководство на Атака в гр. Пещера за вдигането на паметника. Депутатът Станислав Станилов категорично подчерта, че инициативата не е политически акт.
"Имаме нужда от този паметник, за да напомня, че убийците на децата ми още не са разкрити. Много ми е трудно. Никога няма да свикна, че тях ги няма. Но все още тая надежда, че някой ден човекът, който извърши това зверство, ще бъде разкрит", каза майката Фани Белнейска, цитирана от БГНЕС. Бащата Стоимен допълни, че такова нещастие не се преживява и че макар и често да не могат да идват на паметника, все пак ще го посещават.
Присъстващите съграждани на момичетата отново коментираха, че според тях извършителят на неразкритото зверско убийство е известен на разследващите и умишлено се прикрива. След поредното удължаване на срока, следствието, което вече се води от следовател от НСС, трябва да приключи през м. април.
Тригодишното безрезултатно разследване бе съпроводено с множество скандали, започнали с обвинения за унищожаването на следи, минали през замесването на роднина на известен политик и стигнали до коренно противоположните заключения за причините за смъртта на момичетата. Според първоначалната експертиза, по телата им са открити безспорни следи от сексуално и физическо насилие. Тя посочи като причина за смъртта множество удари с тъп предмет.
Две години и половина по-късно беше извършена ексхумация на телата на момичетата, а допълнителната петорна съдебно-медицинска експертиза заключи, че момичетата са жертви на катастрофа. Версията за насилие в резултат на човешка сила обаче остава водеща, въпреки заключението на петорната експертиза на екипа на покойния проф. Стойчо Раданов. Неговите заключения не отменят белезите на гаврите, извършени с особена жестокост от хора, обясниха пред Дарик ангажирани с разследването.
Счупванията на костите, които според втората експертиза са причинени от „удари с голяма динамика на голям движещ се предмет”, могат да са резултат и на преследване с кола на момичетата, които са се опитвали да избягат, смятат полицаи, които продължават интензивно да работят по случая. Според тях, ако се окаже, че Роси и Христина са загинали при катастрофа, това ще е уникален случай на прикриване на ПТП с изнасилване на мъртви тела.  dir.bg
 


Сходни връзки

Откриха мемориал в памет на сестри Белнейски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди