изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:25 EEST
24% от депутатите признават, че им се оказва натиск при гласуване, сочи проучване    
ПарламентСофия. 24% от депутатите признават, че им се оказва натиск при гласуване и това е причина да не участват в дебатите. Това обяви на пресконференция доц. Лилия Методиева, ръководител на катедра “Реторика” при Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. За шести пореден път тя представи проучване относно ораторското майсторство на българските депутати.


127 анкетни карти са попълнили в проучването депутати, а участвалите репортери са 40. Според участвалите в проучването депутати най-ефикасна форма на парламентаризъм е вот на недоворие - 43,3 на сто от участвалите депутати. 27 на сто от репортерите посочват вота на недоверие, като най-ефикасна форма на парламентаризъм. Едва 12% от депутати и репортери смятат, че приемането на бюджета е реална форма на парламентарно действие.
57,6% от участвалите в проучването депутати се обявяват за промени в изборното законодателство. 87 на сто от анкетираните репортери се обявяват за реформа в избирателното законодателство. За мажоритарни избори се обявяват 7,3% депутати и 17 на сто от репортерите. 4% от депутатите не могат да преценят относно въпросите на формата на избори. 5 на сто от ресорните репортери не могат да преценят какви да бъдат изборите.
Според изследването 8,3% от депутатите, участвали в изследването, се оплакват от дългите речи на своите колеги.

2,4% от депутатите си признават, че не се изказват в пленарна зала. Това обяви на пресконференция доц. Лилия Методиева, ръководител на катедра “Реторика” при Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. За шести пореден път тя представи проучване относно ораторското майсторство на българските депутати.
Голяма част от депутатите признават, че репликите, които правят в пленарна зала са подготвени предварително и те ги четат от лист. 6,4% признават, че защитават групови и лични интереси.
Самите депутати участвали в проучването посочват в 14,6% от своите отговори своята некомпетентост. Сред отрицателните качества на депутатите, посочени от репортерите, на първо място с 15,2% са неаргументираните изказвания. 12,1 на сто от репортерите посочват като отрицателни качества на народните представители диалектните изказвания и грешните ударения при изказванията от парламентарната трибуна.

Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

24% от депутатите признават, че им се оказва натиск при гласуване, сочи проучване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди