изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:34 EEST
Филологическият факултет на ПУ включи матурите в балообразуването    
Образование

За учебната 2009/2010 г. ФФ приема 900 бакалаври, въвеждат изучаване на чужди езици според Европейската езикова рамка. Прием с оценки от матурите за академичната 2009/2010 г. открива Филологическият факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, съобщи деканът доц. Живко Иванов. Въвежда се и изучаване на чуждите езици според изискванията на Европейската езикова рамка за владеене на шестте нива А1, А2, В1, В2, С1 и С2, допълниха от висшето училище.



 

Планираният прием във ФФ за новата учебна година е 900 студенти, което е със 110 души повече от миналата година. Увеличеният брой е заради трите нови специалности на факултета – „Български и турски език”, „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии”, уточни доц. Иванов. В тях ще бъдат приети общо 100-120 бакалаври.

 

Кандидатите за „Български и турски език” не е необходимо да владеят турски, защото обучението им ще започне от начално ниво, каза доц. Иван Чобанов, зам.-декан на факултета. В останалите нови специалности „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии” ще се изучават по два чужди езика. Първиятще се преподава до най-високото ниво – С2 , а вторият от ниво А1 до ниво С1, каза доц. Иванов. Освен езиковото обучение в програмите на двете нови специалности са включени още информационни и комуникационни технологии с приложение в хуманитаристиката, както и модули по бизнескултура, европейска икономическа и политическа обстановка. Учебната програма е съобразена с потребностите на бизнес средата в страната и необходимостта от добре подготвени кадри за средно управленско ниво, каза доц. Живко Иванов.

 

Като първи чужд език бъдещите бакалаври по „Приложна лингвистика” ще изучават английски, немски или френски, за втори ще избират измежду полски, чешки, новогръцки и испански, съобщиха от Филологическия факултет. Студентите по „Лингвистика и информационни технологии” ще изучават английски език до ниво С2 и втори чужд език – немски или френски по избор до ниво С1, както и работа със софтуерни продукти.

 

Тъй като ПУ „Паисий Хилендарски” има двустранни споразумения с европейски университети по програма „Еразъм” – за обмен на студенти, бакалаврите от трите нови специалности ще могат да следват поне един семестър в държава, чийто език изучават, заяви доц. Иванов.

 

Приемът за „Български и турски език”, „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии”, ще става с кандидат-студентски изпит или оценка от матура по избор – чужд език, български език и литература или математика (само за „Лингвистика и информационни технологии).

 

Ние сме съобразили нивото на владеене на чуждите езици в среден курс с изискванията на Европейската езикова рамкова, затова оценките от матурите по английски и немски език не се приемат като изцяло равностойни на резултатите от кандидат-студентските изпити. За английски език официално е утвърден коефициент 0,8, а за немски – 0,67. По тях се умножава получената оценка от матурата, за да се приравни към оценката от изпита и да участва в балообразуването, каза доц. Иванов.

 

По този начин отлична оценка от държавния зрелостен изпит по английски, при нас автоматично се приема като „Много добър” – 4,80, а по немски като „Добър” – 4,02. Матурата по френски отговоря на изискванията на Европейската езикова рамка и затова се приема като равностойна на кандидат-студентския тест, обясниха от „Учебен отдел”.

 

Резултатите от държавните зрелостни изпити влизат в балообразуването и на останалите специалности от Филологическия факултет. За „Българска филология” ще се кандидатства с изпит по български език или българска литература, но ще се признават и оценките от матурата по този учебен предмет, обясни доц. Живко Иванов. И в двата случая, за да се изчисли балът, оценката ще се ушесторява, допълни той.

 

По същия начин се кандидатства и за „Английска филология”, но в случаите, когато се участва с оценка от матурата, тя се умножава по коефициент 0,8 и след това се ушесторява, уточниха от висшето училище. За „Руска филология” приемат след издържан кандидат-студентски изпит по руски, по български или по българска литература или оценка от матурите по тях.

 

Два варианта на кандидатстване са предвидени и за специалностите, които комбинират изучаването на два чужди езика – „Английски и френски език” и „Английски и немски език”. При тях крайната оценка се утроява, като се спазва изискването резултатът от матурата по английски език да се умножи преди това по 0,8, а от немски – по 0,67, обясниха от „Учебен отдел”.

 

За да запознае бъдещите висшисти със специалностите, преподавателите и условията за прием през академичната 2009/2010 г., Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” организира Ден на кандидат-студента - на 7 февруари, събота, от 11,00 часа в 8-а Аудитория на Ректората, съобщиха от университета.

 

За повече информация:

 

Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ООД

GSM: 0887 51 22 70, 0893 489 501

vasileva@megacommunication.net

 

 


Сходни връзки

Филологическият факултет на ПУ включи матурите в балообразуването | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди