изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:30 EEST
Божидар Димитров: Борисов не каза нищо по-различно от твърденията на десетки действащи политици    
Политика София. Реакцията на чикагските изявления на г-н Бойко Борисов показва, че наистина страната е навлязла в изборен период – каза пред Агенция “Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. „Всяко политическо изявление особено на лидера на водещата политическа сила, ще бъде силно хиперболизирано и коментирано в негативна насока, тъй като очевидно от ГЕРБ се страхуват всички: от партиите в управляващата коалиция до „Атака” – каза той.


На въпрос – как като историк гледа на изказванията на Борисов в Чикаго пред българите, Божидар Димитров заяви: „Като историк аз казвам, че той не казва нищо повече от това, което вече са казвали десетки български политици, все още действащи в политиката. Нима ръководителите на СДС не твърдяха при изборните успехи на БСП през `90-те години, че социалистите нямат моралното право да управляват, тъй като гласовете им идвали от прости селяни, циганите и лумпенизирани градски маси? Нима Симеон Сакскобургготски не искаше да сменя чипа на целия български народ? А какво говорят „Атака” и ВМРО по отношение на цигани и турци – това е нещо съвсем нормално.
Още повече, че Бойко Борисов не каза нищо лошо по отношение на етноса или расовия и физическия тип на циганите и турците, а говори за техните електорални нагласи, т.е. – че циганите стопроцентово гласуват само срещу заплащане и то за този, който им плати. А турците, под строй включително и тези, които са в Турция, гласуват за една партия – ДПС”.
Божидар Димитров заяви, че не би се съгласил с Бойко Борисов само с твърдението му че 2,5 милиона пенсионери гласували за БСП. „Ако това беше така, сега БСП щеше да е самостоятелно на власт с две трети от депутатите в Народното събрание. Не е трудно да се види, че при последните два общонационални избора – този за Европарламент и за общини, БСП получаваше само по 500 000 – 600 00 гласа и то не само от пенсионерите, но и от хора на млада и средна възраст”.
Според Божидар Димитров - най-нелепи са обвиненията към Бойко Борисов в расизъм. „Чух, че са го дали в Брюксел по този въпрос – точно с такова обвинение. За съжаление невежеството на политическата класа стига до там, че да не знае към коя раса принадлежат циганите и турците. Те са към същата индоевропейска раса, към която принадлежат и българите, и руснаците и англичаните, и французите и иранците. Другите четири раси са азиатската, черната, червената (американските индианци) и семитската. Но това не ме учудва. Много често съм чел подобни изявления. Йордански министър направи остро антисемитско изказване в Лондон. Той не би могъл да направи такова изказване, тъй като арабите също са семити като евреите” – каза Божидар Димитров.
Запитан, не се ли притеснява, че и него ще го обвинят заради изказванията му за циганите, както Бойко Борисов, Димитров заяви „ това е истина. Публична тайна е, че циганските барони казват „аз имам 1200 гласа”, получават съответните пари и готово. Моето изказване констатира един факт, който вече десетки пъти е констатиран. По-важно е не да се крием зад смокиновото листо, а да видим как може да изправим нещата” – каза Божидар Димитров.
На въпрос защо българските политици говорят в чужбина неща, които не казват в България, Божидар Димитров каза: „В чужбина те говорят пред друга аудитория, обикновено пред българи. Там също гласуват, макар за съжаление много по-малко отколкото турските граждани с българско гражданство, живеещи в Турция, все пак е необходимо да им се разясни обстановката в страната, тъй като те са загубили контакт в родината и не знаят какво е истинското положение в нея. Но не бих се съгласил, че Бойко Борисов говори по различен начин. Друго определено като скандално изказване – за Възродителния процес – за което не бих се съгласил, че е такова, беше направено в България”.
Запитан за реакцията в Македония на изказването на Бойко Борисов, Божидар Димитров заяви – „Бойко посочи един път, който вече от Гърция е практикуван широко. Мисля, че малко сме закъснели, тъй като Гърция изкупи всички живи промишлени предприятия в Македония. По този начин купи и политическия им елит”.
 


Сходни връзки

Божидар Димитров: Борисов не каза нищо по-различно от твърденията на десетки действащи политици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди