изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:49 EEST
Цонко Цонев: Очакваме проект за 5 милиона лева за асфалтиране на важни улици    
Интервюта Цонко Цонев, кмет на Каварна, пред радио "Фокус" - Варна


Фокус: Господин Цонев, ще има ли инициативи в община Каварна през тази година по проект „Красива България” и какви ще са те?
Цонко Цонев: През тази година успяхме да спечелим един проект за изграждане и подмяна на мраморните плочки, които са в центъра на град Каварна, на площада „Защитата на Каварна”. Проектът е на стойност 224 000 лева. 124 000 лева са осигурени от общината, а 100 000 лева - по Програма „Красива България”. До края на март ще бъде избрана по процедурните правила фирмата, която да извърши дейностите по проекта. Надявам се до края на май да бъдат подменени плочите, тъй като те наистина са стари, на повече от 30 години са, а на този площад се провеждат много големи мероприятия и е крайно време мястото да се облагороди. По този начин ще допринесем за красивия облик на идеалния център на града ни. Подаваме и един проект, който е на стойност около 500 000 лева, където сме предвидили съфинансиране от общината в размер на 150 000 лева за изграждането на ново тяло на дома за възрастни хора с увреждания в село Българево. Там също има нужда от сериозно инвестиране, въпреки че сградата е държавна и ако погледнем много тясно по въпроса със собствеността, ние не би трябвало да имаме такава грижа. Все пак обаче там работи персонал – 50 души, които са от Каварна, там са над 130 жени, които живеят в този дом. Счетохме, че е необходимо там също да направим опит освен парите, които общината е инвестирала - над 400 000 лева в последните четири години, да направим нещо с Програма „Красива България”, за да облекчим живота на хората, които са настанени в този дом и служителите, които работят там.
Фокус: Има ли община Каварна спрени проекти във връзка с финансовата криза?
Цонко Цонев: Напук на финансовата криза имаме проекти, които ще се реализират през тази година, тъй като са одобрени през миналата и реализирането им вече започна. Това е по Програма „Околна среда” - един проект за 11 милиона. Тази година ще се реализират около 6,5 милиона лева. Тъй като и общината осигурява 2 милиона, цялата стойност на проекта е около 13 милиона лева. Предвидени са един милион лева за спортната инфраструктура на две училища в Каварна. Така че само през тази година от тези два проекта имаме около 6,5 милиона лева, които ще се инвестират в Каварна. Нашият капиталов списък е също около 7 милиона лева. Емитираме облигации, като се надяваме около април да е акумулирана сумата за тази година, която по този облигационен заем ще може да се инвестира в нашата община. Така че тази година може би ще стигнем сумата от около 20 милиона лева в инфраструктура по програми, проекти, собствени средства и облигационен заем. Предстои изграждането на новата сграда на община Каварна в центъра на града ни. Добре вървят и инвестициите в общината и приходната ни част за разлика от някои други общини. Тази година очакваме да нямаме голям срив в продажбите, права на строеж и наеми. Надявам се, че тази година ще бъде рекордна. Очакваме в рамките на годината по проект още около 5 милиона лева за асфалтиране на много важни улици – пътя към морето, както и за една улица, която свързва международния път за Шабла с центъра на Каварна. Тя само е на стойност 2 милиона лева. Заявка е подадена в Министерство на земеделието по проекта. Тази година ще направим абсолютен рекорд. До момента рекордът ни е усвояването на 14 милиона по програми и с наши средства, през 2006 година мисля, че беше, а тази година ще надхвърлим 20 милиона лева, въпреки че е годината на тотална криза. Когато си работил предните години, тези натрупвания водят до положителен ефект за общината.
Фокус: Очаквате ли спад в средния стандарт на жителите на вашата община във връзка с финансовата криза?
Цонко Цонев: Като гледам как строят и си купуват коли, не забелязвам да им е паднал много стандартът. Рентите, които се получаваха миналата година, бяха рекордни – 40 лева. В нашия район почти всяко семейство има земеделски имот и оттам само си осигуряват прехраната тези, които са с по-големи по площ имущества. Отделно много от тях продадоха имоти през последните години, когато увеличихме многократно цените в Каварна. Естествено кризата ще даде някакво отражение, но тези натрупвания, това което те си спестиха през предните години, се надявам да им помогне и рентите, които ще получат тази година ще им помогнат да живеят добре и по време на кризата. Това, което можем да направим ние като общинска администрация, е да построим една прекрасна, модерна сграда в центъра на града и да обслужваме гражданите там. Сега сградата на общината е в края на града, въпреки че имаме информационен център, който работи в централната част. Продължаваме да работим по канализацията и асфалтирането. По селата също се инвестират няколко милиона лева, свързани с асфалтиране, водопроводи и осветление. Това, което ние можем да направим, със сигурност ще облекчи местните жители и мисля, че през последните години те имаха възможности да спечелят от продажби поради изключително високите цени. Особено в село Българево има доста хора с пари. Селата около морето значително забогатяха и мисля, че кризата няма много да ги удари. Още повече, че тази година имаме рекорден брой на инвестициите и фирмите в Каварна, които са свързани с транспорт, суровини, арматури, бетон, хотели ще работят надявам се много добре, тъй като тези огромни инвестиции се правят все пак на територията на нашата община и всичко това ще се реализира при нас. Тук, в сравнение с миналата година се увеличи броят на работниците, които са от други части на страната – Стара Загора, Кърджали, Попово, Търговище – въобще от Северна и Южна България. Не намаляха, а се увеличиха хората, които работят в Каварна. Мисля, че не само каварненци са доволни, но и много други хора благодарение на икономическото развитие на нашия град.
Светослав ВАСИЛЕВ
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Очакваме проект за 5 милиона лева за асфалтиране на важни улици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди