изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:22 EEST
Животът ни е като в Smoke on the water    
Интервюта В интервю за "Стандарт" кметът на Каварна Цонко Цонев: Ако изборите не са 2 в 1, ще сме на автопилот от май до септември. Загубихме вяра в държавата.

Градоначалникът на Каварна Цонко Цонев стана един от най-популярните кметове у нас с традиционните рок фестивали в града. Миналата година, заедно с "Жокер медиа", доведоха Алис Купър, "Менауор" и "Слейър", а това лято идва истинско чудовище на рока като "Дрийм тиътър". Цонев има лична позиция и по всички важни въпроси в държавата, като проблемите в управлението, туризма и останалия бизнес. Той има идеи и как да се оцелее в сегашната финансова криза.

 Г-н Цонев, изказването на Бойко Борисов в Чикаго за "човешкия материал" предизвика повече дискусии, отколкото евродокладът за България. Какъв е вашият коментар?


- Борисов каза неща, които всички говорят. А последвалата истерия ми прилича на песента на "Дийп пърпъл" - Smoke on the water ("Дим над водата"). Защото димът е на едно място, а пожарът - съвсем на друго. И той е при еврофондовете, в проблемите на студенти, на фермери, на полиция и на всички останали.


- Тези проблеми доведоха до протести, които обаче не са масови, напротив. Българинът, изглежда, спря да си търси и правата.


- Не е толкова важно дали са масови, а дали са основателни. А те безспорно са. И това е нормална реакция на хората. Факт е, че се отлага решаването на много проблеми, което в един момент може да доведе и до експлозия на тези протести
Но е вярно и че всички тези проблеми не са от днес, а се наслагват от 20 г. Това, което става в Студентски град, в МВР, в здравеопазването, образованието, е логично следствие именно от отлагането и затлачването на всички тези важни неща. Затова и когато протестите са принципни, те неизбежно ще привличат все повече и повече хора. Лошото е, когато това оправдано гражданско недоволство се използва от хулигани, които създават размирици.

- През това време обаче българинът откровено вече превъртя. Млади хора се колят в центъра на София и се пребиват в Студентски град.


- Изгубихме си пътя... Нямаме общи ценности и като хора, и като нация. Хората са тотално объркани и несигурни. Те загубиха доверие в държавата и всеки започва да мисли за собственото си спасение и оцеляване. Това пък доведе до чувство за безнаказаност у едни и тотален страх, паника и беззащитност у други. Според мен и животът, и демокрацията - това са съвкупности от общи принципи. У нас обаче всеки живее по неговите си правила, а това логично води до такива грозни аномалии. Ако обаче като общество намерим сили да се уважаваме и зачитаме един друг, ще видите колко бързо нещата ще се променят.


- Правителството вече е с много ниска степен на доверие. НДСВ например ту остава в коалицията, ту я напуска. Задава се и нов вот на недоверие. Смятате ли, че ще си изкарат мандата?


- Още миналото лято прогнозирах пред "Стандарт", че ще си изкарат мандата, и смятам, че съм прав. При това мнозинство в парламента други вероятности са повече от минимални. Освен това мисля, че не е лошо трето правителство да си изкара пълния мандат. С това, разбира се, изобщо не оправдавам огромните грешки, които бяха направени - например санкциите от Европа.


- Повечето сериозни политолози и социолози избягват да прогнозират как ще изглежда следващият парламент. Вие имате ли някакви предвиждания?


- Наистина сега никой не може да каже какво ще се случи. Изключително важно е първо да разберем как ще се гласува - дали по т.нар. схема 2 в 1, или не. Причината е, че двата различни начина за вота ще доведат и до два съвсем различни парламента. Това, което обаче мога да прогнозирам и което не ми харесва, е, че превес ще има негативната предизборна кампания


- А кой начин на гласуване според вас е по-удачен - т.нар. 2 в 1, или да има два отделни вота за парламент и за евродепутати?


- Според мен да се гласува 2 в 1, е по-добрият вариант. Причината е, че ще има много по-висока активност, което пък ще доведе и до по-голяма представителност на избрания парламент. Недостатъкът тук е, че се смесват два съвсем различни избора, които имат съвсем отделно предназначение.
Ако пък изборите са на 2 дати и в края на юли, както се очертава, мисля, че изборната активност може да падне до 30 процента. Причината ще е и в отпускарския сезон. При този вариант едва 15-16 процента от избраните ще сформират правителство, а всички останали ще са реално опозиция. Такова правителство би имало много нисък кредит на доверие и съответно лоша перспектива.
Освен това при два отделни вота държавата ще бъде почти на автопилот от май до септември.


- В личен план имате ли намерение да се кандидатирате за депутат или за място в бъдещата централна изпълнителна власт?


- В моите планове не влиза друго амплоа освен това на кмет. Няма да излъжа доверието на хората, защото съм избран мажоритарно и не искам да подменям техния вот. Ако тръгна да правя друго, просто няма да има как да им обясня защо го правя и какво налага такава промяна в моите позиции.


- Как според вас ще се отрази финансовата криза на туризма и изобщо на хората тук?


- Тя вече се усеща, има доста замразени обекти. Ще има и спад в туризма, но пък плодове ще дадат други инвестиции. Зависи кой колко е бил предвидлив и находчив. Например в нашата община залагаме на алтернативна енергия от ветрогенератори, а вече и от слънчеви колектори. Ще бъде завършено и голф игрище. Съвсем наскоро открихме и "Каварна сити център". Причината за това е, че предишните години работихме много сериозно и сега това дава резултат. Например цените на имотите тук скочиха десетки пъти. Сега кризата наистина ги свали, но който е бил предприемчив, вече печели добре. Вижда се колко много нови къщи и коли има в града.


- Смятате ли, че хотелиерите ще намалят цените това лято заради кризата и заради очаквания отлив на туристи?


- Според мен цените трябва да се намалят просто за да оцелее бизнесът. И не само това - задължително трябва да се подобрят както условията в курортите, така и обслужването на туристите, ако искаме да дойдат пак. И сега реално ще си проличи кой колко може, защото при тези условия ще оцелеят само най-добрите в туристическия бранш.


- Какво ново около "Калиакра рок фест"?


- Този форум също е много важен начин за привличане на повече туристи. Хората ходят там, където освен другото има и подходяща културна програма. Колкото до фестивала, препоръчвам на феновете да си планират отпуски между 1 и 6 юли. Ще започнем с традиционното честване на Джулая на Камен бряг. После ще има ден почивка, а на трети, четвърти и пети юли ще е фестивалът. Новото е, че си стиснахме ръцете с представителите на "Харлей Дейвидсън". Тази година един от феновете, които си купят билет за трите дни на фестивала, ще получи чисто нов мотор. Променя се и името на самия форум, който вече ще се казва "Калиакра Харлей Дейвидсън рок фест".


Димитър Генчев

standartnews.com

 


Сходни връзки

Животът ни е като в Smoke on the water | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди