изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:37 EEST
Откриха голямо газово находище край Плевен    
Новини

Американци откриха голямо газово находище край Плевенското село Девенци. Залежите могат да покрият потреблението на природен газ в България за три години, показват предварителните сондажи. Концесионерът твърди, че е намерил изключително калорично синьо гориво. Освен това Девенци може да се окаже най-голямото газово находище, откривано досега в българските земни недра.



Природният газ е открит тук на повече от 4 хил. м дълбочина. Първият оценъчен сондаж е показал, че около него има около 6 млрд. кубически метра газ с много високо качество.

"Това е много високо калоричен газ, 95% метан, плюс това значително количество кондензат. Същественото е, че това не е само находище като находище, като място, а нова геоложка формация, която е открита в България", отбеляза Едуард Ганделман, президент на американската фирма концесионер.

Експлоатацията на находището може да се започне в средата на следващата година. В момента фирмата се подготвя за тестове. След това предстои втори оценъчен сондаж, след което ще стане ясно какъв точно е запасът на находището. Първите резултати сочат, че то може да се окаже най-голямото в България.

Ресурсите, с които до този момент може да се каже, че разполага находището, всъщност биха били достатъчни за тригодишно цялостно осигуряване нуждите на българската държава с газ, коментира и депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

От следващата седмица "Лукойл Нефтохим" Бургас започва изкупуване на добития в Девенци кондензат.

Енергийното министерство препоръча

да започнат незабавни преговори между компанията концесионер и държавния Български енергиен холдинг за условията и цените, по които можем да купуваме газ от Девенци.

Находището все още не оценено напълно от гледна точка на неговия потенциал, обясниха от министерството. Цената на природния газ на този етап не може да бъде конкретизирана и тя зависи от това какви разходи ще бъдат направени за ваденето на газа.

Очаква се газът от Девенци да бъде по-евтин от руското синьо гориво на "Газпром". В момента у нас единственото газово находище в експлоатация е Галата в Черно море. Там залежите на природен газ всеки момент ще бъдат изчерпани и държавата обмисля да го превърне във второ резервно газохранилище след Чирен.  btv.bg

 


Сходни връзки

Откриха голямо газово находище край Плевен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди