изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 11:04 EEST
ДРЕВЕН РИТУАЛ    
Общество С отлично подготвена от Общинска администрация, Народно читалище “Светлина”, Народно читалище “Иван Вазов” в кв. Пастир и самодейни групи в Генерал Тошево бе отбелязан Денят на лозаря Трифон Зарезан. Тази година наистина бяха положени много усилия, за да се реализира по осъвременен начин зарязването на лозята.

 

    Пред сградата на основно ремонтираното читалище в града събралото се множество от граждани бе поздравено от кмета на общината Димитър Михайлов, след което женската фолклорна група с ръководител Галина Манолова изпълни няколко специално подбрани за случая песни. Скоро пристигна и красиво изписаната каруца, придружена от самодейната формация на читалището в кв. Пастир. С присъщата тържественост към гражданите се приближи древногръцкият бог на възраждащата се природа, виното, лозарството и веселието Дионис, в чийто образ се беше превъплатил Васил Георгиев. Той пожела на всички спорна, мирна и богата година.

    Внушителната група граждани се отправи към лозето на Божил Божилов. Там той първи заряза лозови пръчки, последван от кмета на Общината Димитър Михайлов, представители на Общинска администрация и граждани. На площада пред дома на домакина се извиха кръшни добруджански хора, придружени от изпълнения на групи от читалището в кв. Пастир и групата “Добруджански славей” при клуба на пенсионера с ръководител Савка Гочева. Настъпи и най-дългоочакваният момент – отчитането на резултатите от обявения конкурс за най-добър производител на домашно вино. Компетентното жури с председател Божил Божилов връчи следните награди: за най-кристално бяло вино бе отличена Янка Илчева, за най-елегантно бяло вино – Димитър Вълчев, за най-младо и свежо червено вино – Стефан Стефанов, за най-копринено червено вино – Иван Нестеров, за най-графитено червено вино – Стоян Стоянов, за най-деликатно розово вино – Иван Райков, за най-апетитно розово вино – Иван Нестеров. Наградата за най-уникално домашно вино и цар на лозите “Трифон Зарезан” за 2009 г. бе връчена на Стефан Стефанов, на чието лозе догодина ще се извърши ритуалът по зарязването на лозите. Всички участници в конкурса бяха наградени с парични и предметни награди, а венецът на победителя бе сложен от члена на журито Пеньо Радев. Разбира се, празникът беше отбелязан с различни инициативи и в останалите населени места на общината.

                                                                               Текст и снимка Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

ДРЕВЕН РИТУАЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди