изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:51 EEST
Мургина фрашкана с имоти    
Новини
Брюксел натиснал за разследването срещу олигарсите. Христо Ковачки, Георги Гергов, Ветко Арабаджиев и шефът на "Меком"- Силистра Стефан Райчев фигурират в списък с имената на стотина души, източили над 1 млрд. лв. от държавата чрез далавери с ДДС.


Този списък, подкрепен с документи, е получен в Брюксел преди няколко месеца. Оттам са оказали мощен натиск върху България да разнищи грандиозните измами. Така волю-неволю през есента на миналата година започва разследването, което доведе до скандала "Мургина".

Според различни източници само олигарсите от списъка са изсмукали между 600 и 700 млн. лв. Схемите са няколко - чрез фиктивен износ за бившите съветски републики и Румъния, чрез фиктивни транзакции на стоки и имоти – купува се на ниска цена, а след това се продава на многократно завишена. Така не само се избягва плащането на ДДС, а напротив - крайният купувач си връща ДДС.
Многобройните схеми за източване на ДДС шашнали разследващите.

В седем териториални дирекции на НАП е установено "разпъването на чадър"

над определени фирми, свързани с партиите от управляващата коалиция - БСП, НДСВ и ДПС. В Силистра с протекции се ползват фирми на ДПС, Бургас в източване на ДДС са уличени големи туристически босове, свързани с "Позитано". Шефовете на тези регионални дирекции са уволнени, когато се опитват да се противопоставят. Според неофициална информация разследването е събрало достатъчно данни за източването на ДДС от фирми, свързани с едрия бизнесмен и член на Националния съвет на БСП Георги Гергов. В ДАНС били събрани доказателства, че Мария Мургина е "разпъвала чадър" над определени фирми, които са избягвали плащането на данъци, и е притискала други физически и юридически лица да плащат данък, който по закон не дължат.
Разследващите са установили и гигантско разхищение на средства в самата агенция. За системата за управление на приходите в НАП са похарчени над 30 милиона долара, но тя е напълно несъвместима с българските условия и законодателство. Софтуерът е на южноафриканския клон на френската фирма "Бул". Работи в Ботсвана, Зимбабве и Саудитска Арабия. Служители на НАП многократно са командировани в Ботсвана за обмяна на опит и обучения. От НОИ пращали писмо след писмо до НАП с настояването системата да бъде оправена, тъй като има разминаване в подаваните данни за осигурени лица и фирми. Разследващите са се натъкнали на стотици хиляди грешки в данните. Смята се, че броят им е между 500 хиляди и един милион.
От около 31 милиона евро, отпуснати на НАП за сградата на "Цариградско шосе", 26 милиона са похарчени за консултанти, проекти и проучвания. Сградата обаче е в плачевно състояние от години и по нея не е направено нищо, установило разследването.
На 4 февруари ДАНС отне достъпа на Мургина до класифицирана информация, а на 12 февруари тя подаде оставка. Дотогава обаче е ходила на работа, което може и да затрудни разследването. На сайта на финансовото министерство могат да се видят имотите на Мургина - тя притежава 1/2 идеална част от парцел от 517 кв. м в Созопол, 1/2 от дворно място от 1700 кв. м в гр. Бяла, 1/2 идеална част от апартамент от 101 кв. м с гараж в София и още един от 96 кв. м пак в столицата, както и 1/5 от незастроен урегулиран имот. Ведомството на Пламен Орешарски единствено не се съобрази с решението всички министри да опишат в отделни декларации пълното си имущество, както и това на своите съпруги и деца. Затова и няма как да се разбере оттам, че синът й Мартин Мургин има фирма, която дава данъчни консултации. Тя се казва "М-Бул" и е създадена през 1992 г. от самата Мургина. След 6 г. тя я прехвърля на сина си.
Семейните далавери на госпожата не свършват дотук. През 2006 г. гражданинът Благо Иванов Гунев подава сигнал до прокуратурата, финансовото разузнаване и комисията по корупция за "престъпна дейност на лицата Владислав Костадинов Христов и Мария Атанасова Мургина".

Става въпрос за мъжа, с когото данъчната шефка живее на семейни начала.

В. "ШОУ" разполага с документа.
В сигнала става въпрос за укриване на стотици хиляди левове приходи чрез фиктивни сделки, данъчни измами и пране на пари. Обект на частното разследване са изплатени комисионни за стотици хиляди германски марки в периода 1998 - 1999 г. по сделки, в които контрагенти са български и офшорни компании. Само малка част тези пари са преведени директно към техния действителен получател в България. Не е трудно да се досетим къде са отивали и какъв е бил размерът на така отклонените печалби, като се има предвид, че българските дружества превеждат на кипърските офшорки суми за предоставени услуги /само през м. декември 1998 г. повече от 85 000 герм. марки/, а обратно българските фирми получават чисти от данъци „кредити" за над 210 000 герм. марки. Всъщност и българската фирма „Рокон", и кипърската ARCS Trading, са дружества, контролирани от един и същ човек - българина Владислав Христов, който, докато върти сделки сам със себе си, ощетява държавата със стотици хиляди левове. Оказва се, че той дърпа конците на множество фирми с близки имена и е в тесни лични и професионални връзки с настоящата шефка на данъчната и осигурителна администрация.
Според автора Мария Мургина и контролиращият империята „Рокон" са в тесни отношения още от 1998 г., когато тя вече е заместник-началник в ГУДА - бившият най-висш орган в данъчната администрация. На разноски на „Рокон трейд" АД Мургина пътува в чужбина, факт, документиран с командировъчна заповед от 1999 г. В тази заповед държавната служителка е натоварена да провежда срещи във връзка с доставки на топломери, област, в която тя не притежава никакви познания.
Многократните командировки са добър параван, но истински големите облаги идват

по сделки с някои от многото недвижими имоти на Мургина.

Въпреки че е начинаещ държавен служител, тя бързо натрупва собственост от седем недвижими имота в най-апетитните райони на столицата и по Черноморието, придобити при това в периода на тежката икономическа криза и свръхинфлацията на 1998-1999 г. Мургина притежава земи в района на гр. Бяла, Варненско, в гр. Созопол, на ул. „Кърниградска" и „Стара планина" в София, в престижния кв. Симеоново, и др., съобщава авторът на сигнала. Според нотариален акт № 123, том VII, дело № 1105 от 2002 г. Мария Атанасова Мургина е учредила право на строеж в полза на „Рокон изследователски център" АД в собствения си недвижим имот в гр. София, местността „Витоша - ВЕЦ Симеоново" на обща стойност над 100 000 лева. Заедно с това в този имот за нея и за Владислав Христов са построени огромни съседни апартаменти от над 200 кв.м. Тази сделка и значителната печалба по нея не са отразени в подадената данъчна декларация за доходите през съответната година.

Жанета МИЛЧЕВА

http://blitz.bg

 


Сходни връзки

Мургина фрашкана с имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди