изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:35 EEST
Три месеца ДАНС следила данъчни за измами с ДДС    
Новини
Прокуратурата проверява източване на ДДС в данъчни служби в цялата страна, съобщи на пресконференция Маргарита Немска, наблюдаващ прокурор по случая с източването на ДДС от служители в Националната агенция по приходите (НАП).


Досъдебното производство е образувано на 2 февруари тази година, като преди това служители на ДАНС са извършили проверка на данъчни служители в продължение на три месеца – от края на октомври 2008 г. – до януари 2009 г. Производството е по член 282, който третира престъпленията по служба, уточни Немска, цитирана от Фокус.
Тя заяви, че е несериозно да коментира на този етап конкретни данни за размера на източеното ДДС. Засега нямало и данни за пряка корупция в НАП и не можело да се говори за груба схема, по която е извършвала нарушения данъчната администрация. Освен Мария Мургина, още няколко служители са обект на проверката, уточни Немска, като допълни, че това са и редови данъчни, и такива, които са на високи позиции.
Шестте фирми, на които съсобственик и управител е лицето, с което Мария Мургина живее, са третирани по по-специален начин, но това не означава, че е извършено нарушение, каза пък заместник-главният прокурор Валери Първанов. Той допълни, че въпросните фирми на близкия до Мургина бизнесмен са се ползвали с особен данъчен статут - категоризирани били като "средни данъкоплатци" и в момента прокурорите се опитват да установят какви ползи би им донесло това, че са включени в тази категория спрямо останалите – "Малки" и "Големи данъкоплатци", предаде БГНЕС. Няма данни и за близки фирми до Мария Мургина, уточни Немска.
Самата Мургина ще бъде разпитана, когато прокуратурата прецени, заяви още Маргарита Немска. Тя допълни, че когато ДАНС е правила проверката, са използвани СРС-та, но те не могат да бъдат приложени и използвани като доказателства пред съда.
Според Валери Първанов е невъзможно от Върховната касационна прокуратура да е изтекла информация за разследването, тъй като достъп до материалите, освен него, са имали прокурорите Ваня Несторова и Асен Арсов. Той бе категоричен, че Камен Ситнилски изобщо няма общо със случая.
По-рано днес лично главният прокурор Борис Велчев обяви, че зад инициалите К.С. на прокурора, за който се твърди, че е издал информация на Мургина, стои другият му заместник Камен Ситнилски. Велчев обаче увери, че от него не са изтекли никакви данни, защото както и от ДАНС съобщиха спрямо Мария Мургина не е била готвена операция.
Маргарита Немска бе категорична, че служителите на ДАНС Алексей Петров и Димитрина Захаринова (съветници на директора на службата Петко Сертов - бел.ред.) не са работили по преписката, свързана с нарушенията в НАП, предаде БТА. По-рано беше разпространена информация за Захаринова - бивш ръководен служител на данъчните служби, която я свързва със скандала. dir.bg
 


Сходни връзки

Три месеца ДАНС следила данъчни за измами с ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.70 секунди