изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:04 EEST
ЧЕСТИТО: Вече е факт: МВР ще ни следи в интернет!    
Парламент

Народните представители решиха съобщенията в интернет и телефонните разговори да бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления. Това стана, след като промените в Закона за електронните съобщения бяха приети окончателно. При гласуването отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР. Все още обаче не е избегната напълно възможността всеки да бъде поставян "извън закона" и следователно следен.



 

Достъпът до информация от мрежата ще става според Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуалния кодекс.

Промените предвиждат 12 месеца да се съхраняват данните от електронните съобщителни мрежи, а срокът няма да може да бъде удължаван.

"Не мога да кажа, че е ликвидирана възможността да се подслушва, но тя е ограничена", заяви Елиана Масева, депутат от ДСБ в кулоарите на парламента, минути след като бяха приети и гласувани промените в Закона за електронните съобщения. Бе прието съхраняваните данни от операторите да бъдат за срок от 12 месеца, а не както бе заложено 24 месеца.

Важна поправка бе и тази, според която министърът на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ и председателят на ДАИТС ще съхраняват и използват данните по проследяване и идентифициране на източника, на направлението, продължителността и типа на интернет - връзката. Тази дейност предвижда да се извършва при тежки и компютърни престъпления.

Елиана Масева заяви, че ДСБ ще се обърне към президента във връзка с гласуваните в пленарна зала текстове за мултиплекса и раздаване на честотите.

Мултиплексите, които предстои да бъдат изградени с около 30 цифрови програми отново ще бъдат дадени без конкурс и то на едно единствено лице, с което се създава монопол, заяви Иван Иванов от ДСБ.

Още днес той потвърди, че партията му ще изготви мотивирано писмо до Георги Първанов, за да могат да се върнат в пленарна зала за повторно гласуване спорните текстове. Ако президентът не направи това, ДСБ ще съберат 48 подписа на депутати и ще сезират Конституционния съд, заяви Иван Иванов. actualno.com

 


Сходни връзки

ЧЕСТИТО: Вече е факт: МВР ще ни следи в интернет! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди