изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:53 EEST
Бойко Найденов: Търсим причината за бездействието на следователя на Мургина    
Интервюта

С министъра на правосъдието ще обсъдим мястото на слeдователите, казва шефът на НСлС

Бойко Найденов е шеф на Националната следствена служба. От две години, откакто е на този пост, Найденов се бори да разшири правомощията на следователите, които бяха орязани драстично преди десет години. Сега той се надява, че промените в Закона за съдебната власт най-после ще регламентират мястото на следствието в съдебната система.



- Господин Найденов, защо сменихте следователя Евстати Попов, който разследваше шефката на НАП Мария Мургина?

- Следователят в продължение на 10 дни не беше прочел материалите по делото, които бяха разпределени в четири папки. Той влезе в конфликт с наблюдаващия прокурор, тъй като дори не беше планирал следствени действия, което просто е недопустимо.


- Какви последствия ще има за Попов?


- Разбира се, това ще преценим, след като свърши проверката. Ще търсим причината за бездействието на Попов, защото това е много важно дело с висок обществен интерес. Да се подхожда така е несериозно. Попов не беше натоварен с други дела и няма обяснение защо е постъпил така.


- На кого възложихте разследването?


- На трима следователи така, както сме се уточнили с прокуратурата.


- Тоест правите екип.


- Да, направихме екип от следователите и наблюдаващия прокурор. Тъй като разследването е обемисто, ще съберат задължителната за случая информация. Ако е необходимо, ще има сътрудничество с ДАНС и МВР, но това ще се решава в хода на разследването.


- Това дело действително е сложно, тъй като има много документация.


- Материята е доста специфична.


- Вие самият работили ли сте като бивш прокурор по такива дела?


- Да, разбира се, работил съм точно по такива сложни дела за финансови престъпления. За съжаление постът, който заемам, не ми позволява да се намеся в разследването.


- А искате ли да разследвате източване на ДДС?


- Разбира се.


- Вие казахте преди известно време, че сумите, които се получават при източване на ДДС, са горе-долу равни на средствата, получавани от наркоразпространение.


- Ако някой реши да изкарва пари от нелегална дейност по този начин, може да ги изкара с много по-малко рискове от наркопласьорството. Ако си решил да застанеш от другата страна на закона, този е най-лесният и безболезнен начин да изкараш куп пари.


- Колко дела за източване на ДДС има при вас?


- Повечето са все още полицейски производства. В НСлС има няколко дела, които са за големи суми източване чрез ДДС и се отнасят за този вид престъпления в цялата страна.


- Вие бяхте казал, че работите и по фалшивите бандероли за алкохола, тъй като оттам също се точат много пари. Какви дела има при вас?


- Имаме едно дело, което се води за разпространение на фалшиви бандероли, но тъй като то не е приключило още, не бих могъл да ви кажа коя е фирмата. Надявам се, колегите много добре разбират важността и когато то приключи, ще бъдете информирани за него.


- Вие сте запознат с текста от междинния доклад на Европейската комисия за напредъка на България. Като най-голям недостатък се сочи бездействието на съдебната власт спрямо корупцията и организираната престъпност. Приемате ли го?


- Общо взето, нито прокуратурата, нито следствието издават присъди. Това прави съдът.


- Така е, но ако разследването е слабо, присъди няма.


- Да. Всички ние, разбира се, трябва да подобрим качеството на своята работа. В този смисъл не може да не приемем изводите, че все още няма достатъчен брой осъдителни присъди. Трябва да се обърне внимание и на другото. Наблюдателите от ЕК все пак са видели, че има раздвижване, има желание и вървим в правилната посока. Това е по-важното. Ако сме намерили пътя, рано или късно ще достигнем до едно ниво, което е приемливо и за нас, и за обществото, и за европейските ни партньори.


- Аз пък разчетох доклада, че в правилна посока върви Висшият съдебен съвет и в частност инспекторатът му, който си върши добре работата и нищо повече.


- Казах това, като имах предвид, че има много започнати разследвания срещу организираната престъпност. Има инспекторат в съдебната власт, което означава, че има възможност за прочистване на самата съдебна система от некадърни магистрати. Общо взето, във всяка една европейска страна има и организирана престъпност, има и корупция, но има, разбира се, присъди. Точно това е, което ние трябва да направим – да достигнем нивото на разследване със съответните присъди, като спазваме сроковете за делата.


Защото ние можем да си разследваме двадесет години и да постановим присъда накрая. Но какъв ще е ефектът от това? Абсолютно никакъв. Това са неща, които ги знаем, но трябва да ги направим, за да има ефект и спокойствие сред обществото ни. Ясно е за всички на какво ниво е корупцията у нас и не е необходимо от Брюксел да ни го казват, защото ние го виждаме и системно се сблъскваме с това.


Ние самите имаме интерес да се преборим с тези недъзи, които ни обграждат. За тридесет години един германец, ако не стъпи в България, няма да се сблъска нито с лошите пътища, нито с ужасната архитектура и т. н. Това е на нашите глави, защото ние живеем тук.


- Има подозрения в обществото, че дупнишките братя Галеви и Златомир Иванов – Златко Баретата са вкарани в ареста заради доклада, за да можем да отчетем все пак някаква дейност.


- Това е малко несериозно. Може би хората трябва да се досещат, че когато става въпрос за едно подобно разследване, в което са ангажирани и служители на ДАНС, и на прокурори от различно ниво – градска, касационна, апелативна прокуратура, следователи или дознатели, в крайна сметка решението се взима на няколко съдебни нива.


В случая не бива да се говори за някакво наговаряне или пък дейност от такъв характер. Много несериозно звучи това. Аз не допускам, че някой би могъл да организира подобно нещо. Това ще е голяма конспирация. Според мен всички колеги, които работят по случая, работят на базата на доказателства, преценяват тези доказателства и съобразно своето вътрешно убеждение вземат своите решения.


- Как ви се струва твърдението на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, че зам. главният прокурор Камен Ситнилски е предупредил Мургина за разследването срещу нея?


- Много съм далеч в момента от Върховна касационна прокуратура.


- Но вие работихте там доста време и би трябвало да познавате прокурор Ситнилски.


- Ако знам фактите и разполагах с тях, бих могъл да ги коментирам. В случая не знам нищо по този въпрос. Не бих си позволил въобще да коментирам каквото и да било.


- Ще имате ли някакви предложения към парламентарната правна комисия във връзка с промените в Закона за съдебната власт, във връзка със статута на следователите?


- Аз мисля, че точно сега е моментът да намерим вярното решение на този въпрос и да включим моите колеги в активно разследване.Тези 500-600 следователи трябва, от една страна, да бъдат натоварени с работа и обществото не само да дава техните заплати, но също и те да му дадат резултати от техния труд.


Трябва да има някакво бъдеще за тези хора, те са добри и квалифицирани кадри. Законопроектът е гласуван на първо четене. Сега е моментът да бъдат предложени промените, които да ни дадат възможност да работим пълноценно, без да нарушаваме закона и конституцията. Трябва да разрешим веднъж завинаги този проблем и да намерим мястото на тези хора в системата на правораздаването.


- Вие имате ли предложения?


- Да, но бих искал да ги споделя с министъра на правосъдието Миглена Тачева.


- Предвидена ли е среща между вас?


- Да, ние поддържаме контакти постоянно, както и с членовете на законодателната комисия. Не е необходимо да правим специални официални срещи.


- Преди време бяхте споменали, че искат да ви приравнят с прокурорите по статут. Това ли е, което ще предложите?


- Има няколко варианта, които биха могли да се използват. Нека експертите кажат кой от тях е най-добрият.

http://www.novinar.net

300 ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ДАНЪЧНОТО В ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

Бойко Найденов: Търсим причината за бездействието на следователя на Мургина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди