изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:04 EEST
МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРОЕКТИ ПОВИШАВАТ МОТИВАЦИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ    
ОбразованиеПред НДТ Светлана Върбанова - преподавател по немски език и ръководител на два проекта, реализирани във Финансово-стопанската гимназия "Васил Левски" в Добрич

* Проектът "Музиката в учебния час" е сред 20-те топ проекта по програмата "e-Twinning"
* Бяга се от сухата материя и се разчупва рамката на стандартните учебни часове
* Друг проект - исторически, учи младите хора на толерантност

- Г-жо Върбанова, бихте ли представила проекта "Музиката в учебния час", който се класира сред 20-те най-добри проекта за годината на програмата "e-Twinning".
- Ние бяхме поканени от нашите партньори от Белгия и Гърция, които вече бяха сформирали една мрежа от преподаватели по немски език като чужд. Заглавието на проекта е щедро формулирано - "Музиката в учебния час". Идеята е да се дидактизират модерни немски песни и да се правят общи разработки, които могат да бъдат приложени в учебните часове. Интересното е, че в един и същ ден определена песен се разглежда в трите училища-партньори - в България, Гърция и Белгия. Това, което се случва, се документира със снимки и текст и описанието се качва в Интернет- пространството на проекта, където се коментира. Разгледали сме 16 песни, които дават възможност на учениците да опознаят събития и процеси, случващи се в немскоговорящите страни. Оформиха се и дискусии по различни теми - за и против униформите, за Деня на Европа, за празнуването на Коледа, за Свети Валентин, за карнавалния сезон по долината на Рейн, за криворазбраната самоувереност на модерния човек и т.н.
- Какво всъщност представлява "e-Twinning" и по какво се различава от другите европейски програми, които финансират проекти?
- "е-Twinning" е подпрограма на "Коменски", която пък е част от програмата "Учене през целия живот" на Европейската комисия. Акцент е поставен върху работата по проекти в областта на образованието, като реализирането им е изключително във виртуалното пространство. Интересното е, че е-Twinning е програма без финансиране, която съществува от четири години. Идеята е всеки да си намери партньор по Интернет и да инициира проект, който получава свое собствено виртуално пространство, наречено "Twin Space". В него се качва всичко, което се случва по проекта.
- В рамките на проекта успяхте да съчетаете музиката с други предмети, като математика и история. Какви са резултатите?
- Първо бих искала да отбележа, че нашият проект тук стана интердисциплинарен. Тоест колеги, които преподават по други предмети, също проявиха интерес. Така, например, потърсихме връзка между музиката и математиката. Разгледана бе една математическа формула, която изчислява зависимостта между височината на тона и дебелината на струната. Преподавателката по математика Жанка Янкова състави малък текст, който бе преведен на немски език. Освен това се опитахме да илюстрираме конкретни исторически събития с помощта на музиката. Като пример мога да посоча песента "Вятърът на промяната" и нежната революция в Източна Европа. Тук ни помогна колежката по история Лилия Атанасова. Също така направихме връзка между фазите на един икономически цикъл и "Четирите годишни времена" на Вивалди. Зимата, например, е еквивалент на кризата, в която се намираме в момента.
- Какво е отношението на учениците към този проект? Ентусиазирани ли бяха да участват в него?
- Учениците се отнасят изключително положително към различните инициативи и определено влизат с настроение в часовете. Причината е, че бягаме от преподаването на сухата материя, което за тях е скучно. В началото в известна степен бяха резервирани, защото за тях модерната немска музика не е толкова популярна. Но им хареса и вече й станаха фенове. С голям интерес изготвиха две power-point презентации. Едната е "Музикалните таланти на Добрич" и е на фона на песента на Миро "Някога преди", а другата е за Люси Дяковска. Във втората презентация идеята бе да се представи български музикант, направил кариера в Германия. Децата имат и други много интересни представяния по различни теми - "Символи и органи на Европейския съюз", "Коледа в немскоговорящите страни и т.н.". С гордост мога да отбележа, че продуктите, направени от нашите ученици, са по-добри от гръцките и белгийските. Пък и нашите деца обичат повече да се заседяват пред компютрите.
В смисъла на казаното дотук искам да добавя също, че учениците бяха много заинтригувани и от факта, че в процеса на реализирането на проекта работим с музикални сайтове, уеб радиа, онлайн тестове, интерактивни игри, виртуални разходки и т.н. Това повишава тяхната мотивация за изучаване на немски език, провокира интереса им към други култури, обогатява техните езикови и компютърни умения.
По този проект ние имаме огромната подкрепа на Националното звено за координация по e-Twinning към Националния център за развитие на човешките ресурси и най-вече помощта на Стоян Кюлев и Николай Чеботаров, национални координатори.
- Как се случи така, че проектът стигна до класацията на 20-те най-добри?
- В момента в тази програма има повече от 5200 действащи проекта. Всяка година най-добрите от отделните държави кандидатстват за наградите. Тази година са кандидатствали 550 проекта от 29 държави, като всяка страна отсява по пет най-добри. Нашият проект е единственият от България, който стигна до 20-те топпроекта на Европа. В категорията от 16 до 19 години сме заедно с още пет проекта и сме много горди, че бяхме номинирани за голямата награда. Всъщност точно по този повод аз бях наскоро в Прага, където бе излъчено 45-секундно представяне на България, на Добрич, нашата гимназия и проекта. То бе изработено заедно с професионалния фотограф Ивелин Иванов.
- Има ли идеи за продължаване на съвместната работа с партньорите от Гърция и Италия?
- Да, има две идеи от нашите чуждестранни партньори. Гърците предлагат под името "Пътешествието на една музикална нота", а белгийците - "Работа с лексика". Ще видим как ще се развият нещата. Тъй като този тип проекти са без финансиране, не е проблем те да бъдат продължавани винаги, когато партньорите имат желание за това.
- Какъв е другият проект на Финансово-стопанската гимназия, на който сте ръководител? Доколкото знам, той е с историческа насоченост.
- Проектът е озаглавен "Парола: "Изгубената родина. Сравнителна перспектива на миграционните процеси в България и Германия през 40-те години на XX век". Финансира се от фондация  "Памет, отговорност и бъдеще" - Берлин. Акцент е поставен върху диалога между поколенията. Проектът се осъществява съвместно с обединено училище и гимназия "Тиза фон Шуленбург" от Дорф Мекленбург, Германия. Учениците от двата региона - Добруджа и Мекленбург, са потомци на преселници и бежанци. Връщайки се към историята на своите деди, младите хора сравняват два почти паралелно протичащи миграционни процеса и заедно търсят поуките от историята. Българските ученици изучават Крайовската спогодба и последвалото я преселване на българско население от Северна в Южна Добруджа, а немските партньори - бежанските вълни от областите Померания и Шлезия в края на Втората световна война. Всъщност касае се за перспективно сравнение на историческите събития.
- Знаем, че е много важно познаването на историята. В този смисъл кои са най-важните неща, освен историческите факти, на които се учат участниците в този проект?
- Младите хора се учат на толерантност, обогатяват душевността си, учат се да прощават и разбират, че от различията между тях не бива да се издигат прегради, а мостове. Събужда се интересът към проблемите на националната идентичност и по този начин у младите хора възниква желанието и необходимостта да научат повече за собствените си корени.
Всъщност в края на нашия разговор бих искала да подчертая, че при реализирането на тези проекти ние имаме подкрепата на ръководството на ФСГ "Васил Левски" в лицето на директора Неделчо Недев и помощник-директора Минка Господинова. Без тяхната помощ работата би била невъзможна.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРОЕКТИ ПОВИШАВАТ МОТИВАЦИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди