изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:53 EEST
47% от народа няма да гласува за евродепутати    
Европейски съюз
47,3 процента от българите нямат да гласуват със сигурност на изборите за Европейки парламент. Това сочат данните от изследване на социологическата агенция "Барометър", които координаторът Николай Николов съобщи на пресконференция днес. ГЕРБ води класацията.


Положителен отговор на въпроса: "Ако днес се провеждат избори за европарламент ще гласувате ли?" са дали едва 24,2 процента от анкетираните близо 1300 пълнолетни българи, предаде БГНЕС. Несигурни в своя положителен вот са 9,3 на стоа, а несигурни в отрицателния си вот са 14,98 процента. Това показва, че нагласата за гласуване за Европарламента е значително по – ниска, отколкото за гласуване за национален парламент.
Ако при провеждане на избори за Народно събрание до урните биха отишли над 50 процента от българските избиратели, то при избори за евродепутати биха гласували не повече от 33 процента. За сравнение преди 2 г. до урните за вот за Европейски парламент отидоха около 29 на сто от 36 процента дали положителен отговор.
Изводите от електоралната активност са, че все още представата на българския избирател за евроинституциите като цяло е представа за нещо далечно и нямащо директно връзка със случващото се в страната, казват социолозите. Ниският положителен вот показва, че българите не виждат личен мотив за да отидат да гласуват за евродепутати. Това е знак, че за 2 г. членство в Европейския съюз българинът все още не е запознат с правата и задълженията си като европейски гражданин. Вотът показва още, че ако изборите за Европейски парламент бяха днес, 5 политически сили биха излъчили свой представител там – ГЕРБ - 6,64 процента, БСП - 6,49 процента, ДПС - 4,40 процента, "Атака" - 3,94 процента и Движение "Напред - 3,32 процента, сочат още данните на "Барометър". Малко не достига на СДС за да имат свой представител на европейски ниво. Активността за тях е 1,78 процента.
Разпределението на евродепутатите по политически сили, ако вотът се провежда днес, определя и равен брой за ГЕРБ и БСП – 4 или 5; 3-ма депутати за ДПС, 2-ма или 3-ма за "Атака" и 2-ма за Движение "Напред". До момента данните сочат като най-мобилизиран за гласуване електората на ДПС. "Атака" остава със същите нива на избирателна активност като предишния вот. Дали СДС ще има свой представител зависи от това доколко ще успее да мобилизира електората си.
По отношение на дискутираната възможна коалиция между БСП и ГЕРБ на предстоящите избори, Николай Николов определи коалицията като малко възможна.  dir.bg
 


Сходни връзки

47% от народа няма да гласува за евродепутати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди