изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:17 EEST
Работят ли още старите схеми в митниците?    
Интервюта БТВ, „Тази сутрин”: Емил Димитров-Ревизоро, бивш директор на Агенция „Митници”, Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ (по телефона)


Водещ: Добро утро. Вчера депутатът Яне Янев, който нашумя със своите антикорупционни разкрития през последните месеци и днес твърди, че българското общество е разделено по оста корупция-антикорупция, прави нови разкрития и дава началото на изключително любопитен скандал в митниците, който заплашва да надмине този в Агенцията по приходите. Яне Янев твърди, че скандалът идва от информация, дадена от митническото разузнаване на Германия, ОЛАФ и европейските служби. За какво става въпрос? Най-общо казано, за международна контрабанда, която се върти от български чиновници и бюрократи. Схемата е – китайски ТИР-ове, които влизат в България уж като експорт за ЕС. Всъщност това е само наужким. По документи е така, но те правят реален износ към народите от бившия Съветски съюз. По този начин се печели от един ТИР по 60 хил. евро. Става въпрос за стотици ТИР-ове, влезли в България само за няколко месеца, което прави размерът на контрабандата милиони. Цялата схема се върти от бос, който служител в митниците и е висш началник вероятно в митницата на аерогара „София”, твърди Яне Янев. Той е човек на бивш министър, известен като „Алчния”, казва той в това интервю пред в-к „24 часа”. От своя страна Алчния е приятел на Дебелия. Същият бос има съпруга, която изнудва търговци като митнически консултант. Самият той се афишира като близък до кръга „Монтерей” и приятел на бившия шеф на ГДБОП, който беше нашумял от едни други СРС-та Иван Иванов. При мен в студиото е Ревизоро, който ще ни помогне да преведем както говори Яне Янев. Добро утро.
Емил Димитров: Добро утро.
Водещ: Схемата на Яне Янев прилича ли на онези СРС-та, които превеждахте в нашето студио и в които беше замесено името на Дебелия?
Емил Димитров: Прилича. Факт е, че в това студио за пръв път се каза за Дебелия, за Велчев и много хора гадаеха кой би могъл да бъде, но така или иначе, тези, които трябваше да кажат точно кой е, за една година не намериха време да отворят листа и да кажат: „Тоя телефон отговаря на еди-кой си, значи това е Дебелият, този телефона на еди-кой си, значи това е Велчев.” И остана – прокурорът Велчев ли бил, министър Велчев ли бил, кой е бил...
Водещ: Да, то онзи скандал завърши с някакви съдебни дела, които още се точат. Едното е срещу Иван Иванов. Първо, възможна ли е такава схема, за която Яне Янев говори? ТИР-ове от Китай, които по документи тръгват за ЕС, а всъщност отиват за Съветския съюз.
Емил Димитров: Всякакви схеми са възможни. Лошото е, че през последните години не се случи нищо в митниците. Дори новият началник пред един от всекидневниците финансовите „Банкер” съвсем скоро каза, че е уволнил началника на митническото разузнаване и разследване. Между другото, човек, който аз навремето уволних, защото не се е справил с дейността си, но на другия ден, след като напуснах, беше възстановен.
Водещ: Да. И сега пак го уволняват.
Емил Димитров: Та сега /.../ решават, „защото през всичките тези 10 години не бил свършил нищо ефективно или не е спомогнал за повишаването на приходите”, е дословният цитат. Много късно се сетиха. Понеже тук непрекъснато се визират разни имена, аз ще се опитам от една страна да ви кажа защо е важно българските граници, и то които са външните граници, а това са „Калотина”, границите със Сърбия, границите с Македония и границите с Турция. Това са най-важните граници.
Водещ: Които са към неевропейските държави... Не в ЕС.
Емил Димитров: Да, неевропейските, които са външните, и на ЕС.
Водещ: Европейски държави не в ЕС.
Емил Димитров: Затова да не се връщаме назад. Веднъж се разбра, че четири пъти са спаднали миналата година приходите от акцизи. И българите пият алкохол 4 пъти по-малко, никой не се заинтересува от това и от всичките проблеми, които тогава излязоха. Никой не се заинтересува кой е Касиера, кой е Цайса и т.н.
Водещ: Цветан Цветанов онзи ден заговори, той като че ли се опита да влезе донякъде в ролята, която Яне Янев си извоюва напоследък. Той заговори за Цайса и за Марадона. Някакви страшни имена в митниците, от които всички треперели. Яне Янев днес въвежда отново Дебелия, Алчния и Боса.
Емил Димитров: Яне Янев направи нещо много добро. Яне Янев не позволи този скандал да бъде скрит. До каква степен той ще бъде оповестен е друга тема. Не бих искал аз да я коментирам.
Водещ: Той за себе си Яне Янев казва следното: „Моята роля е да давам на обществото тези скандали, които всички останали прикриват. Не, че аз имам само информацията за тези скандали, просто съм единственият, който има смелост да ги дава.”
Емил Димитров: Ами така е. Прав е. Тя беше в НС, но той не позволи за пореден път да се укрие. А що се отнася до Цветан Цветанов, ГЕРБ са с усещането, че те ще бъдат следващата управляващ партия. Нормално е те да маркират и да показват информираност по проблема, да показват непримиримост, или тоест да загатват за първите си неща, които ще направят, когато евентуално влязат във властта. Приходната администрация е много важна, защото чрез нея се събира всичко в държавния бюджет. А каквато и политика да провеждаш и искаш да провеждаш, тя е въз основа на пари. Някой трябва първо да ги събере.
Водещ: Иван Кръстев днес казва нещо интересно: „Първото правителство идва в България, което ще трябва да вкарва реално хора в затвора, виновни за предишните 20 години.” Доколкото това според вас отговаря на реалността? Не за друго, а защото за да скрие на българина лошите последствия от кризата, за да ги преодолеят поне в морален аспект, „следващото правителство”, казва Иван Кръстев, „ще трябва за 6 месеца да разчисти сметки”.
Емил Димитров: Точно така е. Свръхочаквания.
Водещ: Да вкарва хора в затвора, да разчиства сметки – с една дума.
Емил Димитров: Нека да се върнем към началото. В момента има много голям проблем със събираемостта. И този проблем излиза от едни много елементарна неща. Ясно е, че има криза, ясно е, че горивата, енергоносителите намаляха. Но когато години наред казвахме: „Стига сте се хвалили с тези рекордни приходи, безпрецедентни”, това всичко беше прекрасно, но то не се дължи на по-добра работа, а просто върху 20 долара да начислиш ДДС е едно, а върху 160 долара за един барел е съвсем друго.
Водещ: Сега е под 20.
Емил Димитров: Така. И приходите ви не са в резултат на много по-добра работа и някаква супер организация, а просто на подема, който го имаше в икономиката. Не, не е вярно. В момента паднаха горивата и изведнъж резултатите и безпрецедентните приходи за януари никой не ги оповестява и нататък нещата отиват в една много лоша плоскост, и затова се почва: „Национална сигурност, много е важно, моля ви се, недейте, да не пречим” и т.н.
Водещ: Дайте сега вашия прочит на имената и прякорите. Днес излизат Босът, който е от аерогара „София” и висш началник, Алчният и Дебелият.
Емил Димитров: Ами да започнем с ръководството. Значи, в момента имаме ръководител, който е на 70 години. Както се казва – отново, отново красив, отново на 22, готов да работи за каузата „Събиране на приходите”. Това е ръководителят на митниците. Дай Боже, всички на неговата възраст да имаме тая работоспособност.
Водещ: Въпреки всичко казват, че той е човекът, който почва да „разбутва кошерите” след вас.
Емил Димитров: Може би има и план в следващите 4-5 години как да работи. Ами аз ще ви кажа как ги е разбутал кошерите. На митница „Калотина” е изпратен човек, който е на 74-години и сега желае да стане митнически инспектор, и напъва да излезе /.../.
Водещ: Извинявам се, но по-добре такива хора, които някак си по не им пука за бъдещето, отколкото такива, които отиват там, за да станат милионери.
Емил Димитров: Да, да, да. И затова нека се спрем на „Калотина” първо, защото казахме „външните граници”. Там имаше един Пингвина, който в това студио се разбра какви ги върши там. Там имаше едни 4-ма души, които дойдоха зад кадър, казаха: „Натискат ни, притискат ни.” Четиримата си отидоха, но корупцията не.
Водещ: Скандалът беше заметен. Пингвинът кой е?
Емил Димитров: Този, който беше техният началник... Знам, че един зам.-началник на митницата, който даже в други медии показаха добро материално положение, но така или иначе, до ден днешен е на работа.
Водещ: Какъв се пада Пингвина на Дебелия?
Емил Димитров: Кумец.
Водещ: Добре.
Емил Димитров: Белия, това е бившият началник на митницата. Той беше издигнат на работа в София. Знаете, че съвсем скоро архивът беше запален. Не коментирам това, че ако в почивните дни архивът беше запален, в понеделник вече този човек, който отговаряше за архива, беше назначен за началник. Не коментирам това, че този човек е съсед на Марадона. Но така или иначе там има няколко лица, които просто не са съвместими с тая длъжност.
Водещ: Марадона живее в Буенос Айрес май. Или това е друг Марадона. Извинявам се.
Емил Димитров: Не, ние имаме наш висш ръководител, който така са го кръстили. Как се казва, нисък, трътлест и къдрав.
Водещ: А, той визуално прилича на Марадона.
Емил Димитров: Поне прилича на Марадона, значи...
Водещ: Това са Марадона и Цайса, които извади Цветанов.
Емил Димитров: Да, това са хора и затова казах, че той показва информизъм, показва непримиримост и маркира някои от основните проблеми. Още повече това са служители, които са работили в 12-ти отдел на Второ главно управление, занимавали са се с контрол върху скрития транзит, който преминава през България. Разбира се, единият е бил старшина, отговарял за бариерата на Калотина, домакин. Но така или иначе...
Водещ: Сега аз си пиша тука досега кой излезе. Излезе Марадоната и Цайса, Марадона е нисък, трътлест и къдрав, Пингвина, кумец на Дебелия,...
Емил Димитров: Да, между другото...
Водещ: ... Белия...
Емил Димитров: Белия, да, който си замина. Между другото, там има... Не, Дедо не го коментираме. Но там има една аналогия, която всички министри я правят. Предишният министър на финансите...
Водещ: Само да кажа, че издирваме Цветан Цветанов в момента за малко повече подробности за Марадоната и Цайса. Не си вдига телефона. Умоляваме председателя на партия ГЕРБ да си вдигне телефона, ако му е удобно и не смущаваме неговия сутрешен покой.
Емил Димитров: Предишният министър на финансите назначи брата на кумеца си за началник на митница.
Водещ: Прякор?
Емил Димитров: Няма нужда прякорът.
Водещ: той е брат на кумеца.
Емил Димитров: Той е брат на кумеца му. Сегашният министър също си назначи свое протеже в Калотина. Казва се Рейнджъра.
Водещ: Рейнджъра.
Емил Димитров: И той наистина си е рейнджър, работил е като такъв. Специален изпит за него е проведен, индивидуален, за да може да заеме длъжността и да бъде вдиган нагоре.
Водещ: Този Дедо, който споменахте преди малко, онзи Дедо ли е, за който се сещам, или друг Дедо?
Емил Димитров: Не, този Дедо е на 74 години, който тепърва е решил да става митничар.
Водещ: И му казват Дедо.
Емил Димитров: Кюстендил. Имаше човек, който нямаше служба на МВР, в която да не е работил и да не е изгонен от нея. Та гранична полиция, та НСБОП, та какво ли не. Кратунката, който аз лично също уволних и който в момента е възстановен и отговаря за митническото разузнаване и разследване в София.
Водещ: Защо му казват Кратунката?
Емил Димитров: Така са го кръстили кюстендилци. Там има един Фози, има един нов началник. Те всичките са протежета на БСП-депутатка, местна, и на още една жена, която е дясната ръка на Сергей Станишев. Това е тяхната кариера.
Водещ: Кои са... Защо му викат така на Пингвина, защо му викат Пингвина? На Белия защо му викат Белия?
Емил Димитров: Белия, защото е с побеляла коса, Пингвина, защото е нисък и малко така се клати, като ходи. Така са го кръстили митничарите преди години.
Водещ: Аз записвам тук какво горе-долу ги характеризира, за да може... Понеже предния път ви извикаха направо в прокуратурата...
Емил Димитров: Мен няма да ме кръстят Къдравия, ако са решили да ме кръщават, нали? Защото... по обясними причини.
Водещ: На вас ви викат Ревизора. Лесно ще ви разпознаят. Понеже предния път оттук направо отидохте в прокуратурата, да давате показания, аз сега си ги описвам тези, за да мога, ако евентуално се наложи, да имам тук някаква картина.
Емил Димитров: Не, ако...
Водещ: Цайса защо му викат Цайса? Защото носи цайси ли?
Емил Димитров: Прокуратурата да не пита кой е Цайса и Марадона. Да отиде в Агенция „Митници” и да каже я да видим от висшето ръководство на кой балдъза му ходи и урежда всички фирми из София. Това, което Яне Янев говори.
Водещ: Е това според Яне Янев е Боса, така наречения.
Емил Димитров: Ако прокуратурата иска да се занимава, да отиде да види дипломите за завършено висше образование. Да видят кой има от Виетнам фалшива диплома. Да отидат да видят, а не да се занимават с глупости.
Водещ: Възможно ли е Боса, който изважда Яне Янев днес на светло, да е по прякор Цайса и да има фалшива диплома от Виетнам?
Емил Димитров: Напълно е възможно, да.
Водещ: Добре. Записваме го. Цайса е Боса...
Емил Димитров: Напълно е възможно да е бившият касиер, за който говорихте преди няколко месеца и който журналистката от „24 часа”, която си позволи да го напише, беше привиквана да се разбере всъщност откъде е информацията. Не дали е истина, а защо е информация, откъде е изтекла.
Водещ: Тогава, по този случай, в интерес на истината, не сме работили, защото имаше оскъдна информация. Сега...
Емил Димитров: Вие ми кажете кой е Дебелия и кой е Велчев. Защото там беше ясно, един лист да се прочете... И до момента не е ясно...
Водещ: А /.../ СРС.
Емил Димитров: Те щели в момента, сега, по новите да работят. Благодаря за вниманието. Прав е Цветан Цветанов, прав е и Яне. Единият не дава да се скрие проблемът, а другият казва, това е голям проблем, защото всяко правителство е заложник на това, което безумията, които са се случвали в приходната администрация при предходното. Защото те сега не само че трябва да ги преодолеят, а трябва и много бързо да реформират системата, което е изключително трудно при нашите условия. Няма кадри, няма специалисти, няма мотивация, хората викат може и вие да сте като другите. Проблемът е голям.
Водещ: Добре де, аз си задавам следния въпрос. Защо след като все пак това, което се случва, изключвам днешния случай, но предишният беше разработка все пак на управляващите. Защо тези скандали се обръщат впоследствие срещу тях? Нали те самите правят тези разработки, с които разкриват въпросните схеми?
Емил Димитров: Не, има много разработки...
Водещ: Говоря за предишния случай, не за този.
Емил Димитров: Да. Има много разработки, които са направени и които са потънали. Някои от тези разработки са излезли на светло. Комисията в НС преди година и половина, 2007-ма, трябваше да направи парламентарен контрол върху дейността на митниците. Тя и до ден днешен забравя да го прави. Да, утре може би ще отиде шефът на митниците и ще каже какви големи детски мечти имах...
Водещ: Добре, защо да го прави, като сега, когато стане дебатът за корупция, ето, госпожа Капон ще го потвърди...
Емил Димитров: То свършило.
Водещ: Излиза примерно господин Костов да критикува правителството, и след това излиза примерно депутатът Х от БСП и му казва, ами вие, господин Костов, с онези куфарчета, които в предаването на Бареков сутринта, тогава, преди години, обясниха как са стигали на Косьо Самоковеца.
Емил Димитров: Нека да отговоря.
Водещ: Ревизоро каза, че са стигали /.../ и митница „Капитан Андреево” до „Раковска”.
Емил Димитров: Добре. Понеже се позовават на мене, нека аз да отговоря, позволете ми. Ситуацията е следната. Костов, каквото и да е правил, той си го е получил. Падна ли от власт, падна. Бори ли се за четири, за седем, за не знам какви проценти? Той неговото си го е получил. Той казва, тези след мене, които в десетократно по-голям размер работят... Защото тогава, ако милиард и половина са събирани от митниците, сега се събират много повече. Ако тогава стокообменът е бил един, сега е много повече. Ако тогава са внасяни едни горива и от тях нещо се е краднало, сега е много повече. Добре, той неговото си го е получил. А сега...
Водещ: Добре, ама това ли трябва да бъде възмездието, наказание за избори? Нали има съдебни дела и затвор. Затова е възмездие.
Емил Димитров: Тя, системата, не работи. И ето, виждате, че няма да излезе.
Водещ: Възмездието трябва да бъде затвор, не трябва да бъде... Добре. Госпожа Капон иска да направи коментар. Тя също преди малко сигнализира за нередности. Но сега, като депутат от опозицията, който преди се намеси по темата, миналата година, при предишния скандал, може би има вече какво да ни каже по-конкретно.
Мария Капон: Нали си спомняте, господин Бареков, говорихме за СПИН на системата в митниците и защо акцизите трябва да идат в една единна система на приходите, за да може така нареченият Синдром на придобита имунна недостатъчност... Днес мисля, че господин Димитров казва много ясно, всичките тези екшън герои реално съществуват и днес. Нищо не се е променило. Докато митниците са в това положение и няма политическа воля, нищо няма да се промени.
Водещ: доколкото разбирам, на пряката ни телефонна линия вече е председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Добро утро, господин Цветанов.
Цветан Цветанов: Добро утро.
Водещ: Длъжен съм да ви попитам следното. Днес в интервю пред вестник „24 часа” Яне Янев разказва за схема за източване на митниците, в която участва бос от Аерогара София, който има съпруга, която изнудва търговци като митнически консултант. Този човек според Яне Янев е човек на алчния бивш министър, който е приятел на Дебелия. Тук Ревизоро, в подкрепа на вашите думи преди няколко дни казва, че вероятно този бос е по прякор Цайса. Има фалшива диплома от Виетнам. А пък негов приближен е Марадоната, който е нисък...
Емил Димитров: Не сте разбрали правилно.
Водещ: Така ли? Момент.
Емил Димитров: Цайса и Марадона са във висшето ръководство. Този, от Аерогарата, е на по-ниско ниво.
Водещ: Е друг. Добре.
Емил Димитров: Другото, за жената, е вярно.
Водещ: Добре.
Емил Димитров: Прав е и господин Цветанов, който каза, че за тези хора трябва да се каже какво вършат.
Водещ: Господин Цветанов, за една и съща далавера ли става въпрос, когато вие говорите за Цайса и Марадоната, а Яне Янев говори за боса от Аерогара София?
Цветан Цветанов: Доста по-сериозни са злоупотребите за това, което се говори като псевдоними, за които използваме. Аз искам да се даде ясен отговор от премиера, защото той отговаря персонално както за службите, също така може да осъществи необходимия контрол и върху митниците, което е на подчинение в Министерството на финансите. Министърът на финансите е подчинен на него.
Водещ: Бихте ли стигнали малко по-далеч в разкритието си за Цайса и Марадоната не като тяхна самоличност, разбира се, защото ще бъдете след това съдебно застрашен, а като схема на източване? За каква схема на източване става въпрос?
Цветан Цветанов: Схемата на източване, това е контрабандните канали, които са в Турция, в Македония и в Сърбия. От това повече не бих могъл да кажа, но това са коментарите, които се водят в средите на митническите служби. И проблемът е, че има доста уволнения, които в последните няколко месеца станаха, които нямат достатъчно аргументирани мотиви за смяната, а просто се правят назначенията с една-единствена цел – обезпечаване, но и осъществяване на тези контрабандни канали. Това е.
Водещ: Това за старите контрабандни канали, с които сме говорили с вас, докато бяхте в МВР, десетки пъти ли са тези на ДС, измислени от едно време още?
Цветан Цветанов: Г-н Бареков, аз мисля, че това, което казах е напълно достатъчно, за да може премиерът, а и той обеща, че ще направи проверка, докато той не се произнесе по констатацията и по това, което е направил като проверка, не бих искал да коментирам. Защото в момента сами разбирате, че ние сме част от българската опозиция, а целият инструментариум за предотвратяването и документирането на подобен вид престъпна дейност, ако тя се осъществява, може да стане само и единствено с политическата воля на днешните управляващи. За съжаление, тя липсва и това е проблемът, и това ще бъде една от критиките. И аз искам само да дам като коментар интервюто във в-к „Труд” в събота, мисля, че беше, на шефа на „Булгартабак”, който каза, че митницата и всъщност контрабандата вече се засилва, относно потреблението на българските цигари, които се произвеждат. Доубива се българското производство с осигуряването и толерирането, и непредотвратяването на тези контрабандни канали, защото когато говорим за едни от мерките за антикризисната програма на правителството, е за около 500 млн. лева за средния и малкия бизнес, нали разбирате, че те трябва да произвеждат българска продукция, тя няма как да бъде стимулирана и да бъде конкурентноспособна, ако ти осигуриш възможността за тези контрабандни канали, които в момента вече се и показа и главно отражение на българското производство.
Водещ: Последен въпрос. Цайса и Марадоната висши служители в митниците ли са?
Цветан Цветанов: Това, което се говори в митническите среди – да.
Водещ: Добре. Благодаря много, Цветан Цветанов. Ревизоро и Капон в нашето студио с техните коментари. От това, което става ясно, схемата на Яне Янев ви я разказах, към тези имане добавяме Цайса, който е бос. Той ли е с фалшивата диплома от Виетнам поне?
Емил Димитров: Ами да провери прокуратурата. Нали много й се радват...
Водещ: Марадоната – нисък, трътлест и къдрав. Пингвинът, който се клати и е кумец на Дебелия. Дебелият в системата на митниците ли е вече?
Емил Димитров: За митниците не съм казал кой е Дебелият. Прокуратурата трябваше да каже.
Водещ: Но той го няма вече Дебелия?
Емил Димитров: Прокуратурата трябваше да каже кой е Дебелия и кой е Вълчев. Дали е бившият министър...
Водещ: Белият, който вероятно побелял...
Емил Димитров: Рейнджъра кой е? Кратуната кой е?
Водещ: Рейнджъра, Кратунката от Кюстендил, /.../ и Фози.
Емил Димитров: Понеже г-н Цветанов каза за цигарите. Хващам се за думите му. Настоящият началник на РМД-София, който отговаря за цяла Югозападна България беше уволнен от правителството на Костов за злоупотреби, свързани с тютюн в Благоевград и с алкохол. В момента тези неща се възпроизвеждат. А в момента той е началник на РМД-София.
Водещ: Добре. Станал цял пъзел от прякори, уважаеми зрители. Ето за домашна работа днес зрителите на БТВ могат да нареждат прякорите в различни конфигурации, каквото се получи – флората и фауната в българските митници. Очевидно сега държавата е на ход, тя трябва да каже има ли воля да се справи с този проблем. Ние, разбира се, ще следим отблизо въпроса дали това антикорупционно разкритие ще се превърне в нова сага, този път медийна и съдебна, е въпрос на следващите няколко дни. Благодаря ви за това гостуване.
Емил Димитров: И аз благодаря.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Работят ли още старите схеми в митниците? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди