изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:33 EEST
Опасност от нова газова криза?    
Новини На 8 март т.г. Украйна е заплашена от прекратяване на руските газови доставки. Това е станало ясно на заседание на борда на директорите на руския газов монополист “Газпром” тази седмица. По информация на ежедневника “Коммерсант” заместник-председателят на борда на директорите на “Газпром” Андрей Круглов, който отговаря за финансово-икономическия департамент, е заяви, че украинската компания “Нафтогаз Украйна” дължи над 360 млн. долара за доставките на природен газ през февруари т.г.

Круглов е заявил, че срокът за изплащане на дълга на “Нафтогаз” е 7 март и ако той не бъде спазен, отново ще се наложи да бъде спряно подаването на газ за страната.
Друг високопоставен източник е потвърдил, че действително се разработват подобни планове – газовите обеми за Украйна да бъдат съкратени и предназначеното за “Нафтогаз” гориво да не се доставя безплатно.
В тази връзка говорителят на еврокомисаря за енергетиката Феран Тараделяс заяви, че Европейската комисия Европейската комисия “следи много внимателно ситуацията в двустранните търговски отношения между Украйна и Русия, защото тя може да окаже влияние над доставките за ЕС”. Особена актуалност получава вчерашното изказване на Тараделяс, че Европейският съюз няма да позволи на България да въведе отново в експлоатация спрените по-рано трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”, въпреки българските инициативи за възобновяването на работата им.
“Комисията изпълни своите задължения. На България бяха изплатени компенсации в размер на 550 милиона евро”, отбеляза той.
На 18 януари Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) предупреди, че разполага с предварителна информация, че е възможна втора газова криза.
По думите на Прокопиев, такава криза евентуално би могла да дойде по линия на лошото състояние на Украйна и на нейната невъзможност да плаща доставения от Русия газ, което се потвърждава и от днешната статия в “Коммерсант”.
 


Сходни връзки

Опасност от нова газова криза? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди