изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:50 EEST
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА МВР ОТ 27.02.2009    
Ред и сигурностИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА МВР ОТ 27.02.2009

СДВР. Организирана престъпна група бе разбита от криминалисти на Девето РУМВР в столицата. Членовете й извършили поредица измами, като използвали една и съща схема за заблуда на софиянци. Щетите възлизат на обща стойност около 72 000 лева. От края на миналата година, до последната регистрирана на 16 февруари измама в Девето РУМВР са заведени девет преписки по идентични случаи, описани от тъжителите: неизвестни с представяли с малки имена и обещавали възнаграждение, ако изтеглят кредити от различни банки. С парите трябвало да купят бяла и черна техника на изплащане от две точно определени вериги, които предлагат тази услуга. Всеки един “клиентите” е “мотивиран”, че стоката заедно с документите ще бъде върната през задния вход в склада на магазина от човек, представял се за служител в обекта, а  кредитът ще бъде заличен. Това така и не се случило – кредитите оставали, а и обещаните “възнаграждения” не идвали.
По случая е изготвена подробна справка за всяко едно от извършените престъпления от групата, събраните материали са докладвани в СГП. На 25 февруари под наблюдението на прокурор от СГП е проведена спецакция. По време на извършваща се измама в района на един от магазините  - в ж.к. Люлин, е проследено движението на купената чрез изтеглен кредит стока, предадена малко по-късно на участник от групата. Докато я продавал на трети човек в кв. “Света Троица” е задържан 35-годишният Б.И., неизвестен до момента на полицията. По време на следващо уговаряне на същата жертва да тегли следващ кредит са задържани 35-годишната Н.Р. - организатор на групата и 31-годишната Р.И., известни на МВР. На тримата е наложена мярка за неотклонение за срок от 72 часа. В хода на оперативно-издирвателната работа като участници в престъпната група са установени още двама - 56-годишният Т.Й. от гр. Кюстендил и 52-годишната Р.Б. от Костинброд. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на групата продължава.
За броени дни криминалисти от Шесто РУМВР установиха и задържаха извършител на грабеж. На 17 февруари на бул.”Гоце Делчев” 23-годишен младеж бил нападнат от непознат, който насилствено му отмъкнал, портфейла и мобилния телефон. Вчера грабителят – 37-годишният И.С. е задържан. Работата по случая продължава.
Вчера на бул. “В.Левски” и ул.“Граф Игнатиев” малолетна джебчийка бе задържана от служители на сектор “Улична престъпност” непосредствено след извършената от нея кражба на портмоне от дамската чанта на столичанка. Тринадесетгодишната И.И. от. Елин Пелин е отведена в  Първо РУМВР.

Кърджали. Двама посредници в схема за телефонни измами бяха задържани при получаване на пари, предадени от 84-годишна от Момчилград. На 26 февруари по телефона на възрастната жена позвънил мъж и разиграл известния “сценарий с катастрофа”. Непознатият обяснил, че синовете на жената са катастрофирали, задържани са и за да бъдат освободени, е необходима парична гаранция. Паникьосаната момчилградчанка се съгласила да предаде 540 евро и 200 лв., въпреки че била предупредена за измамите по телефона. Посредник прибрал парите и заминал в Хасково, за да ги предаде на следващите във веригата. Там били задържани К.Н./27 г./ и Б.Л./34 г./ от столицата. В 18 часа снощи двамата са преведени в РУМВР-Момчилград По случая е образувано досъдебно производство за измама.
Двама са задържани в РУМВР-Кърджали за извършена кражба на 400 кг медни проводници от складово помещение на фирма. В управлението снощи в 18,30 часа са приведени П.С./27 г./ и С.Я./24 г./. За периода от началото на февруари до 23-ти те влизали няколко пъти в склада и изнасяли проводник, който предавали в пункт на вторични суровини. Последните продадени количества са открити и иззети от полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

ОДМВР-София. Самоковски криминалисти заловиха двама младежи, ограбили цялото оборудване на заведение за бързо хранене в центъра на града. Полицаите стигнали до извършителите часове след случилото се и иззели всички откраднати уреди преди крадците да успеят да ги пласират. На 26 февруари собственикът сигнализирал в полицията за кражбата. От взломеното заведение липсвали телевизор, кафе-машина, тостер, машина за хот-дог, електрически радиатор и търговска везна. В хода на разследването е изяснено, че един от извършителите е брат на  продавачка в кафенето. В дома на нейна приятелка полицаите открили всички откраднати вещи. Авторите на кражбата Р.Г./22 г./ и Т.Т./20 г./ били задържани за 24 часа. По случая се води досъдебно производство.  Криминалисти от ОД МВР-София и РУ-Костенец стигнаха до извършителя на взломна кражба от къща в Костенец. Познатият на органите на реда П.Н. /33 г./ преди две седмици отново бе задържан в полицията за домова кражба. Криминално проявеният е осъждан на пробация. Сигналът за кражбата бил подаден от бащата на собственика на 23-ти т.г. Възрастният човек обитавал лятна пристройка и забелязал, че входната врата на къщата е разбита и оттам липсват скъпоструващи инструменти. След бързата реакция на полицаите бил установен авторът на престъплението – П.Н. В хода на разследването станало ясно, че той извършил кражбата в нощта на 22 срещу 23 т.м. По-голямата част от инструментите пласирал на сергия на Женски пазар в столицата, а останалите полицаите открили. Установена е фирмата - недобросъвестен купувач на останалата част от вещите. По случая се води дознание.     

Кюстендил. Полицаи задържаха крадец. Вчера към обяд в РУМВР-Кюстендил постъпил сигнал за откраднато домашно куче – източноазиатска овчарка, от къща в Кюстендил. Хората, сигнализирали полицията, се впечатлили от съмнителното поведение на мъж, който влязъл в двора на къща на ул. «Христо Лекарски», а после с кучето в лека кола «Лада Нива» заминал в неизвестна посока. Полицаите предприели издирване и установили извършителя – С.В./33 г./, намереното куче е върнато на стопаните му. С.В. е задържан за 24 часа с полицейска заповед. Той е известен като извършител на множество кражби, осъждан е. По случая е образувана досъдебно производство  в РУМВР – Кюстендил.

Бургас. Двама са задържани за домови кражби. Вчера бургаски полицаи установили единия от престъпната двойка. Служители от Първо РУМВР- Бургас го уличи в кражба на битова техника и вещи от частен дом в централната градска част. С.Л. /28 г./от Средец предприел квартирния удар на на 22 февруари, но след сигнал вполицията, е издирен и задържан.  Вещите са намерени и иззети. В хода на допълнителната работа по случая е изяснено, че С.Л. в съучастие с Н.И./24 г./, също от Средец и П.Л./27 г./ от с. Драчево атакували и друго жилище – в бургаския комплекс «Лазур», откъдето отнели вещи и дрехи. Част от откраднатото е намерено и иззето. С.Л. и Н.И. са задържани със заповеди за 24 часа, третият съучастник е обявен за издирване. Работата за установяване и цялостното документиране на престъпната им дейност продължава от служители на Първо и Пето Районни управления на МВР–Бургас.

Стара Загора. Вчера към 8.30 часа в РУМВР–Казанлък е получено съобщение, че  около 10 часа на февруари неизвестен влязъл в офис към заведение за бързо хранене на ул. “Розова долина” и като се възползвал от отсъствието на служителите, прибрал 850 лв. При издирването  извършителят О.С. /24 г./ от Казанлък е задържан. От него е иззета откраднатата сума. По случая е образувано досъдебно производство.
Вчера сутринта криминалисти от ОД МВР–Стара Загора и РУ–Гълъбово предприели претърсване в частен дом в с. Овощник, обитаван от 22-годишния Т.М. от същото село. В стопанска постройка към къщата са намерени и иззети около 400 грама зелена растителна маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на канабис. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а НК.
Вчера при акция на служители от “Икономическа полиция”-ОДМВР – Хасково, Стара Загора и РУ–Гълъбово, в дома на Д.П. /37 г./ в кв. “Съединение” са намерени и иззети 4318 кутии цигари от различни марки без бандерол. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление о чл.234 от НК.

Ямбол. Сигнал за избухнало взривно устройство в частен двор в с. Зимница, община Стралджа, е получен тази нощ в 1,40 часа. Няма пострадали. От взривната вълна са счупени два прозореца на къщата, собственост на Р.Р./57 г./. Рано сутринта беше извършен оглед, иззети са материали, чиято експертиза ще докаже вида и количеството на взрива. По първоначални данни взривният материал е с тротилов еквивалент 400 грама. Работата по случая продължава.

Благодарствено писмо. Благодарствено писмо изпратиха до министър Михаил Миков класните ръководителки на ученици от Поморие. Иванка Количева и Анка Събева придружавали група от 30-тина деца на “бяло” училище. След престоя, на връщане към Поморие, на 20 февруари автобусът на групата изпаднал в безизходица в района на Сливен, където пътната обстановка бе особено тежка и пътят на практика блокиран.  Ученическата група се озовала в задръстване в нестабилния заради силния вятър автобус, а учителките на 33 изплашени деца – в безизходица. Тогава бащата на едно от децата, Иван Динев - полицай от Първо РУМВР-Бургас се свързал с тях, попитал имат ли нужда от помощ и оказал подкрепа. След като се свързал с колеги от ОДП-Сливен, автобусът е изведен от задръстването и преведен до с. Калояново, където е осигурен подслон на децата. На сутринта сливенските полицаи отново посетили групата преди да продължи пътя си към Поморие. Количева и Събева не знаят имената им, но изказват благодарност за загрижеността и човещината им. “В този момент за нас те бяха олицетворение на държавата, бяха спасители. Благодарни сме им за професионализма и разбирането. Благодарим им от сърце!” – пишат двете учителки до министър Миков

 


Сходни връзки

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА МВР ОТ 27.02.2009 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди