изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:46 EEST
Оскверниха гроба на Вапцаров    
Новини
Гробът на поета Никола Вапцаров в Софийските централни гробища е бил осквернен. Това са установили днес негови роднини, съобщи БНТ. В момента липсват каквито и да било знаци, че поетът е погребан там. Близките на Вапцаров казаха, че имат съмнения дали костите на поета са все още там и настояват да бъде направена ексхумация. Гроб на поета Никола Вапцаров на практика вече няма.


В това се е уверил днес внукът на брат му, който носи и неговото име Никола Вапцаров. Цялото семейство е потресено от картината, която заварили на Софийските гробища.
“Състоянието е ужасяващо! Никакъв помен от това, че е лежал там Вапцаров. Не видях на гроба плочата, която тежи няколко тона. Плочата е разрушена на малки кубчета. Плочата с името на Вапцаров е била изтрита с някакъв флекс - не е останало името на човека, който е бил погребан там“, коментират роднините.
От некролога на гроба те разбрали, че там е погребана племенница на Никола Вапцаров - Елисавета Николова. Тя е починала през ноември миналата година.
Няма значение кой е погребан там, въпрoсът е как е подходено - едно е да сложиш роднина - друго е да заличиш всякакъв знак за това кой е бил погребан там, категорчини са роднините.
Близките на поета са потърсили информация от гробищната администрация за това кой е дал разрешение в гроба на поета да бъде извършено друго погребение. В гробищната администрация обаче не са дали отговор.
По думите на младия Вапцаров погр***на агенция е извършила погребението на Елисавета Николова - с какви документи и с чие разрешение обаче не е ясно. Близките на поета споделят, че сега най-голямото им притеснение е дали костите на Вапцаров все още са на същото място.
Роднините са уведомили полицията за случая. От там съобщиха, че е направен оглед на мястото и че тепърва ще изясняват случая. dir.bg
 


Сходни връзки

Оскверниха гроба на Вапцаров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди