изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 00:06 EEST
ВУЗ-овете искат с 20 % повече студенти от миналата година    
Образование София. Общият брой на студентите и докторантите през настоящата академична година във всички висши училища в страната е 72 314. Това каза на редовна среща с журналисти министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър Вълчев уточни, че през настоящата академична година исканията за броя на студентите във всички висши училища в страната ще са с 20% повече от миналата година.

„Става въпрос за искания, а не непременно за прием, който ще бъде реализиран. Миналата година имаше сериозни разминавания и някои специалности надхвърлиха приема, който бяха заявили, за което бяха и санкционирани”, каза още министър Вълчев.
Той бе категоричен, че броят на студентите няма да се увеличи тази година, тъй като броят на зрелостниците е около 80 хил. „Не мисля, че местата за студентите ще бъдат заети”, каза още Вълчев.
Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев каза още, че напънът за създаване на нови висши училища е намалял, но въпреки това продължават опитите за създаването им. Той припомни, че Народното събрание не е взимало решение за създаване на нови висши училища и такива няма във Видин, Враца, Кюстендил, Карлово, Панагюрище.
Министър Вълчев каза още, че от средата на февруари до 6 март висшите училища трябва да поддадат списъци със студентите, които ще се дипломират през юни, за да могат да бъдат издадени дипломи със съответната холограмна защита и номер. Даниел Вълчев каза още, че със средства от Европейски социален фонд ще бъдат удвоени средствата за стипендии. По думите му 20 млн.лв. са от държавния бюджет и още 20 млн. лв. от ЕСФ. Едно от условията е стипендии да получат не повече от 10% от студентите в редовна форма на обучение в държавните и в частните висши училища. Наградите в размер от 200 лв. за студент, които ще бъдат предоставени от Европейския социален фонд ще бъдат за 30% от студентите в редовна форма на обучение, но в приоритетни за държавата направления като математика и информатика и технически науки.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

ВУЗ-овете искат с 20 % повече студенти от миналата година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди