изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:18 EEST
Бойко Борисов: Няма да съсипя партията заради някакъв пост    
Интервюта

Пред Нова телевизия, „Здравей, България!” - Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на София



Водещ: Повод да поканим Бойко Борисов в студиото е едно изказване вчера на генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП), който каза – да, напълно възможна и приемлива, според нас, е коалиция между ГЕРБ и БСП. И ние се запитахме какво става сега тук – откъде накъде от ЕНП казват, че е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП?
Водеща: А защо благославят такъв съюз?
Бойко Борисов: Аз бих искал първо пред вашите зрители... Започнахме ли?
Водещ: Да, да, започнахме.
Бойко Борисов: ... да прочета и другата част от изказването на генералния секретар Антонио Лопес, защото тя доста ясно отговаря на този въпрос. Аз ще го коментирам, разбира се, но в своето изказване той дава пример, че в Австрия и Германия това нещо се е случило, но в неговата родина Испания това не може да се случи, веднъж. И втори път – г-н Мартенс, когато беше в България заяви, че те не намесват във вътрешните работи на партиите, членове на ЕНП. Първото и основно правило е суверенитетът и на държавата, и на политическите партии. Но ни каза и ни препоръча, че това не е добро за нас. Освен това, в своето изказване г-н Лопес нееднозначно определя ГЕРБ, мен и съответно нас като дясната алтернатива. Те много добре знаят, аз съм ги запознавал на среща на върха, с нагласите, с очакванията на българския народ и знаят, че за един месец при една коалиция с БСП ГЕРБ ще падне на нивото на царската партия.
Водеща: Да, но казват, че една такава коалиция при настоящата икономическа и финансова ситуация в България, е възможна и общо взето не се противопоставят на нея...
Бойко Борисов: Така. Те казват, че в Европа има...
Водещ: Тук възниква един много прост въпрос, г-н Борисов, защо изобщо се налага да се говори за такава коалиция?
Бойко Борисов: Истинският проблем е законът в България – избирателният закон и това, че всички българи осъзнаваме колко пагубна е думата коалиция, как размива отговорността сред хората... И виждате, че и вчера в парламента не се правят никакви промени в законодателството в тази посока, а всички застават на гюме... И вече аз, сигурно ще стане година и нещо, във всяко предаване, в което отида, ми задават този въпрос – с кого ще правите коалиция, сиреч – кога ще цопнеш в блатото.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Що за нация сме, когато нямаме съпротивителни сили да си променим закона и да си направим така, че политическите партии да си носят отговорност, като се издъниш – падаш от власт, идва друга и по този начин...
Водещ: Аз ще ви каза защо – защото най-вероятно всички предполагат, че ГЕРБ не може да има самостоятелно мнозинство.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Не знам.
Бойко Борисов: Защо да няма?
Водещ: Затова ви задават въпроса за коалиция, затова изобщо стои въпросът за коалицията.
Бойко Борисов: Да променим закона така, че този, който печели изборите получава отговорността да управлява.
Водещ: Какво да променяме? Какво да го променяме – да няма мнозинство в парламента ли?
Бойко Борисов: То си има мнозинство в парламента.
Водеща: Каква промяна?
Водещ: Как да променим закона? Какво да променяме?
Бойко Борисов: Както е в Гърция да речем и в много държави. Първата партия получава и гласовете на по-малките партии и й се дава право да управлява.
Водеща: Тъй като това н яма да се случи вероятно до изборите, това означава ли, че след тях ще сте в ситуация да се коалирате с БСП?
Бойко Борисов: И да прекъснем това, защото аз и в това студио, само че с предишния водещ – г-н Коритаров съм подписал вече, че за изборите няма да правим коалиция.
Водещ: Да, точно това щях да ви припомня. За изборите или след изборите?
Бойко Борисов: След изборите няма да правим коалиция с БСП и ДПС, повече от ясно го заявихме и връщането всеки ден в тази тема обслужва само БСП, „Атака” и малките десни партии. Защо? Защото десният избирател...
Водеща: Само че връщането тук идва от ЕНП...
Бойко Борисов: Секунда... Защото десният избирател или център дясно да го наречем е мнителен и царят ги излъга, много пъти са лъгани и казват – а, щом и от Европа сега идват такива сигнали.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Той ще направи коалиция, я по-добре да гласуваме за „Ред, законност, справедливост”, за ДСБ, за СДС, няма значение, но ясно е, че те ще направят, защото Европа ще го натисне, което е абсолютна лъжа и не е така. Ние сме поели, първо имаме решение и на Изпълнителната комисия и аз лично многократно съм го заявявал и няма да съсипя партията заради някакъв пост. Толкова. Защо обслужва „Атака”, ето и днеска им гледах вестника. На първа страница „ЕНП и Брюксел благословиха за коалиция с БСП”. Тези, които мразят БСП веднага си казват, да, може би са прави, Бойко ще направи коалиция накрая, за да стане премиер, примерно другата част от обществото...
Водещ: Да, защото имаме ярък пример. Господин Сакскобургготски 10 дена преди предишните парламентарни избори ...
Бойко Борисов: Да.
Водещ: ... каза ние никога коалиция с БСП и ето ги четири години вече ни управляват така.
Бойко Борисов: Да и затова аз лично участвах в тези избори заради точно това негово изказване. В момента, в който направи коалиция с БСП аз си дадох рапорта и си напуснах. Толкова.
Водещ: Е, да, но как така ...
Бойко Борисов: И затова ви благодаря за въпроса, благодаря за оценката на господин Лопес, че ние сме дясната партия, която ЕНП и в случая Европа толерират и аз няма да подведа хората, които гласуват за нас.
Водещ: Добре, ако сме в патова ситуация и се окаже, че ГЕРБ плюс някакви други парламентарно представени партии не могат да съставят правителство, какво се случва тогава?
Бойко Борисов: Надявам се, когато го кажа сега, няма и вие да се подвеждате по тази манипулация. Исках само да отговоря на Лора на въпроса, защо обслужва БСП тази информация, защото вие видяхте и социологията – 80%-90% от електората на БСП мразят Доган, мразят царя и са за коалиция с ГЕРБ. Техните хора като чуват тези сигнали казват, е, те нашите с Бойко ще се оправят накрая, така че гласуваме си.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Просто всичко обслужва тази теория и аз ви моля, аз ви моля, когато стане въпрос на тази тема просто да ме цитирате, няма да правим коалиция с партии от тройната коалиция в момента.
Водещ: Нито с НДСВ?
Бойко Борисов: Нито с НДСВ, защото НДСВ изпуснаха златния шанс сега да подкрепят вота на недоверие, който беше и да си създадат някаква възможност за работа с център – дясно партиите.
Водеща: Добре, ако се наложи?
Бойко Борисов: Кое да наложи, Лора?
Водеща: изборните резултати.
Бойко Борисов: Какво да наложат?
Водещ: Коалиция.
Водеща: Коалиция.
Бойко Борисов: Защо? Да речем има два варианта.
Водеща: защото хората са гласували.
Бойко Борисов: Ако са данните, които днес има в „Стандарт”, мисля че ги погледнах сутринта ГЕРБ е първа, БСП е втора. Ние нямаме с кого да направим коалиция, не ни стигат гласувате, първа партия сме, даваме на следващите да направят правителство.
Водещ: На БСП?
Бойко Борисов: Разбира се, които са втори.
Водещ: Е, ти сега съвсем ни уби.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Ако ще дадеш мандата на БСП, за какво изобщо да ходим да гласуваме?
Бойко Борисов: Ще останем опозиция и на стотния ден ще ги свалим.
Водещ: Да. Как ще ги свалиш?
Бойко Борисов: С първия вот на недоверие., защото ще имаме парламента опозиционните партии повече, отколкото БСПО и ДПС заедно, а на господин Станишев му пожелавам приятно прекарване с коалиционен партньор само ДПС. И този въпрос, който ни задавате на нас, как ще управляваме без коалиция, по същия начин бих могъл да го задам аз към Станишев.
Водеща: Това ли ще е...
Бойко Борисов: Как ще управлява той само с ДПС и няма да има комфорта, който в момента има с 80 депутати или 70 опозиция в парламента, а ще има много мощна опозиция.
Водеща: Добре, но това ли е, което ще правите?
Бойко Борисов: Как ще се справи? Да, така ще направим.
Водеща: Ако се наложи, давате им на тях мандата?
Бойко Борисов: Това е законът, втората партия получава мандата. После, ако не могат те да направят, третата и отиваме на нови избори.
Водещ: Преди малко казахте дясна алтернатива. Каква дясна алтернатива, като те четири години провеждат изключително дясна политика. Какво по-дясно от това?
Бойко Борисов: Кое е дясното?
Водещ: Плосък данък, примерно, 10%.
Бойко Борисов: Е и, какво от това? Това го чуха от нас, чуха нашите финансови ...
Водещ: Не само. В цялата им политика почти нищо социално няма.
Бойко Борисов: Те ще правят 5000 пенсионера на море.
Водеща: Не, даже има хора от БСП, които напуснаха.
Бойко Борисов: Всеки ден лъжат, че ще намалят сметките и след два дена се оказва, че няма да има.
Водещ: Което означава, че правят дясна политика.
Бойко Борисов: В смисъл.
Водещ: Дясна е политиката им.
Бойко Борисов: Лъжат хората, че ще намалят сметките или че ще им увеличат заплатите.
Водещ: Лъжат, че ще им намалят сметките и ги увеличават, което е дясно.
Бойко Борисов: Е, не. Това е популизъм, това е лъжа.
Водещ: Не, това е популизъм. Говорим за това, което де факто се случва, а не за това, което те говорят...
Водеща: Дори...
Водещ: ... те могат да си говорят каквото искат.
Водеща: Дори Илия Божинов и в лявото крило на БСП хората напускат точно заради това, че казват, че политиката на БСП е прекалено дясна.
Бойко Борисов: Аз не мога да видя някакви мерки в тази посока, които са десни.
Водещ: Много е дясна политиката, много им е дясна.

Бойко Борисов: Освен това като се погледне в здравеопазване, в култура, в спорт, в социалната дейност няма лява и дясна политика.
Водещ: Мисълта ми е друга, мисълта ми е за това, че де факто започна предизборната кампания, какво предлага ГЕРБ на хората? Какво предлага ГЕРБ?
Бойко Борисов: Първа точка и най-важното борба с корупцията и да се вкарат тези, които се прикриват от правителството, в затвора. Това е най-важното, което и всъщност това е очакваното от ГЕРБ, да има някаква елементарна ...
Водещ: Ние това, господин Борисов, го слушаме 10-20 години.
Бойко Борисов: Това е очакването.
Водещ: 10-20 години го слушаме.
Бойко Борисов: И понеже хората имат пример със София. Знаят, имаше сесии, преди да стана аз кмет, по 160-170 заменки на един съвет. Представете си какъв грабеж е било. В момента няма заменки. Хората разбраха за кражбите в „Топлофикация – София” след моите проверки. „Софийски имоти” огромна далавера. Колко души са обвинени. Чакаме процес, присъди, проверки. Така беше в „Озеленяване”, в „Трамкар”, в „Електротранспорт”, във всички фирми, които сме проверили, мисля че са 12. Това се очаква от нас да направим най-вече и хората гласуват най-вече за това и затова ни подкрепят в момента.
Водещ: Добре. Ще ви повярвам и ще пропусна да продължа, примерно това, че съм чувал – Бойко ни измества нас, за да вкара негови хора.
Бойко Борисов: Къде?
Водещ: Някъде, примерно, няма значение, едно птиченце ми е кацнало на рамото в Борисовата градина.
Бойко Борисов: Нека да кажат пример. Къде сложих аз за три години мои хора? Нека да кажат.
Водещ: Има.
Бойко Борисов: Естествено е, че тези, които в момента източват „Булгартабак”, Държавния резерв, Агенция „Пътища”, фондовете на САПАРД, тези, които доведоха България безвъзвратно... Просто в ЕС за първи път се употребяват термини, които ги няма в тяхната лексика – безвъзвратно думата, умряло, няма го, загубени средства във финансова криза се употребяват само за България. Това трябва да се прекъсне. Шансът на България да излезе от финансовата и икономическата криза поне 0:0, да не потънем е да върнем фондовете и плащанията от ЕС.
Водещ: И вие гарантирате, че ако ГЕРБ, това ще се случи?
Бойко Борисов: Всичко възможно ще направим в тази посока.
Водеща: Само да ви питам нещо – а ГЕРБ с „Атака”?
Бойко Борисов: Това означава всичките тези хора да бъдат махнати, тези, които са провалили това, естествено, че ще бъдат махнати.
Водеща: Момчета?
Бойко Борисов: Този, който е довел да направиш за четири години нула километра магистрала, а си дошъл на власт с това, че ще доведеш магистрала „Тракия” до морето... Всяка година над хиляда души се избиват и над 10 хиляди остават инвалиди, защото нямаме елементарни четири платна до морето, поне в една посока. Четири години само заради това, че да вземеш комисионни си провалял проекти, няма друга причина. Да ти спира Брюксел като някакъв баща на непослушно дете непрекъснато – конкурс – провалят го, конкурс – провалят го, конкурс – провалят го... четири години. А плащанията САПАРД и виждате, че там непрекъснато стават в тези агенции смяна на хора, стоят по една – две седмици и ги сменят. Как си го обяснявате?
Водещ: Не, всичко звучи много хубаво, да, да, като те слушам сега всичко звучи много хубаво...
Бойко Борисов: Слагат там и ти казват – тук има да подпишеш сега едни договори за едни пътища, които сме ги построили, но тях ги няма...
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И ние сега сме подготвили пътища, които са изписани, че са направени...
Водещ: Добре. И ти твърдиш, че идваш на власт и това всичкото спира?
Бойко Борисов: Надявам се да го направя. И хората очакват да го направя и ако не го направя ще си отида.
Водещ: Лора искаше нещо да пита.
Водеща: ГЕРБ с „Атака”?
Бойко Борисов: Какво?
Водеща: Има ли такъв вариант?
Бойко Борисов: За съжаление, много остри са оценките и спрямо поведението на техните лидери и техните прояви, ако щеш, и от Брюксел, и от Вашингтон, от основните партньори, които подкрепят ГЕРБ.
Водеща: А иначе?
Бойко Борисов: Какво иначе?
Водеща: Това са оценките?
Бойко Борисов: Да.
Водеща: А на ГЕРБ оценката?
Бойко Борисов: Няма как с тях да се работи в момента.
Водещ: Е добре, кой остана – останаха ДСБ и СДС.
Бойко Борисов: И аз им пожелавам успех и истински се надявам да използват месеците си до изборите не да се конфронтират с нас и да се мерят кой е по-центрист или по-десен, а да се стегнат, да си изкарат хората, които им симпатизират за избори, и тогава вече би било добре за България, защото... Да допуснем, че ние имаме 25 – 26%, те да направят общо десетина и това ще е едно много стабилно мнозинство. Тогава вече с колегите от „Атака” може да се говори за важните, примерно, 10 – 15 приоритета за страната в парламента да ги подкрепят...
Водещ: Значи все пак има някаква плоскост, където се пресичат ГЕРБ и „Атака”?
Бойко Борисов: Това са точки от програмите, които мисля, че и при тях, и при нас са много важни, много силно залегнали – именно борбата с корупцията и вкарването и изказването особено на тези, които са крали ДДС, крадат в момента. Вие видяхте сега на г-н Кадиев му запушиха устата с един тлъст пост – шеф на „Топлофикация – София”. Битката явно е била за това. Дадоха му пост, за да замълчи. В друга държава да излезе зам.-финансов министър и да каже, че 1.3 милиона са откраднати от ДДС и това да послужи само да махнеш един човек от поста без да кажеш защо би било най-крупният скандал.
Водещ: Естествено.
Бойко Борисов: Говорим за 1.3 милиарда, с 300 милиона повече от бюджета на София за цяла година – със заплати, ремонти на училища, детски градини, всичко.
Водещ: Да, ясно. Последен въпрос.
Бойко Борисов: А не можем да кажем, че г-н Кадиев е глупак и говори така наизуст или както премиерът каза – измислици, защото иначе пък не биха го сложили преди – зам.-министър е голям пост на финансите.
Водещ: Последен въпрос. Става това, което казахте преди малко – ГЕРБ взима 25%, СДС – ДСБ добавят още някакви проценти към тях...
Бойко Борисов: Дай Боже. Повече проценти пожелавам.
Водещ: И се образува т. нар. мнозинство – става ли Бойко Борисов министър-председател?
Бойко Борисов: Аз в личен план съм си постигнал в кариерата това, което всеки човек би искал. Моята мечта навремето е била да стана генерал, да стана полицай и аз имах тази възможност мечтата да си я изпълня. Сиреч, казано на жаргон – моята лично его или краста съм си я начесал, постигнал съм си успеха в, ако щете дори и в политиката, като политик на годината, в класациите, в каквото и да е било, всичко това ми е минало и въобще не ме ласкае и не ми е важно. Какво значи да станеш премиер? Кой премиер досега е останал с добро в историята на България, за да се блазниш да станеш премиер на всяка цена?
Водещ: Значи не искаш да станеш премиер, така ли да разбирам?
Бойко Борисов: Момент. Ще ти сложат снимката в Министерски съвет и след това да те гледат.
Водещ: Това е ясно. Аз питам – ще ставаш ли или няма да ставаш?
Бойко Борисов: Резултатите от изборите ще отговорят на този въпрос. И тогава ще седнем с колегите, ако това е вярно, което е център дясно, и ще подготвим едно правителство, което да е максимално добро за България. И ще преценим, пак зависи от вота на хората, ако той е едноличен, много важен, голям в наша полза, тогава естествено, че ще търсим начин да удовлетворим и очакванията, защото те ще са към мен.
Водещ: Ако хората гласуват за ГЕРБ сериозно, мощно, ставаш министър-председател, така ли?
Бойко Борисов: И тогава съответно трябва да си понесем отговорността за това, че хората са ни дали доверие. Ако не е така и търсим някаква коалиция вече следизборна, за да може да съставим, защото това, което казах, Лора, че даваме мандата на следващия е при положение, че не можем да съставим ние дясноцентристко правителство и законът е такъв, че идва следващият, следващият и ще се отиде на нови избори. Истинският ми страх е ако не можем ние да направим правителство и БСП и ДПС не направят правителство, не им стигне, тогава какво ще се случи, защото ще отидем на нови избори.
Водещ: Ще отидете на нови избори, да.
Бойко Борисов: Те ще бъдат есента или на зима. Вече финансово-икономическата и световна криза бушува в пълен обем. Ние понеже сме малко като папуасите в момента и тя не се отразява на папуасите в Амазонка, тя се отразява на мощните икономики... Щом те, ето 3000 милиарда, мисля, че, защото на дали Лора може и да може с г-н Цветков може и да можем да ги напишем 3000 милиарда как се изписват, са налети вече в икономиката на САЩ и тя не помръдва с 0.00001%, не потегля. Ние действително можем да изпаднем в световна...
Водещ: Вие не ми дадохте прост отговор на моя прост въпрос – става ли Бойко Борисов министър-председател?
Бойко Борисов: В зависимост от резултата от избора. Ако той е такъв, че да заслужава и хората да очакват от мен това, разбира се, че ще стана.
Водеща: А ако се окажеш в опозиция обаче?
Бойко Борисов: Ще стана.
Водещ: Чакай, не го прекъсвай. Ще станеш?
Бойко Борисов: Ще стана, то е логично.
Водещ: Така.
Бойко Борисов: Ако нямаме тази подкрепа, няма.
Водещ: Няма.
Водеща: Добре, само накрая. Ако обаче се оставиш да бъдеш в опозиция, това ще разочарова много хора, ако примерно сте първа партия и след това оставиш да бъде направена... втората всъщност да състави правителство и останеш в опозиция и те изиграят, това ще разочарова доста от избирателите.
Бойко Борисов: Да направя с БСП коалиция ще ги разочарова според мен десетократно пъти повече. И затова ние, а и в днешното предаване, им казвам – излизайте и гласувайте, защото нищо добро не очаква България, ако се стигне до такива коалиции.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Ясно и точно. И само моля ви, една минутка, имам ли право и аз да кажа нещо, което за мен е много важно...
Водещ: По-малко.
Бойко Борисов: Вчерашното гласуване на изборите да бъдат за един месец два пъти или неприетото предложение на НДСВ „2 в 1”.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Цяла Европа, която провежда избори, събра двата избори в един ден.
Водещ: Е не цяла, но много държави.
Бойко Борисов: Всички държави до една.
Водещ: 20.
Бойко Борисов: Всички, които имат избори, са седем или девет, всички до една решиха да бъдат в един ден.
Водеща: И?
Бойко Борисов: Само България е против. Защо против? Защото БСП и ДПС вчера обидиха, те истински обидиха своя електорат като казаха, че те не могат да се оправят в изборите. Сиреч – трябва да им правят много клечки, за да знаят за кой номер да гласуват или не могат да четат бюлетините.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Хората трябва да разберат – пак само България заради БСП и ДПС в края на юни, когато работещите хора вече, а то се пада мисля, че събота и неделя, че ще са изборите преди да дойде юли, и всеки би тръгнал няколко дни. Знаете как е като се съберат събота и неделя тръгват хората на почивка по-рано и ще излязат от градовете. Второ, много хора ще отидат на сезонна работа – сервитьори, бармани, пикола по морето, където отиват да работят. Никой няма да си напусне работата и да се върне примерно в София или в по-голям град да гласува. Е това направиха вчера БСП и ДПС и хората трябва да го знаят.
Водещ: Добре.
Агенция "Фокус"

Борисов: БСП и ДПС обидиха избирателите си

83 ПРОЦЕНТА ОТ ПОЛЗВАЩИТЕ ИНТЕРНЕТ НЕ ОДОБРЯВАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БСП-НДСВ-ДПС

“БАНКОВА, ОТИДИ СИ!”

8 партии обират гласовете на избирателите

 


Сходни връзки

Бойко Борисов: Няма да съсипя партията заради някакъв пост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди