изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:23 EEST
Вълчев отписа изпитите за ВУЗ    
Образование
Кандидатстудентският изпит отдавна трябваше да остане само за онези специалности, към които има твърде голям интерес и където е много тежка програмата и трябва да има предварителен подбор на студентите, а в останалите случаи такъв изпит не се налага.


Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пред журналисти, предаде БТА. Той бе попитан дали се налагат кандидатстудентски изпити, тъй като през тази година броят на завършващите средно образование е само с няколко хиляди по-голям от местата за кандидат-студенти, заявени за прием от университетите.
Министърът посочи, че във френските и германските университети кандидатите масово се записват с дипломите си, такова е положението и в света.
Отпадането на кандидатстудентските изпити не трябва да се урежда със закон, академичните ръководства са достатъчно компетентни и могат сами да преценят дали трябва да има предварителен подбор за една или друга специалност, заяви Вълчев. По думите му повечето от тях се ориентират да няма кандидатстудентски изпити, но ако едно висше училище или специалност са много търсени, няма нищо лошо изпитите на този етап да останат. Трябва да се търси баланс между "отпускането на входа на университетите и затягането на контрола на изхода", отбеляза министърът.
На въпрос дали е реално искането на Софийския университет (СУ) за увеличение на броя на студентите със 700 за новата учебна година, министър Вълчев каза, че това е напълно легитимно искане, тъй като според промените в Закона за висшето образование, всяко висше училище вече за трета година може да иска постепенно увеличение на приема в рамките на своя капацитет, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация. СУ е най-голямото висше училище у нас, може да има повече места, тъй като признатият му капацитет е малко над 26 000 места за студенти, а до миналата година броят на студентите беше около 21 000, посочи министърът.
По думите му, смисълът на политиката на държавата във висшето образование е, да има конкуренция между университетите и студентите сами да могат да изберат по-доброто висше училище. Министър Вълчев припомни, че в много висши училища през миналата година имаше специалности, които останаха непопълнени.
Министърът посочи още, че няма да има втора задължителна матура по математика тази година и най-вероятно и догодина.
Заедно с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев днес министър Вълчев откри в блок 42 Б в Студентския град обновения филиал на Централната библиотека на СУ.   dir.bg
 


Сходни връзки

Вълчев отписа изпитите за ВУЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди