изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:40 EEST
През Бургас прелетяха първите бели щъркели    
Екология 15 бели щъркела наблюдаваха в Бургас орнитолозите от Природозащитен център ”Пода” на Българско дружество за защита на птиците, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Въпреки силния вятър птиците успяха да наберат височина и отлетяха в посока север. Това са първите за 2009 г. прелетни гости, които отбелязаха началото на пролетта.

Природозащитен център „Пода” е единственото място по Южното Черноморие, в което може да се получи информация за сезонната миграция на птиците и да се наблюдават в непосредствена близост.

Оттук всяка година прелитат 75 процента от европейската популация на белия щъркел – над 250 хил. екземпляра, 100 процента от европейската популация на розовия пеликан и стотици хиляди други мигранти – хищни и пойни птици.

От 1989 година се извършват и изследвания върху този природен феномен, а събраните данни служат да се добие ясна представа за състоянието на популациите на мигриращите птици. Белият щъркел зимува в Южна Африка, като пролетно време птиците прелитат около 15 хил. км до местата за размножаване в Европа.

По време на последното преброяване на белия щъркел в България проведено през 2004/2005 г. от Българското дружество за защита на птиците, в страната са установени 4 818 размножаващи се двойки. /БГНЕС

НА ЗЕЛЕН ТЕЛЕФОН 052/63 45 82 ПРИЕМАТ СИГНАЛИ ЗА БЕДСТВАЩИ ЩЪРКЕЛИ

"ЕДНО ЩЪРКЕЛОВО ЛЯТО"

ВЪЗРАСТНИ ЩЕ ГЛЕДАТ ТАНЦА НА ЩЪРКЕЛИТЕ

ПРИСТИГНАХА ПЪРВИТЕ ЩЪРКЕЛИ В БЕЗВОДИЦА

ЩЪРКЕЛИ ПОСРЕД ЗИМА

ЩЕРКЕЛИТЕ ОТЛЕТЯХА

ИМА ОПАСНОСТ ЩЪРКЕЛИТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ДОБРУДЖА

 


Сходни връзки

През Бургас прелетяха първите бели щъркели | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди