изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:28 EEST
Иван Костов и Мартин Димитров си стиснаха ръцете    
Политика
Председателите на СДС и ДСБ - Мартин Димитров и Иван Костов, подписаха споразумение за общо явяване на изборите за Европейски парламент (ЕП) и Народно събрание (НС) в столичния хотел "Радисън", предаде БТА.


Поличбата е добра, защото взех химикал от ДСБ, бяха първите думи на Мартин Димитров, веднага след като сложи подпис под документа. По-важно е обаче, че това, което правим, е дългосрочно и има за цел постигане на демократично управление в България, посочи той. Ние от СДС постигнахме това с цената на компромис, знаейки обаче, че съединението прави силата, посочи Димитров. Нашата цел е да постигнем максимално добра координация заедно и това обединение да работи и за следващи избори.
Не правя никакъв компромис да стисна ръката на Мартин Димитров, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. И допълни, че се надява процесите в СДС да се развиват в посоката, в която са тръгнали след избирането на Димитров за председател. Ако това стане, ще се окаже, че явяването ни заедно на изборите не е компромис, отбеляза Костов.
Три са основните цели в споразумението - проевропейско, реформаторско управление на страната; възстановяване на България като правова държава и достоен член на Европейския съюз и НАТО; БСП, ДПС и НДСВ да бъдат изпратени в опозиция, както и ревизиране на тяхното управление.
Коалицията си поставя 16 конкретни политически задачи, свързани с реформиране на здравеопазването, енергетиката, образованието, икономиката, местната власт.
Двамата съпредседатели - Мартин Димитров и Иван Костов, да представят коалицията предвиждат принципите в споразумението. Според него СДС и ДСБ сами ще определят кандидатите за депутати съобразно своите правила. Водачът на общата листа за Европарламента ще бъде от СДС, второто място остава за ДСБ. Партиите са равнопоставени в осигуряването и провеждането на националните предизборни кампании, а двете страни ще участват с обща парламентарна група в 41-то Народно събрание, е записано в документа.
Неопетнена репутация, необвързаност с националната и местна олигархия и организирана престъпност са сред изискванията към кандидатите на двете партии за депутати в ЕП и НС. Бивши или настоящи сътрудници на специалните служби и на репресивния апарат на комунистическия режим няма да попаднат в листите.
Иван Костов обясни, че ДСБ няма да има избирателно отношение и няма да налага вето на друга партия, но по отношение на хората в листите ще настояват да отговарят на критериите в споразумението. От СДС за пореден път обявиха, че са категорично против участието на БНД в бъдещата коалиция, а с другите партии трябва да бъдат водени открити и откровени разговори.
По думите на Мартин Димитров много хора са се стреснали от обединението между СДС и ДСБ. Според него двете партии са объркали плановете на БСП и ДПС, които вече са си подредили коалиция с Движение "Напред".
Всички в ДСБ, които досега бяха против това споразумение, нека знаят, че колкото по-добре решим задачата да създадем силна коалиция вдясно, толкова по-сигурно е, че БСП и ДПС няма да бъдат в управлението, каза Иван Костов. Димитров добави, че дори хората, които са имали своите различия и не са подкрепили решението, "сега ще бъдат с нас и ще работят за тази коалиция".
Според Костов мисията на десницата не е изпълнена, страната се нуждае остро от възстановяване на европейската кауза. Сега съвсем ясно се вижда, че слабостта на автентичната десница е голямо зло за нашата страна и трябва да направим всичко възможно да възстановим силата й, коментира той. Надяваме се, че ще съумеем да се отворим и към други партньори, да направим голямо дясно обединение, което да бъде истински постоянен полюс в българската политика, заяви лидерът на ДСБ.
По-рано днес от фондация "Конрад Аденауер" съобщиха, че представители на десни партии се събират в образователния център на фондацията в Каденабия, Италия от 14-и до 17 март.
 


Сходни връзки

Иван Костов и Мартин Димитров си стиснаха ръцете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди