изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:41 EEST
Хоро и ”погребение” на полицейския протест    
ОбществоС фолклорна музика и хора започна четвъртия протест на полицаите в столичният парк "Заимов". Този път под форма на концерт служителите на реда протестират срещу ниските заплати и лошите условия на труд.

Между 4000 и 5000 полицаи в цивилни дрехи се събраха на протеста в парк "Заимов" до Чешкото посолство към 11 часа, предаде Дарик Сред полицаите, пристигнали от цялата страна, има много техни близки и роднини.
Народна музика огласи площада на парка по обяд. Полицаи се хванаха на хоро, предаде БНР. На протеста бяха поканени да пеят народната изпълнителка Янка Рупкина и група „Епизод”. Протестът бе замислен като концерт, тъй като по закон полицаите нямат право да протестират. След концерта полицаите се отправиха към Чешкото посолство за да връчат изготвена от недоволстващи полицаи декларация в посолството на Чехия, чиято страна председателства ЕС. Полицаите искат документът да стигне до ръководителите на съюза. Шествието бе предвожда от 30 униформени полицаи, носещи ковчег. Според запознати в него има полицейска униформа и тиква, като по този начин се "погребва" милиционерското мислене в България.
Полицаите няма да се откажат от исканията си и ще настояват за тях докрай. Това каза пред журналисти председателят на новия полицейски синдикат Иван Павлов, предаде“Фокус”. По думите му трябва повече да се работи за подобряване на условията на труд на полицейските служители тъй като били ужасни. Само за една година заплатите на полицаите в Румъния били увеличени с 55%, каза той.
Това е четвъртият пореден протест на служителите на МВР. Досега те пушиха, пиха вода и мълчаха в знак на несъгласие с политиката на управляващите спрямо служителите на вътрешното министерство.
Последният протест става факт, след като от новосформирания полицейски синдикат не успяха да се разберат с ръководството на МВР по основното искане за увеличение на заплатите с 50% считано от първи януари. Служителите на МВР настояват още и за по-добро материално осигуряване, за по-добри условия на работа в полицейските управления. Сред исканията на полицаите са да се криминализира посегателството върху служител на МВР при изпълнение на служебния дълг.
До момента имаше няколко срещи на полицаите с ръководството на МВР, но на тях не беше постигнато разбирателство по основното искане за увеличения на заплатите. Вътрешният министър Михаил Миков повиши полицейските заплати с 5%, което не удовлетвори протестиращите служители. От новосформирания полицейски синдикат се обявиха и срещу съкращенията в системата на МВР.
"Проблемите на МВР са проблеми на цялата държава, проблеми на бюджетните възможности на държавата и на кадровото развитие. Така, че проблемите никога не са само на министерството", каза пред БНР министър Миков. "Имаше много разговори, всички искания на протестиращите бяха обсъдени и част от тях са изпълнени, темата за военната подсъдност мина през парламента. От другата седмица започваме доставянето в цялата страна на технически лаборатории за полицаите", каза още Миков. Той посочи, че 40 млн. лева са отпуснати от преизпълнението на бюджета от миналата година. "Има възможности за съкращения и те ще бъдат реализирани много разумно - ще видим кои дейности се припокриват и т.н., допълни вътрешният министър. Съкратени може би ще бъдат хора, които имат навършени години за пенсиониране. Протестите не са съпротива, важно е служителите да си изпълняват задълженията и това, което службата им е казала да изпълняват. Абсурд е да уволнявам хора, които протестират, те си имат права", каза още Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.
"Колкото и да е странно за някои аз съм на позицията на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, коментира столичният кмет Бойко Борисов по БНР. Но подчерта, че не би се съгласил с действията на премиера, "защото той създаде ДАНС, за да унищожи МВР, по-точно опонента си Румен Петков“. Заплатите в ДАНС са много по-големи от тези в МВР, дори чистачките в ДАНС взимат повече от полицаите, каза още Борисов.
 


Сходни връзки

Хоро и ”погребение” на полицейския протест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.69 секунди