изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 09:59 EEST
КМЕТЪТ НА ТЕРВЕЛ ВРЪЩА ЧАСТ ОТ БЮДЖЕТА ЗАРАДИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ    
Общество Съветниците от ДПС гласуваха драстично намаляване на сумата за строежа на църква в Тервел, а увеличиха парите за ремонт на джамии. Кметът на Тервел Живко Георгиев ще върне предложението за разпределението на субсидията за капиталови разходи за ново разглеждане в Общинския съвет, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева.

 Тя обясни, че причината са нарушените законосъобразност и целесъобразност на взетото решение. "Нарушени са поредица от законови норми, което прави изпълнението на това решение невъзможно" - каза Дияна Илиева. И обясни, че правната възможност на кмета за такова връщане за ново разглеждане се дава от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а извършените нарушения са в разрез със Закона за общинските бюджети и Правилника за дейността на Общинския съвет. "Решението може да влезе в сила и да бъде изпълнявано едва след като се отстранят всички законови несъответствия по него. Органите, които могат да се произнасят по въпроса след повторното разглеждане на решението или отказ за разглеждането му от ОбС, са Окръжният, Административният и Върховният административен съд" - посочи зам.-кметът на Тервел.
Още в началото на сесията на 12 март, на която бе приет бюджетът на общината, на кмета бе връчено предложение от общинската съветничка Юмюгюл Сюлейман за разпределение на средствата за капиталови разходи на община Тервел за 2009 година, разказа Дияна Илиева. Предложението е било за разпределяне на сума от 889 149 лв., 505 100 лв. от които целева субсидия за капиталови разходи и 384 049 лв. - собствени бюджетни средства. То е било прието с гласовете на мнозинството от ДПС въпреки, изказаното становище на Живко Георгиев, че новото разпределение е в нарушение на Закона за държавния бюджет. Новото разпределение на средствата е отнело възможността да се направи отопление на читалището в Тервел, тъй като отделената за целта сума е била преразпределена за ремонт на сватбен салон в с. Божан, за клуб за събрания и съблекалня на стадион в с. Зърнево.
На сесията мнозинството от ДПС е гласувало и предложението на съветничката Юмюгюл Сюлейман за драстично намаляване на сумата, предвидена за доизграждане на новия църковен храм. Предложението на кмета за 150 000 лева е било редуцирано до 70 000 лв. За сметка на това съветниците от мнозинството са гласували увеличение на сумите за текущ ремонт на джамиите в Тервел и Коларци - включени в предложението на кмета с общо 30 000 лв. Живко Георгиев е обяснил, че сградите на джамиите не са общинска собственост, а се притежават от съответните джамийски настоятелства и общината предоставя субсидии на тези структури, за да подпомогне издръжката им в частта за неотложните ремонти. По тази причина не можело да се очаква да се предоставят суми за градежи и основни ремонти на джамии, тъй като това е в разрез със Закона за общинските бюджети. В същото време теренът на новия църковен храм е общинска собственост и строежът се финансира от общинския бюджет, дирекция ”Вероизповедания” при МС и чрез дарения. В дебатите по въпроса за църквата и необходимостта от средства за завършването й са се включили общинските съветници Розиян Енчев, Боряна Паскова, Димитър Цонев и Димитър Димитров, които застъпили тезата, че строеж от такъв тип изисква много средства и през 2009 година сумата от 150 000 лева трябва да се осигури. НДТ
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА ТЕРВЕЛ ВРЪЩА ЧАСТ ОТ БЮДЖЕТА ЗАРАДИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди