изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:24 EEST
Минчо Спасов се запозна с исканията на новия полицейски синдикат - спира командировките на Миков    
ПарламентСофия /КРОСС/ - Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов се запозна с шестте искания на новия полицейски синдикат. Той е поел ангажимент да задължи вътрешния министър Миков, да представи програма за преструктуриране и съкращаване в системата на МВР.

По този начин, според Спасов, ще се освободи част от необходимия финансов ресурс за полицейските заплати, които да стигнат до 50% увеличение.

Набелязани са две точки, за които премиерът Станишев ще бъде информиран. Едната е Миков да ограничи командировките си, като целта е да бъдат решени проблемите в системата. Втората точка, върху която Минчо Спасов акцентира е министър Миков да представи списък на вътрешната комисия за имотите на МВР, които не се използват и могат да бъдат продадени.

 

По-рано министърът на вътрешните работи Михаил Миков призова полицаите, които в неделя изхвърлиха нашивките си в ковчега символизиращ МВР, да напуснат системата. Вчера за това призова и генералния комисар на МВР Павлин Димитров. Вътрешният министър коментира темата пред журналисти в Литва. Миков е част от делегацията придружаваща президента Георги Първанов в балтийската република.

Михаил Миков бе категоричен, че изхвърлянето на нашивките е обида не само към работещите в системата на МВР, но и към обществото.

 

Иван Савов от новоучредената полицейска синдикална структура обясни за БНР, че на протеста в неделя са изхвърлени само излезли от употреба нашивки: „Изказването на г-н Миков не почива на абсолютно никакви факти и е направено с цел да провокира обществото в наша вреда. Държа да кажа, че аз съм първия, който си хвърли шевиците, става въпрос от употреби знаци. Това, което аз оставих в ковчега бяха чифт граничарски пагони от началото на 80-те години и една стара милиционерска фуражка. Най-отговорно мога да заявя, че ръководството на синдикалната федерация ще защити всеки един колега срещу, който бъде повдигнато обвинение свързано с този случай. Всеки един що годе добър юрист позовавайки се на обстоятелствата и реалните факти от събитието може спокойно да обори твърденията на ръководството. Тук се касае за опит за политизиране на въпроса от страна на ръководството. Въпреки че символиката на това, което направихме беше ясна, а именно силното желание на служителите в МВР да скъсат с така да го нарека милиционерщината, с негативното ни минало и с този тежък багаж, който носим в годините на прехода".
Междувременно председателят на синдиката Иван Павлов обяви, че ще иска нови преговори с ръководството на МВР. Инициативата му е провокирана от изказванията на министър Михаил Миков, че синдиката на полицаите организира само протести. Павлов поясни, че след неделния протест на полицаите никой от вътрешното министерство не е потърсил синдиката.

 

По повод бавещата се съдебна регистрация на новия полицейски синдикат Миков каза, че няма намерение да играе ролята на посредник между съда и синдиката. „Подписал съм заповед и съм им дал имот още преди да се регистрират”, заяви вътрешният министър и допълни, че „явно синдикатът не иска да върши тази дейност, а по-скоро да се занимава с режисура”.
Министър Миков изрази съмнение и относно спонтанността на протеста на полицаите в неделя. Той отказа да коментира въпроса, кой стои зад протеста, както и въпроса за законността на полицейския протест. Все пак уточни, че е лошо, когато хора от правоохранителната система смятат, че могат да се поставят над закона. Как тогава да искаме гражданите да спазват закона, допълни Миков.
На въпрос, има ли опасност от ескалация на напрежението в МВР, вътрешният министър отговори, че „в системата има достатъчно хора, които си вършат работата”.

 

По-късно ръководството на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша представители на новия полицейски синдикат, съобщиха от синдикалната структура.
Очаква се да бъдат обсъдени исканията на протестиращите полицаи, които настояват за 50% увеличение на работните им заплати със задна дата от началото на 2009 година, както и за по-добро материално осигуряване и по-добри условия на труд.

Припомняме, че по информация на новосформираната синдикална структура, в неделя близо 10 хил. полицаи се събраха на протест в центъра на София. По-късно те внесоха декларация с исканията си в посолството на ротационния председател на ЕС – Чехия и в президентството. Недоволните полицейски служители заявиха, че след като МВР отказва да реши проблемите им, то тогава те ще се обърнат към други държавни институции.

 


Сходни връзки

Минчо Спасов се запозна с исканията на новия полицейски синдикат - спира командировките на Миков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди