изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:25 EEST
Шабла с три проекта за съхранение на биоразнообразието в региона    
ЕкологияПроектно предложение на община Шабла с наименование "Междурегионално сътрудничество за модерно управление на защитени местности и развитие на устойчив туризъм" е получило одобрението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ще бъде финансирано по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013. Това заяви кметът на Шабла Красимир Кръстев, предаде "Фокус".

 

По негови думи, този проект е един от трите такива, които взаимно се надграждат, за да се получи трайно и устойчиво управление на защитените природни територии в рамките на общината. Последните са две езера, включени в международна конвенция като орнитологично важни места в световен план.

Първият проект е по линия на норвежката програма за сътрудничество между България, Румъния и Норвегия. Втората програма, която общината е спечелила, но все още е в процес на доизработване е във връзка със съхранението на биоразнообразието в България, информира Кръстев.

"Бенефициент там основно е Министерство на околната среда, но се касае за двете езера по отношение на управлението на тръстиковите масиви и цялата органична маса във водоемите, както и подобряване на екосистемата като цяло", коментира местният кмет.

Третият проект е свързан с добри европейски практики за управление на природни територии. Партньор на община Шабла в реализацията на инициативата ще бъде област Вастра Гьоталанд, Швеция, където се намира езерото Хорнборга, известно с многобройните си и уникални птичи видове.

"Там има модел на устойчиво развитие и на активен мениджмънт на такива територии и през последните години езерото е обект на интензивна възстановителна програма", посочи Кръстев.

actualno.com

 


Сходни връзки

Шабла с три проекта за съхранение на биоразнообразието в региона | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди