изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:44 EEST
МВР фалира?    
Ред и сигурностМинистерството на вътрешните работи няма пари за текуща издръжка, съобщи Дарик радио.

От средата на март МВР е привършило средствата, с които всеки месец плаща ток, парно, бензин за автомобилите и дори хартия за принтерите.
Източници от министерството твърдят, че всеки месец ведомството покрива с част от тези пари суми за заплати на служителите си. За да се избегне кризата, от ръководството на МВР ще настояват за по-голяма текуща издръжка пред Министерски съвет.
В същото време хиляди полицаи в страната настояват за 50% увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари. Според изчисления това прави допълнително около 700 милиона лева. Проведените до сега преговори между ръководството на МВР и представители на новия полицейски синдикат се провалиха.
 
Колко битки изнесох покрай създаването на ДАНС, припомня Станишев
Сн.: БГНЕС
Станишев: С Агенцията показах твърда ръка
16 март 2009 / News.dir.bg
С ДАНС показах твърда ръка, но няма да злоупотребя с нея, казва премиерът Сергей Станишев в интервю за в. "24 часа".
На въпрос дали е давал някога подкуп на катаджия премиерът отговаря: "Ще ви излъжа, ако кажа че не съм давал. Смятам, че това е грешка, с която не се гордея."
Премиерът не скрива, че близките му са били жертва на кражба - припомня че през 2000 г., когато с Елена Йончева са живели под наем до Римската стена в София, докато той е бил в Англия, им е била задигната техника, която крадецът натоварил на колелото му. Имахме късмет, защото после по друг случай хванаха крадеца, допълва премиерът.
Ще насочим ресурс към градовете с по-голяма престъпност, посочва Станишев във вестника, връщайки се към днешния ден. Все пак сме на едно от първите места в Европа по брой полицаи на глава от населението. След последните безумни убийства, вярно битови, вярно разкрити, поисках министърът веднага да предприеме действия, защото знам, хората се чувстват несигурни и държавата максимално бързо да изкара полицаи на улицата, категоричен е премиерът.
Той посочва, че не може изведнъж да се вдигнат заплатите на 60 000 души с толкова, колкото биха искали, но самото приказване за „разбитото” МВР адски демотивира хората. Ако бъдем откровени, на МВР му станаха прекалено много експериментите от последните 20 години, категоричен е Станишев. Не бива да приемаме бавните съдебни процеси у нас като неизбежност и вечна даденост. Защото каквото и да правят МВР и ДАНС, ако няма достатъчно бърз и ефективен съдебен процес, не е доведено делото докрай, подчертава премиерът.
Твърдата ръка може да се окаже ръка на беззаконието и да наруши правата на гражданина, което не бих допуснал, убеден е Сергей Станишев. Показал съм достатъчно решимост, когато има обществен проблем. Да взема бързи мерки и да си отстоявам позицията – колко битки изнесох покрай създаването на ДАНС, припомня Станишев. Надявам се, че ме е разбрал (казва премиерът по повод на Румен Петков-бел. ред.).
Много от нещата, които върши ДАНС не са толкова видими, но смятам, че трябва да отчете публично едногодишното си съществуване, убеден е премиерът. Според него Мария Мургина като директор на НАП е трябвало да подаде оставка, след като ДАНС има основания да й се отнеме достъпа до класифицирана информация. Това само по-себе си не е престъпление, но е достатъчно тревожно, посочва премиерът. Нямаше как тя да запази този пост, уточнява Станишев. Аз не раздавам присъди. Като премиер мога да кажа, че има достатъчно основание за тревога, отговаря Станишев на въпрос дали Мургина е виновна за източване на ДДС.
На въпрос дали в Брюксел различават доноса от истинския проблем, премиерът отговаря, че е трудно, защото има стотици сигнали. Как да проверят всеки, пита той риторично. Спомням си още преди членството ни в ЕС един чиновник на висока позиция там ми каза: „Какъв образ да има България, след като от други страни, в които знаем, че имат по-тежки случаи на корупция, идват по малко сигнали, но те си решават проблемите вътрешно”, а за някои у нас Брюксел е вече новата Москва, коментира премиерът Станишев.
В интервюто си за в. „24 часа” пред главния редактор Венелина Гочева Сергей Станишев на две страници коментира и протестите на животновъдите, и Закона за конфликт на интереси, и световната икономическа криза. В заключение подчертава, че без резки експерименти сега трябва да се борим за всяка реализирана инвестиция, да търсим начин за помощ на всяко предприятие, да запазим хората да не останат на улицата, да не се обезкуражат. Това е изключително тежка свръхзадача.
 


Сходни връзки

МВР фалира? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди