изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:20 EEST
СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ШАХМАТ ЩЕ ИГРАЕ ЗА ОТБОРА НА ДОБРИЧ    
Спорт
Световният шампион по шахмат за състезатели до 10 години Константин Савенков от Русия е потвърдил, че ще играе за Добрич в държавното отборното първенство за мъже, съобщи треньорът в клуб “Енергия 21” Тома Киряков.


Руският вундеркинд ще мести “черно-белите” фигури в “Б” група, в която е съставът на добруджанци. Състезанието ще се проведе през лятото в Слънчев бряг.  Въпреки възрастта си Савенков вече побеждавал батковци и мъже на шахматното поле.

Вчера доц. д-р Тодор Радев - ректор на Висше училище Международен колеж в Добрич, връчи на 9-годишния Иван Георгиев от Генерал Тошево, подарък от Костя. На 3 март – Националния празник на България, имаше шахматен двубой по интернет между Добрич и Москва. Световният шампион изпрати подарък – луксозна енциклопедия за животните, на която беше написал: “Скъпи Иван Георгиев, благодаря ти за партията и хубавата игра”. Шахматната он-лайн среща започна с ходове на ректора ни, който бе в руската столица, и на председателя на Общинския съвет в Добрич Румен Иванов, който бе до компютъра на българския талант.

Наскоро Костя се прочу и с участието си в уникален международен мач по леден шахмат между отборите на Москва и Лондон. Дъските бяха с размери 15 на 15 метра и фигури с височина 1 метър, разположени на площад Пушкин в Москва и на площад Трафалгар в Лондон. Двата отбора се оглавяваха от бившия световен шампион Анатолий Карпов и многократния претендент за световната титла Найджъл Шорт от Великобритания. Ходовете извършваха 8-годишните Костя Савенков и Дарайъс Парвизи-Уейн. Жребият даде белия цвят на руския тим, в чийто комплект фигурата на царя бе във формата на символа на Лондон Биг Бен. Царят и царицата при черните фигури пък бяха моковски символи, съответно Спаская башня сградата-„книга” на Новия Арбат. На 25-ия ход Москва предложи реми, което Лондон прие.
 


Сходни връзки

СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ШАХМАТ ЩЕ ИГРАЕ ЗА ОТБОРА НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди