изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:28 EEST
Фермери пишат до Брюксел за забавени плащания    
Новини
Стотици писма от български фермери пристигат до Комисията по земеделие в ЕП и до Генералната дирекция по земеделие на ЕК. Това съобщи евродепутатът Петя Ставрева, цитирана от БТА. Във всяко едно от тях се съобщава за забавени субсидии и проблемите, свързани с тях, допълни тя.


Общата сума, осигурена за земеделските производители през 2008 е 600 млн. евро, но не е ясно как се разпределят парите, посочи евродепутатът. Първите помощи са раздадени на 19 декември миналата година, а последните на 19 март тази година. Едни стопани вече имат средства за торове, за пролетниците, а други още не, е мнението на евродепутата.
До седмица ще бъде сформирана комисия от браншовите организации в сектора и депутати, които да установят пътя на средствата за помощ на българските земеделски производители, обяви Петя Ставрева.
Нов протест планират на 25 март млекопроизводители от цялата страната, обявиха Тенчо Тенев, Христо Даков и Танчо Колев, членове на Управителния съвет на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Стара Загора. Те заявиха, че нито едно от 16-те искания, обявени на протестите досега, не са изпълнени. От началото на годината не сме получили нито стотинка субсидия, заяви Танчо Колев. Изкупната цена на литър мляко от 60 ст. е спаднала за три месеца между 10 и 15 ст. Има места, където литърът се изкупува за 30 ст.
Над 30 на сто от кравите у нас са изклани през тази зима, заради ниските изкупни цени. Всеки ден фермерите водят животни към кланниците, каза Христо Даков. Според него при нарастващата криза абсурдно е да се извеждат животните извън селата, при условие че в тях намаляват хората, изрази мнение Даков. Според Тенчо Тенев използването на сухо мляко се увеличава от млекопреработвателите и това води до намаляване на използването на сурово мляко, което те предлагат. Той предупреди, че фермите ще бъдат унищожени, но тогава в страната ще се продават същите продукти, но на двойни цени. Старозагорските млекопроизводители заплашват с "гръцки протести", ако и този път не бъдат изпълнени исканията им. dir.bg
 


Сходни връзки

Фермери пишат до Брюксел за забавени плащания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди